PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Dé pensioenpodcast van Heldlaw over de WTP, pensioenrechtspraak en meer
Een kleine teaser voor de VHAA-leden uit Den Haag
Het WTP-wetsvoorstel ligt er nu dan echt. Mark en Teun geven hun eerste indruk.
Bij het eindigen van een verzekeringscontract behoor je acht te slaan op debelangen van alle betrokkenen, w.o. die van je ex-werknemers. Teun en Mark bespreken deze uitspraak (ECLI:NL:GHDHA:2022:16) van Hof Den Haag hierover.
Hoge Raad: het formulier 'Melding betalingsonmacht' is maar één manier om persoonlijke aansprakelijkheid te ontlopen (link) & na een overgang van onderneming kan de oude werkgever niet meer verplicht worden pensioenschulden te betalen, maar haar bestuurders wel! (link)
Een standaard invaarpad voor verzekerde DB-regelingen? Machiel Koper (KPMG) legt uit waarom deze ‘wilde gedachte’ iets is om over na te denken.
Als alles volgens plan verloopt, zal op 1 januari 2023 de Wet Toekomst Pensioenen in werking treden. Er is veel aandacht voor pensioenfondsen maar erg weinig voor werkgevers met pensioenregelingen ondergebracht bij verzekeraars. Maarten Minnaard spreekt met Jan-Olivier Kuijkhoven van KWPS over wat werkgevers straks en ook nu al kunnen doen. De belangrijkste tip: begin nu al met het onderzoeken van de mogelijkheden, dan komen de vragen vanzelf.
Naar aanleiding van een uitspraak van Ktr. Rotterdam van 12 nov. bespreken Teun Huijg en Maarten Minnaard van Heldlaw de voor- en nadelen van procederen bij de kantonrechter ten opzichte van de civiele rechter.
GSFS c.s. procedeert zo'n 100 keer tegen DNB, tegen de hoogste bestuursrechter (CBB), tegen de fiscus, tegen een Zuid-Afrikaan en weer tegen DNB. Uiteindelijk blijft de aanwijzing staan, maar vervalt de boete!
In deze aflevering spreken Anton van Leeuwen (SteensmaEven) en Teun Huijg (Heldaw) over de inbreuk die verplichtstellingen maken op de contractsvrijheid. En vooral dat dat rechtvaardigt (1) dat de cao-norm (alleen) niet geschikt is voor uitleg van verplichtstellingen en (2) dat fondsbesturen in hun dagelijks handelen gebonden zijn aan de algemene beginselen van behoordelijk bestuur.
Mark en Teun bespreken ECLI:NL:RBGEL:2021:4492, waarin een kantonrechter zegt dat een werkgever niet discrimineert als een oudere werknemer méér bijdraagt aan pensioen dan een jongere werknemer. Helaas is de motivering ver te zoeken....
Teun Huijg spreekt met hoogleraren Erik Lutjens (VU/DLA Piper) en René Maatman (Radboud/Keijser van der Velden) over de vraag of 'onvoorwaardelijke' indexatie gedurende het dienstverband onder het wijzigingsverbod van artikel 20 Pensioenwet vallen.
Mark en Maarten bespreken of een loonadministrateur zijn klant/werkgever moet wijzen op verplichte deelname in een bedrijfstakpensioenfonds. Dit naar aanleiding van deze uitspraak ECLI:NL:RBGEL:2021:4480.
Maarten en Mark bespreken een uitspraak waarin de verplichte deelname in het notarieel pensioenfonds ter discussie wordt gesteld, mede in het licht van het Europese recht op vrij verkeer van diensten (ECLI:NL:RBDHA:2021:7064).
Teun en Maarten bespreken de hoge proceskosten die een metaalfonds moet betalen (100k) vanwege buitensporig uitvoerige processtukken. Over (grote) processtukken en proceskostenveroordeling (ECLI:NL:GHSHE:2021:2298)
In de serie van onze zomaar-zomer afleveringen, bespreken Teun en Maarten de verzwaarde motiveringsplicht aan de hand van Hof Arnhem-Leeuwaarden van 1 juni.
Mark en Teun bespreken twee uitspraken, onder andere over de dekkking van het uitlooprisico. Check ook Mark's two minutes of absolute fame vanaf 13:10!#Hof Amsterdam: ECLI:NL:GHAMS:2021:750 & #Rb Haarlem: ECLI:NL:RBNHO:2021:4377
Maarten en Teun bespreken de Hoge Raad-uitspraak van 21 mei jl. (ECLI:NL:HR:2021:754). De bestuurder zou stout hebben gedaan in de periode na dat hij de betalingsonmacht had gemeld. Volgens de Hoge Raad moet je in dit geval ook naar dat gedrag kijken (ook al is dat na de melding).
Aan de hand van twee recente uitspraken (ECLI:NL:RBMNE:2021:1723 en ECLI:NL:RBROT:2021:3805) staan Teun en Mark stil bij de zwabberende verjaringsrechtspraak. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd.
Maarten en Mark leggen uit waarom er in de pensioenwereld wordt geprocedeerd over pannenkoeken en pizza's.
Held laat zien waarom procederen soms loont, terwijl je initieel eigenlijk iets anders voor ogen stond (ECLI:NL:GHARL:2021:1692). Tegelijkertijd probeert Teun deze uitspraak samen te vatten in één vraag, maar het kost hem 5 minuten ....
Mark en Teun bespreken de eenzijdige wijziging door IFF van de eigen bijdrage (ECLI:NL:GHARL:2021:1510). Volgens Mark een evergreen!
Teun en Mark bespreken de uitspraak van Hof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2021:136) waarin wordt geoordeeeld dat werkgever Campina een schadevergoeding had moeten aanbieden toen het de uitvoeringsovereenkomst opzegde.
Kantonrechter oordeelt dat verzekeringstussenpersoon ten onrechte adviseerde dat werkgever onder geen enkel bedrijfstakpensioenfonds valt (ECLI:NL:RBROT:2021:595)
Wat gaan verzekerde werkgevers doen?
Vertrouwen, vertrouwen en vertrouwen - en wat geneuzel