PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Weggegooid Geld

De Nederlandse overheid verspilt miljoenen met mislukte bouwplannen, bizarre subsidies en ondoordachte projecten. In Weggegooid Geld stellen Jan-Cees ter Brugge en Stefan van der Hulst op een lichte en humoristische toon financiële missers met overheidsgeld aan de kaak. Weggegooid Geld is dé succesvolle rubriek uit het tv-programma Kanniewaarzijn!

Afleveringen

 • #18 - Splinternieuw ecoduct te smal voor het wild

  Mar 25 2022

  De buurmannen Benny en Wulfert konden hun ogen niet geloven. Zonder dat ze het wisten werd er een ecobrug aangelegd vlak voor hun huis. Daar waren ze niet blij mee. Toen kwamen ze er ook nog eens achter dat de brug te smal is. Geen ree die eroverheen durft te huppelen...

 • #17 - Er ging veel mis met de Leeghwaterbrug in Alkmaar

  Mar 18 2022

  De renovatiekosten van de Leeghwaterbrug in Alkmaar liepen behoorlijk in de papieren. Het zou 7 miljoen euro euro, maar het werd uiteindelijk 22 miljoen euro.  Wat ging er allemaal mis? Dat kun je horen in een nieuwe aflevering van Weggegooid Geld!

 • #16 - Gemeente Uden

  Mar 11 2022

  Gemeente Uden is gemeenschapsgeld verloren door dingen simpelweg te vergeten...

 • #15 - Subsidie voor de erotische zitzak en meer...

  Mar 04 2022

  Als je een beetje slim bent kun je makkelijk een subsidie krijgen. Zo kreeg een ondernemer uit Hillegom een aantal jaar geleden duizenden euro's voor de ontwikkeling van een 'zelfbevredigingszitzak' voor mannen. 

 • #14 - Hoogeveen gaf miljoenen uit aan een schaatsbaan die nooit gebouwd is

  Feb 25 2022

  In Hoogeveen werd miljoenen euro's uitgegeven aan een prachtige schaatsbaan, die er uiteindelijk nooit is gekomen. Hoe dan? Vraag je je af. Luister naar een nieuwe 'Weggegooid Geld'.

 • #13 - Hoe Amsterdam twee ton uitgaf aan mechanische nep bomen.

  Feb 18 2022

  Amsterdam werd in 2018 voor 200.000 euro belazerd met de aankoop van acht City Trees. Nep bomen die vervuilde lucht schoon hadden moeten filteren. Uiteraard lukte dat niet.

 • #12 - Gouda's Glorie?

  Feb 11 2022

  Gemeente Gouda liet een kerk onterecht slopen. Dat heeft, naast ellende, een hoop gemeenschapsgeld gekost.

 • #11 - Floriade Almere: 100 miljoen euro verlies?

  Feb 04 2022

  Binnenkort opent Almere haar poorten voor de Floriade Expo 2022. Alleen echt lekker gaat het niet met de organisatie. De kosten lopen de spuigaten uit en niemand weet wat er te zien zal zijn.

 • #10 - Houten wielerbaan in Assen rot weg

  Jan 28 2022

  In 2016 werd een prachtige houten wielerbaan geopend in Assen. Drie miljoen euro kostte het. Helaas was er geen geld mee voor een dak. Nu, nog geen vijf jaar later, rot de baan langzaam weg.  

 • #9 - De duurste tram ooit

  Jan 21 2022

  Hoe werd de Utrechtse Uithoflijn één van de duurste tramlijnen ter wereld? In Weggegooid geld zetten we het op een rij. Rijdt u mee?

 • #8 - Niemand vroeg om een parkeergarage van 20 miljoen

  Jan 14 2022

  Een nieuwe parkeergarage in Eindhoven kostte 20 miljoen euro. Het heeft een verwarmde lift en luxe toiletten. Maar het mooiste komt nog: er is altijd plek! Niemand maakt gebruik van de peperdure garage met ruimte voor maar liefst 641 auto's.  

 • #7 - Onzinnige Citymarketing

  Jan 07 2022

  Met behulp van peperdure Citymarketing proberen gemeentes zichzelf op de kaart te zetten. Miljoenen euro's gemeenschapsgeld gaan er in om. Zo probeert het Brabantse Meierijstad met de slogan 'Made in Meierijstad' internationaal door te breken. 'Why?' Vragen wij ons af. Update: wij geven aan dat Meierijstad 1 miljoen euro uitgeeft aan Citymarketing. Volgens de gemeente zelf is dat 500.000 euro. In Aflevering 11 leggen we uit hoe we aan het bedrag van 1 miljoen komen.

 • #6 - Zonnepanelen zijn niet om op te rijden

  Dec 31 2021

  Al jaren investeren Nederlandse gemeentes in wegen met zonnepanelen. Alleen mislukken deze projecten keer op keer.

 • #5 - Het is gewoon een k*tstraat

  Dec 24 2021

  In Glanerbrug is onlangs voor 400.000 euro de winkelstraat veiliger gemaakt. Alleen de inwoners zien geen verschil.

 • #4 - Duur vogeltje

  Dec 17 2021

  Al jarenlang worden korhoenders uit Zweden naar de Sallandse Heuvelrug gehaald. Dat kost honderdduizenden euro's. Weggegooid geld, want alle korhoenders gaan hier dood.  

 • #3 - Duivels kunstwerk

  Dec 10 2021

  Het kunstwerk 'De Tong van Lucifer' in Flevoland is naast een enorme kostenpost ook een lastpost voor veel inwoners.

 • #2 - Leuker kunnen we het niet maken

  Dec 10 2021

  Gemeente Heerlen verkocht het oude CBS-gebouw in strijd met de regels en verloor daarmee miljoenen euro's.

 • #1 - Seks in het gemeentehuis

  Dec 10 2021

  Een opwindende date in het gemeentehuis, kwam de gemeente Zuidplas duur te staan. 

 • Weggegooid Geld - De Trailer

  Dec 02 2021

  In de podcast Weggegooid Geld stellen Jan-Cees ter Brugge en Stefan van der Hulst financiële missers met overheidsgeld aan de kaak. Want door bizarre subsidies, mislukte bouwplannen en ondoordachte projecten verspilt de Nederlandse overheid miljoenen.  Vanaf zaterdag 11 december wekelijks een nieuwe aflevering van Weggegooid Geld.