PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Vraag het aan Francis

Sopraan Francis van Broekhuizen beantwoordt vragen over muziek, musici en het muziekleven.

Afleveringen

 • #11 Mozart: zijn leven en opera's

  Jun 03 2019

  Mozart was een muzikaal genie. Hij maakte zijn eerste compositie als 5-jarig jongetje en schreef symfonieën, serenades, soloconcerten, missen, kamermuziek, solowerken en meer dan 20 opera's! In deze podcast neemt operazangeres Francis van Broekhuizen je mee door het leven van Mozart aan de hand van zijn opera's. Reis mee naar Italie, Parijs, Mannheim, Wenen en Praag en dompel je onder in le Nozze di Figaro, Don Giovanni, Die Zauberflöte en zijn magistrale requiem.

 • #10 Klassieke muziek in tekenfilms

  Feb 18 2019

  Sneeuwwitje, Fantasia, maar ook De Smurfen en Tom & Jerry... Tekenfilms hebben opvallend vaak klassieke muziek als soundtrack. Al vanaf de eerste tekenfilms weten producenten het werk van Bach, Grieg, Moussorgsky, en tal van andere klassieke componisten te vinden. En hoe grappiger de tekenfilm hoe serieuzer de muziek lijkt het wel. Francis neemt je mee door de geschiedenis van de tekenfilm en laat horen dat klassieke muziek daarbij onmisbaar is!

 • #9 Kerstmuziek

  Dec 10 2018

  Ben je benieuwd naar andere kerstmuziek dan de muziek die je ieder jaar al hoort? En wil je nou eindelijk wel eens weten waar dat kerststalletje vandaan komt? In deze podcast praten sopraan Francis van Broekhuizen en presentator Margriet Vroomans over Christmas Carols, over gekruid bier en over de grot van Sint Franciscus. Met veel mooie kerstmuziek uit allerlei landen. (Helaas kun je bij het beluisteren van deze podcast kleine technische onvolkomenheden ervaren. Dat ligt niet aan uw toestel. On...more

 • #8 Requiems

  Oct 29 2018

  In de maand november worden in de katholieke kerk de doden herdacht, met name op Allerzielen op 2 november. Een gesprek over de verschillende Requiems en de ontwikkeling ervan.

 • #7 Callas by Francis

  Oct 08 2018

  Naar aanleiding van de documentaire 'Maria by Callas' vertelt Francis van Broekhuizen over de invloed van Maria Callas op de moderne opera. Een gesprek over opera voor en na Callas

 • #6 Summertime

  Jul 09 2018

  Het lied Summertime van George Gershwin is een van de populairste en meest uitgevoerde opera-aria's. Francis vertelt de ontstaansgechiedenis van het lied. En over de opera waar het uitkomt: Porgy and Bess, de eerste opera die speciaal geschreven werd voor een Afro-Amerikaanse cast.

 • #5 Muzikale sterren van vroeger

  Jun 18 2018

  Iedere klassieke muziekliefhebber kent Janine Jansen, Murray Perahia of Simon Rattle, maar waren er in de 18e en 19e eeuw ook musici met zo'n sterrenstatus? Hoe zag hun leven eruit en konden ze er van leven?

 • #4 Kunnen klassieke zangers ook jazz zingen?

  May 21 2018

  Regelmatig maken klassieke zangers een uitstapje naar jazz, pop of musical. Kan dat zomaar want jazz of pop zingen is ook een vak? Francis laat een aantal voorbeelden horen. Werkt het? Oordeel zelf!

 • #3 Diva's en andere roddelverhalen

  May 07 2018

  Divagedrag, is dat onvermijdelijk bij beroemde musici? Wie waren de grootste diva's uit de geschiedenis en hoe gedroegen ze zich? Een roddelrubriek op niveau over Callas en Gheorghiu, over bruine M&M's, te laat komen en trampoline's.

 • #2 De linkerhand

  Apr 23 2018

  Heeft linkshandigheid invloed op de manier waarop we muziek maken? Zijn er instrumenten voor linkshandigen en wat als je door blessure of handicap maar met één hand kunt spelen? Sopraan Francis van Broekhuizen vertelt over beroemde linkshandige musici en laat muziek horen die speciaal voor de linkerhand geschreven is. Zoals de muziek voor saxofonist Ties Mellema, die een ernstige blessure aan zijn rechterhand opliep. En natuurlijk de pianowerken voor concertpianist Paul Wittgenstein die in de...more

 • #1 Zingen in verschillende culturen

  Apr 09 2018

  Hoe gebruiken zangers in andere culturen hun stem? Francis vertelt over het stemgebruik van Mongoolse keelzangers, die hun hele lijf laten resoneren bij hun ultra lage stemgeluid. Daarnaast bespreekt ze het werk van een jonge Duitse zangeres: Anna Maria Hefele, die meerdere tonen tegelijk kan zingen. Ook Roemeense volksmuziek, Arabische vreugdekreten en Zuid Afrikaans clicksongs komen langs.