PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Bits & Atomen

Wekelijks brengt De Standaard je op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en in die van de wetenschap. Elke vrijdag, met Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren.

Afleveringen

 • Zelf muziek leren spelen, maakt je slimmer

  Sep 30 2022

  De stem van Darth Vader, het legendarische personage uit Star Wars, klinkt in een serie van 2022 nog exact hetzelfde als in de film van 1977. Hoe kan dat? Verder hebben we het over het metaverse, over het aantal mieren op de planeet en over hoe slim muzikanten wel niet zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Hoe bewijs je je leeftijd op internet (zonder je privacy te grabbel te gooien)?

  Sep 23 2022

  Je mag eigenlijk pas actief zijn op sociale media als je dertien bent. En om te gokken moet je nog wat ouder zijn. Vaak vragen websites aan hun bezoekers om te vertellen dat ze oud genoeg zijn. Maar hoe bewijs je dat?  Voorts hebben we het over ‘The Merge’ waardoor de cryptomunt Ethereum een flink pak minder belastend voor het milieu geworden is. Verder hebben we het over een reddingsoperatie voor de banaan en leren we dat het veelvuldig gebruik van de smartphone de puberteit versnelt.    Jour...more

 • Rijden we binnenkort allemaal op waterstof?

  Sep 16 2022

  Er is een nieuwe manier bedacht om waterstof te maken, en dat is goed nieuws voor de auto-industrie. Gaan waterstofauto’s de concurrentie aan met elektrische wagens? Verder hebben we het over de peperdure nieuwe iPhones, over de draken van Game of Thrones en over uw printer. Want misschien krijgt u wel geld van producent HP.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Slimme elektronica denkt aan uw energiefactuur

  Sep 09 2022

  Onze elektronicaspecialist Dominique Deckmyn  is net terug van de grootste beurs voor consumentenelektronica en stond in vervoering bij een.... step. Maar veel belangrijker is dat slimme elektronica denkt aan uw energiefactuur en u helpt te besparen. Wetenschapsredacteur Pieter Van Dooren heeft dan weer goed nieuws over oude afgeschreven windmolenwieken en het schrijnende gebrek aan zwavelzuur See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

  Sep 02 2022

  Neen, ook deze zomer is het monster van Loch Ness niet gevonden. Maar er is wel iets gevonden dat erop wijst dat het monster zou kunnen bestaan (hebben). Voorts hebben we het over de klokkenluider bij Twitter en wat zijn onthullingen betekenen voor het overnamebod van Elon Musk. We hebben het over het geluid op Mars en over streamingdiensten die nu ook reclameblokken hebben en wat dat betekent voor het abonnementsgeld. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Niet elk techbedrijf beseft dat AI ook creepy kan zijn

  Jul 01 2022

  Artificiële intelligentie kan ons verder helpen, maar kan soms ook heel creepy zijn. Microsoft beseft dat en stopt met artificiële emotieherkenning, Amazon beseft het nog niet en laat je dan weer de stem van je overleden grootmoeder gebruiken als slimme assistent. Verder hebben we het over een vergissing van de Chinezen, over hoe je je vrienden écht kent door hun geur en over ontwikkelingen in de Metaverse. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oei. De fysica is uitverteld.

  Jun 24 2022

  De fysica maakt zich zorgen want er wordt niets nieuws meer ontdekt. Is dit het einde van de natuurkunde? Voorts hebben we het over de Neanderthalers die slimmer zijn dan we lange tijd dachten. Ze kregen zelfs de prestigieuze Francqui-prijs. En dan is er nog de val van de cryptomunten en een nieuwe poging van Europa om desinformatie op internet aan te pakken.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kan artificiële intelligentie ooit zelfbewust worden?

  Jun 17 2022

  Bij artificiële intelligentie denk je waarschijnlijk aan een computer die vooral geen gevoelens heeft. Maar dat idee werd deze week even helemaal op zijn kop gezet, want Lamda, de AI van Google, zou zelfbewust geworden zijn. Wat moeten we daar van denken? Verder hebben we het over audioboeken, over kippen en  de Marshelikopter die in de problemen komt. Credits op standaard.be/creditsSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Waar komen zezels of scheiten vandaan? En hebben we er iets aan?

  Jun 10 2022

  Zezels, scheiten, lijgers en teeuwen: nee, we zijn geen nieuwe woorden aan het verzinnen, maar we gaan het wel hebben over hybride dieren. Voorts hebben we het over de afschrikwekkende beelden op sigarettenpakjes, over het belang van COO Sheryl Sandberg bij Facebook en over lootboxes in videogames. Wat doen ze en waarom mag het niet?    See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Google kan foto's maken van dingen die niet bestaan

  Jun 03 2022

  Er is een website die voor jou op zoek gaat naar alle foto’s die van jou op het Internet circuleren en dat is niet alleen goed nieuws. Nog meer technologische vooruitgang met een nasmaakje: Google is in staat om verbluffend realistische namaak-foto's te maken. Voor het wetenschappelijke nieuws kijken we daarnaast naar pacemakers die vanzelf oplossen in je lichaam – als ze hun job hebben gedaan. En er is nieuws over 50.000 jaar oude eieren van anderhalve kilo en meloenformaat.  ...more

 • Is het een goed idee om zelf je smartphone te herstellen?

  May 27 2022

  Geen nood als het scherm van je smartphone gebarsten is of je batterij versleten is, je kunt je telefoon nu ook zelf herstellen. Maar is dat wel zo eenvoudig en goedkoop?Eén ding is zeker: je wordt er behoorlijk zen van. Voorts hebben we het over de schranspartijen die plaatsvonden in Stonehenge, over digitale fruitvliegjes en over een computerscherm dat niet voor je staat of in je bril zit, maar in je contactlens.    Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.co...more

 • Elon Musk worstelt met de Twitter-bots

  May 20 2022

  Elon Musk ligt overhoop met Twitter, en dat heeft alles te maken met bots. Waar slaan we de ‘golden spike’, de grenspaal voor het Antropoceen? Ransomware blijft een enorm probleem, en Europa heeft een plan. Bacteriën zijn nog interessanter geworden voor het gezondheidsonderzoek, ze kunnen nu ook hun reis door de darmen navertellen.  Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Er komt een oplossing voor al uw vergeten paswoorden

  May 13 2022

  Google, Apple en Microsoft werken samen aan de nieuwe Fido-standaard, en dat zou het einde van het wachtwoord kunnen inluiden. Chemici moeten zich dringend herbronnen, we weten hoe een zingende zaag werkt en we krijgen een beeld van Bluesky, een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Wordt betalen via Apple binnenkort gemakkelijker?

  May 06 2022

  In onze wetenschapspodcast gaan we in op VR voor de lippen, pijn bij kreeften en krabben, een gloednieuwe seconde en de betaalsystemen van Apple. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De perfecte chocolade komt uit... Nederland

  Apr 29 2022

  Twitter wordt overgenomen door Elon Musk, en dat is nu al dé overname van het jaar. Volgens veel mensen zal het platform veranderen, is dat zo? Verder hebben we het over de digital services act, die nog een veel grotere impact op het internet zal hebben, over de planeet Uranus en over de perfecte chocolade. Die kom niet uit ons land, maar uit… Nederland. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Eerste bezoek van buiten ons zonnestelsel langer geleden dan gedacht

  Apr 22 2022

  De digimeter peilt elk jaar naar het mediagebruik van de Vlaming. Een opvallende vaststelling: er zijn steeds meer cable cutters. Het eerste bezoek van buiten ons zonnestelsel is al iets langer geleden dan we dachten, Meta wordt nóg rijker van de Metaverse dan we eerder dachten en de impact van Shakespeare op de wereld is toch kleiner dan gedacht. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Na dit zijn dolfijnen nooit meer hetzelfde voor u

  Apr 08 2022

  Dit is een aflevering XL, opgenomen op ons podcastfestival in Oostende. Ons bekende team, Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren, krijgen in deze aflevering versterking van de Computerclub en de Nederlandse krant NRC. Ze hebben het onder meer over de grootte van uw pupillen, leder gemaakt van schimmels, de belangrijke verschuivingen door de Digital Markets Act, cyberveiligheid en... het niet zo fraaie gedrag van mannetjesdolfijnen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Over een hacker van 16 die met 13 miljoen aan de haal ging

  Apr 01 2022

  Europa keurt de Digital Markets Act goed. Daar is veel om te doen, maar zetten ze daarmee de nieuwe standaard voor het internet? Er is een planeet ontdekt waar je schatrijk kan worden, een hacker van amper 16 die 13 miljoen euro heeft scheefgeslagen is opgepakt en er zijn oplossingen om het graantekort in de toekomst te beperken. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Eindelijk wordt het nut van de metaverse duidelijk

  Mar 25 2022

  We praten al vaak over de metaverse, maar eindelijk begrijpen we ook waar die virtuele realiteit nuttig voor kan zijn, we hebben het immers gevraagd aan de vader van Second Life, een voorloper van de metaverse. Voorts hebben we het over de vulkanen op de maan, over de deepfake video van de Oekraïense president Zelensky en over artificial intelligence – wat dat gaat ons helpen om varkens te begrijpen. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Bart Do...more

 • Deze microbe kan ons helpen in de strijd tegen de klimaatopwarming

  Mar 18 2022

  Er is een bijzondere microbe ontdekt, en het is een – hou u vast – mixotrofe dinoflagellaat. En die kan ons helpen in de strijd tegen de klimaatopwarming. De laatste plaats waar u reclamevrij naar telkevisie kan kijken, is binnenkort misschien niet meer reclamevrij, Twitter heeft weer beslist dat ze iets niet gaan beslissen en uw pizza wordt binnenkort misschien wel per ufo geleverd.  Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippevel...more

 • TikTok is nu het medium om de oorlog te tonen

  Mar 11 2022

  Vroeger volgden we oorlogen via onze televisie, CNN is mede groot geworden tijdens de Golfoorlog. Daarna kwamen nieuwssites, en nu blijkt TikTok een belangrijk kanaal waarop beelden uit Oekraïne ons bereiken. Russische en westerse wetenschappers ruziën in de ruimte én op aarde, er is een machine die eender welk drankje kan maken en er is een bacterie ontdekt die maar liefst twee centimeter groot is. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Ale...more

 • In de ruimte maken Rusland en Amerika (nog) geen ruzie

  Feb 25 2022

  Terwijl het oorlog is in Oekraïne en Amerika Rusland bestookt met sancties, is alles (voorlopig) nog pais en vree tussen beide grootmachten in de ruimte.   Voorts hebben we het over onze privacy op android-smartphones en maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de virtuele realiteit.  Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | ...more

 • Celebrities met veel geld kopen hun persoonlijke emoji’s

  Feb 18 2022

  Wasabi, die pikante, groene 'saus' bij de sushi, is met uitsterven bedreigd. Wat zijn de alternatieven? Verder hebben we het over celebrities die belachelijk veel geld betalen voor emoji’s, over een rapper die ook cryptocrimineel is en over een robotvisje dat bestaat uit hartspiercellen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Over vermiste maanstenen en een krimpend Facebook

  Feb 11 2022

  Facebook krimpt voor het eerst in zijn geschiedenis, Spotify grijpt voor het eerst inhoudelijk in (want wat de gasten van Joe Rogan allemaal vertellen in zijn podcasts...) de marshelikopter zou licht geven en er zijn maanstenen vermist.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Hoe zelfs een ‘domme’ dampkap artificiële intelligentie kan zijn

  Feb 04 2022

  Mimas, een van de manen rond Saturnus heeft misschien een oceaan. Zou daar leven zijn? Wat als je dampkamp artificial intelligence wordt? Er is ook NFT madness op Twitter. Betalende gebruikers kunnen daar sinds kort hun NFT’s gebruiken als profielfoto. En een deel van Watson, de supercomputer van IBM, is verkocht. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Niels De Keukelaere | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht P...more

 • De koerswijziging van Microsoft en een seksuele revolutie in de archeologie

  Jan 28 2022

  Microsoft neemt gamebedrijf Activision over. En dat lijkt nu al dé overname van het jaar in de technologiewereld. Wat zegt die over de koers van Microsoft? Verder is er een kleine revolutie in de archeologie, staat Europa weer een stapje dichter bij een grondwet voor het internet en zeggen Franse heremietkreeften iets over de Britse biodiversiteit.   Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld&nbs...more

 • Kun je geld verdienen met games te spelen? (En slecht nieuws vanop Mars)

  Jan 21 2022

  Een doodeenvoudig woordspelletje gaat de wereld rond. Wat maakt Wordle zo aantrekkelijk? Verder hebben we slecht nieuws vanop Mars, gaan we geld verdienen met games en leggen we uit waarom mondmaskers toch niet altijd zo vervelend zijn.   Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht ...more

 • Over meertalige honden en de grootste technologiebeurs ter wereld

  Jan 14 2022

  De CES-beurs in Las Vegas, zowat de belangrijkste technologiebeurs ter wereld, toonde ons een heel gamma nieuwe beeldschermen: groter, mooier, helderder en zelfs opvouwbaar. Voorts luisteren we in deze aflevering naar een maan van Jupiter, leren we dat honden meertalig zijn en hoe onze vingerafdrukken ontstaan. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plassch...more

 • Het jaar van Bits & Atomen: the universe & the metaverse

  Dec 24 2021

  2021 was een bijzonder jaar voor de technologiewereld. Het jaar begon met de bestorming van het parlement in Amerika en de kritiek op de sociale media. Later versterkt door getuigenissen over de 'gemene' algoritmes van Facebook. Maar 2021 was ook een scharnierjaar naar de nieuwe belofte: metaverse.In de wetenschap stond de race naar het vaccin tegen corona centraal. Maar wij hebben het over een andere race: die naar de maan, naar Mars en andere plaatsen in het universum.See omnystudio.com/listen...more

 • Eén superapp voor alles: willen we dat wel?

  Dec 17 2021

  Foto’s en statusupdates delen, gamen, reviews schrijven en zelfs betalen. De big tech-bedrijven doen er alles aan om een superapp te bouwen. Maar worden we daar beter van? De geur van de mama helpt baby’s  in hun vertrouwen, de stierenloop in Pamplona levert een bijzonder inzicht op en sociale netwerken hebben het steeds moeilijker om hun platformen te modereren. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart...more

 • Er zijn robots die zichzelf kunnen voortplanten

  Dec 10 2021

  De huizenprijzen swingen de pan uit. Niet alleen in de échte wereld, maar ook in de metaverse. Lucy de australopithecus, die was niet alleen, Qualcomm bewijst dat de oorlog tussen chipsfabrikanten volop woedt en er zijn robots die zich kunnen voortplanten.  Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Tom Soetaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere  See om...more

 • Een jongen of een meisje? Dat hangt van de milieuvervuiling af

  Dec 03 2021

  Het grootste nieuws van de week is een ontslag. Jack Dorsey stapt op als CEO van Twitter. Wat gebeurt er met het sociale medium nu hij weg is? Verder: muziek! Want zingen met een mondmaskers klinkt beter dan gedacht. Het geboortecijfer van jongens en meisjes hangt vooral af van milieuvervuiling en onderzoekers hebben uitgezocht hoe je het efficiëntst typt op je smartphone.   Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie ...more

 • Hoe kan je verantwoord shoppen op Black Friday?

  Nov 26 2021

  De graaicultuur van Black Friday ligt al een tijdje onder vuur. Hoe kan je toch verantwoord shoppen met hoge kortingen? Verder: een robotsvisje dat kanker bestrijdt, Apple laat het binnenkort toe om je toestel zelf te herstellen en nonsenswoorden hebben dan toch een betekenis. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander ...more

 • Keren we terug naar een Facebook zonder algoritme?

  Nov 19 2021

  In de VS is een opvallend wetsvoorstel dat het algoritme van sociale media aan banden wil leggen. Waarom is dat nodig? We hebben het over de quasi-manen van de aarde, over bands die door NFT’s bestaan en over de fysieke reactie op een romantische klik. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nieuw element in onderzoek naar ontstaan van leven

  Nov 12 2021

  Facebookklokkenluidster Frances Haugen heeft deze week getuigd in het Europees Parlement. Wat had ze daar te vertellen? Condors, die blijken zich ongeslachtelijk te kunnen voortplanten, een beruchte hackersgroep heeft een ferme klap gekregen, het leven op aarde ontstond misschien wel in een proefbuis én we vieren de geboorte van een nieuwe tak van de wetenschap! Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere ...more

 • Trump lanceert zijn eigen sociaal netwerk

  Oct 29 2021

  Wie fan is van heerlijke bassen, moet op Mars zijn. Wetenschappers ontdekken steeds meer over hoe het geluid zich daar voortplant, en dat zorgt voor verrassingen. Verder: Trump lanceert zijn eigen sociale netwerk, Netflix knalt harder dan we verwacht hadden en er is terug hoop voor de olifant. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en re...more

 • Hebben we binnenkort een vaccin tegen alle virussen?

  Oct 22 2021

  Corona heeft alles op z’n kop gezet. Een voordeel: wetenschappers zijn er een pak creatiever door gaan werken, en dat werpt z’n vruchten af. We hebben het over een AR-bril met AI, een slimme blindenstok en over end-to-end-encryptie. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesti...more

 • Voor koffie hebben we straks geen koffieplant meer nodig

  Oct 15 2021

  In theorie kunnen we binnenkort overal koffie ‘kweken’. Niet uit koffieplanten en bonen, maar uit een celkweek in een laboratorium. Zoals we binnenkort ook hamburgers maken zonder dat we een dier moeten slachten en iets dat op vis gelijkt zonder dat we een vis moeten vangen.  Daarnaast hebben we het over een wet tegen doxing, over hoe Instagram zich wil aanpassen na alle kritiek en waarom de Amerikanen Internet willen beschikbaar maken... op de maan.  &...more

 • Mysterie van eeneiige tweelingen ontrafeld

  Oct 08 2021

  Over twee-eiige tweelingen weten we al heel wat, maar eeneiige tweelingen zijn een mysterie. Tot nu, want wetenschappers hebben gevonden wat er anders is aan hun DNA. We vertellen hoe je je lichaam op een ethische manier kan verkopen voor bedrijfsvideo’s, hoe je je eigen GPS-systeem opzet én waarom huisrobots nog niet voor morgen zijn. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Bre...more

 • Hoe is de mens ooit zijn staart kwijtgespeeld?

  Oct 01 2021

  Op een gegeven moment in de evolutie zijn we met z’n rechtop gaan lopen. We zijn dan ook onze staart verloren. Komt dat ook door die evolutie, of speelt er nog iets anders? Als we naar Mars gaan, dan moeten we daar natuurlijk ooit ook huizen kunnen bouwen. Dat zal bloed, zweet en tranen kosten. Letterlijk. Die schuif vol kabels verdwijnt dankzij de Europese Commissie en uw Windows-pc zal er vanaf volgende week wat anders uit zien. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Prese...more

 • Het mysterieuze algoritme van Facebook werkt doodeenvoudig

  Sep 24 2021

  Een van dé mysteries van ons digitale tijdperk is het algoritme van Facebook. We weten nu iets beter hoe dat werkt, en wat blijkt? Het is verbazend eenvoudig. En die berichten over het tot leven wekken van de wolharige mammoet? Geloof ze niet, die is dood en begraven.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen...more

 • Epic slaat eerste barstje in de ommuurde tuin van Apple

  Sep 17 2021

  In het proces van ontwikkelaar Epic tegen Apple over de App Store is een uitspraak gedaan, en die stelt niet teleur. Welke gevolgen heeft de uitspraak? En in Australië is een vloekende eend opgedoken, en die zegt heel wat over het leergedrag van vogels. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindreda...more

 • Kan een computer ook een uitvinder zijn?

  Sep 10 2021

  AI-systeem Dabus heeft een speciaal potje uitgevonden. Op zich is daar niets speciaals mee, maar het opent de discussie over het patent op het ding. Is de computer nu de uitvinder of de persoon die Dabus heeft gemaakt? En diamant wordt van de troon gestoten door een materiaal dat klinkt als een frituursnack: buckyballs! Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Pl...more

 • Staat Silicon Valley op z’n kop door het proces tegen Theranos?

  Sep 03 2021

  In Californië start het proces tegen Theranos, het bedrijf van Elizabeth Holmes, bijgenaamd de vrouwelijke Steve Jobs. Wat betekent dat voor Silicon Valley? En wetenschappers hebben uitgezocht hoe je suiker kan maken in de ruimte.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie en muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See om...more

 • Zorgt Musk nu ook voor een doorbraak in de robotwereld?

  Aug 27 2021

  Dat Elon Musk veel wil, dat is duidelijk. De man bouwt auto’s, raketten en hyperloops, maar nu wil hij ook mensachtige robots bouwen. Zal hem dat lukken? En de metaverse verovert binnenkort de wereld aan een sneltempo. Wat houdt dat juist in?Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail ...more

 • Hoe is ‘de roof van de eeuw’ kunnen gebeuren?

  Aug 20 2021

  Ergens in de wereld is er 600 miljoen dollar ontvreemd. Niemand weet wie de diefstal pleegde, en het geld is intussen terecht, maar dit lijkt wel de roof van de eeuw te zijn. En astronauten moeten binnenkort misschien poedelnaakt naar de ruimte!Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en eindredactie Alexander Lippeveld | Audioproductie Tom Soetaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See om...more

 • Linux, het belangrijkste besturingssysteem waar niemand rijk van werd

  Jul 16 2021

  Het besturingssysteem Linux wordt dertig jaar. Op de PC is het nooit echt doorgebroken, maar alle Android-telefoons draaien tegenwoordig met Linux als basis. Toch werd de oprichter ervan nooit wereldberoemd. Tijd voor een eerbetoon!We wassen al anderhalf jaar onze handen alsof het een lieve lust is. Maar té veel hygiëne zou ook niet goed zijn, hoor je wel eens. Zijn we nu té proper of net niet?Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindr...more

 • Loopt de oplossing voor het plasticprobleem rond op de wei?

  Jul 09 2021

  Het plasticprobleem wordt almaar groter, de wereldzeeën liggen steeds voller met afval dat amper afbreekt. Koeien zouden wel eens de oplossing kunnen zijn. En Telenet en Proximus krijgen er een concurrent bij, want je kan sinds kort internet van Elon Musk krijgen in ons land.Journalisten Pieter Van Dooren, Karsten Lemmens | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVrage...more

 • Wat betekent het nagelnieuwe Windows 11 voor de gebruiker?

  Jul 02 2021

  Microsoft brengt een nieuw besturingssysteem uit voor uw pc, Windows 11. Het was al een tijdje geleden. Wat is er nu anders? En bij een satelliet, denkt u doorgaans aan een hoogtechnologisch ding dat voornamelijk uit futuristische materialen bestaat. Maar wat blijkt? Simpele triplex volstaat.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast B...more

 • Wat Mozart kan doen voor mensen met epilepsie

  Jun 25 2021

  Mensen met epilepsie luisteren best af en toe naar een streepje Mozart. Maar zijn tijdsgenoot Joseph Haydn vermijden ze beter. En podcasts komen naar Facebook, dat zou wel eens een gamechanger kunnen zijn. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plassch...more

 • Eindelijk een sociaal netwerk dat onze privacy respecteert

  Jun 18 2021

  Er is een alternatief voor Facebook dat wél respect heeft voor onze privacy: Quodari. En er is een nieuwe en snellere manier om door te ruimte te reizen. Geldt dat ook voor ons internet? Zal dat binnenkort ook veel sneller gaan?Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Lise Bonduelle | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected]...more

 • Waarom gaan we een onleefbare planeet opnieuw verkennen?

  Jun 11 2021

  We gaan de planeet Venus opnieuw verkennen, op zoek naar leven. Wat is het nut daarvan? En Donald Trump is nog minstens twee jaar lang verbannen van Facebook.Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bar...more

 • Google lanceert voor het eerst in jaren een nieuw besturingssysteem

  Jun 04 2021

  Google heeft een nieuw besturingssysteem, Fuchsia. En dat is de eerste keer sinds MS Dos in de jaren 80. Waarom is dat nodig? En een blinde man kan weer zien. Het is geen Bijbels mirakel, wel een resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Dat en veel meer in een nieuwe Bits & Atomen.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podca...more

 • De volgende pandemie staat al voor de deur

  May 28 2021

  Corona is ons leven nog niet uit, of de volgende pandemie staat al voor de deur. Kunnen we volgende pandemieën nog afwenden? En een virale hit is verkocht voor een duizelingwekkende 700.000 dollar.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/li...more

 • Weg met de MP3! Muziek klinkt weer zoals het hoort

  May 21 2021

  Beste luisteraar, spits uw oren! Want het gaat vandaag over geluidskwaliteit. Die gaat er, dankzij Apple Music een pak op vooruit. En we hebben het over een arm, klein, stotterend vogeltje, iets waar hersenwetenschappers erg enthousiast over zijn.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail pod...more

 • Wat kunnen genetisch gemanipuleerde muggen voor ons doen?

  May 13 2021

  Alles moet altijd maar groter, groter, groter. Behalve bij chips, dacht producent IBM, daar moet het kleiner, kleiner, kleiner. En in de VS zijn genetisch gemanipuleerde muggen losgelaten. Wat is daar het nut van?Journalist Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.co...more

 • Over nieuwe koffie en cookies

  May 07 2021

  Koffieliefhebbers, verenigt u, want er is een nieuwe koffiesoort ontdekt. Het is lang niet de eerste, maar deze soort smaakt écht goed. Maar is ze ook beter dan de koffie die we vandaag kennen? En de App store van Apple ligt onder vuur, terwijl we die al jarenlang kennen zoals hij nu is. Waarom wordt die dan nu in vraag gesteld?Journalisten Dominque Deckmyn en Pieter Van Dooren | Presentatie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Pl...more

 • Trailer. Bits & Atomen

  Apr 19 2021

  Bits & Atomen is terug! Elke week brengt De Standaard je op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en in die van de wetenschap. Elke woensdag, met Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren.See omnystudio.com/listener for privacy information.