PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Etenschap

Over de verborgen wetenschap en magie achter ons eten en de bereiding ervan. Gemaakt door wetenschapsjournalist en kok-in-opleiding Eric de Kruijk.

Afleveringen

  • De magie van de citroen, een onmisbare culinaire alleskunner. Met Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen

    May 05 2020

    De (biologische) citroen als onmisbare smaakmaker in de keuken– Jadis Schreuder deed onderzoek, ontwikkelt recepten en schreef nu het boek ‘The Lemon Kitchen’ waarin ze ons een inkijkje geeft in de verborgen culiniare magie van de citroen. En waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat we een biologische citroen gebruiken in de keuken?We leven nog in coronatijd, dus ik ga niet langs, maar bel haar op. 

  • Etenschap (in Coronatijd) - De Lekkerste Pannenkoek van Nederland (baktips van Edwin Hollanders)

    Apr 20 2020

    Eric de Kruijk onderzoekt in de podcast Etenschap de verborgen magie en chemie achter de bereiding van ons eten. Deze week probeert hij het favoriete eten van zijn kinderen naar een hoger culinair niveau te tillen: pannenkoeken! De masterclass pannenkoeken bakken krijgen we van Edwin Hollanders. Hij won in februari zowel de eerste prijs als de kinderjuryprijs op het NK pannenkoekenbakken

  • Etenschap (in Coronatijd) - De perfecte burger, met Jord Althuizen

    Apr 07 2020

    Etenschap is een podcast die nieuwsgierig en met een vleugje wetenschap naar de bereiding van ons eten kijkt om zo onze maaltijden lekkerder, beter en interessanter te kunnen maken. Eric belt deze met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze coronatijd doorkomen en vraagt ze om een paar keukentips. Met nu: Jord Althuizen, bekend van 'Smokey Goodness'. Hij ontleedt voor ons De Perfecte Burger.  

  • Etenschap (in coronatijd) - Yoghurt maken met Meneer Wateetons

    Mar 23 2020

    Eric zit net als een groot deel van Nederland binnen. Naast alle chaos en onzekerheid heeft hij wel opeens tijd om langer in de keuken te staan en iets nieuws te proberen. Eric belt deze weken met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze tijd doorkomen en vraagt naar kook- en keukentips voor tijdens deze culinaire quarantaine.Nu: Yoghurt maken met Meneer Wateetons; schrijver, docent en culinair avonturier.

  • Etenschap (in coronatijd) - Desembrood maken met Edwin Klaasen

    Mar 20 2020

    Eric zit net als een groot deel van Nederland binnen. Geen klussen. Geen etentjes. Echter, hij heeft wel tijd om langer in de keuken te staan en iets nieuws te proberen. Eric belt deze weken met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze tijd doorkomen en voor een paar keukentips. Nu: desembroodbakexpert Edwin Klaasen, die ons op weg helpt met het bakken van een zuurdesembrood.Check vooral ook zijn website desemenzo.nl en zijn initiatief Etenover.nl

  • Etenschap | Peter Klosse over Gastronomie, smaakwetenschap, saus en een MASTERCLASS mayonaise maken

    Jan 28 2020

    Eric spreekt met Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput. Peter is de oprichter van de Academie voor Gastronomie en is gepromoveerd met een proefschrift over smaak. Hij is lector gastronomie en bij het grote publiek vooral bekend als De Smaakprofessor.  Ze hebben het over smaakwetenschap, gastronomie, kooklessen EN over sauzen. Wat is nou de functie van een saus en wat is verborgen wetenschap van een goede saus? Tot slot krijgen we van Peter Klosse een masterclass mayonaise maken.

  • Etenschap - Hoe maak je van een diner een spectaculaire beleving - The Creative Chef

    Nov 30 2019

    In deze aflevering gaat Eric langs bij chefkok en kunstenaar Jasper Udink ten Cate, ook wel The Creative Chef genoemd.Jasper zoekt naar hoe hij een ultieme, spectaculaire eetervaring kan creëren en hij vertelt ons aan welke knoppen je als kok kunt draaien om je gasten, je familie of je geliefde een spectaculair diner kunt laten ervaren.Dus geen natuur- en scheikunde deze keer, maar een aflevering over de kunst en psychologie van die ultieme eetbeleving.  

  • Etenschap Podcast | Sous-vide

    Oct 27 2019

    Etenschap is een podcast met verhalen en weetjes over de verborgen magie en wetenschap achter ons eten en de bereiding ervan.Ik ging langs bij Maurits de Klepper, hij is zowel wetenschapper als kok. We gaan het hebben over sous-vide koken, oftewel: precisie koken. Tot op de graad nauwkeurig eten garen. En dat op een manier dat je voedsel geen direct contact heeft met het warme water. Het levert hele bijzondere en vooral smakelijke resultaten op. 

  • Etenschap Podcast (PILOT) - Vliegtuigeten

    Sep 26 2019

    Etenschap is een podcast met verhalen over de verborgen wetenschap achter ons eten. In deze pilotaflevering proeft wetenschapsjournalist (en kok in opleiding) Eric de Kruijk aan het geheim van een perfecte vliegtuigmaaltijd. Meer (w)etenswaardigheden zijn te vinden op dekookprofessor.nl