PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Voorzorg is de podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. Met nieuws, interviews en reportages uit de zorg. Abonneer en luister Voorzorg via uw favoriete podcast app, zoals Spotify en Apple podcast.
‘Commitment van zorgaanbieders en zorgverzekeraars moet je vastleggen in contracten met de juiste prikkels voor de transitie naar passende zorg’, zegt Marjo Vissers, tijdelijk bestuursvoorzitter VGZ, in de podcast Voorzorg.
59: Scheidend VGN-directeur Frank Bluiminck blikt terug by Skipr & Zorgvisie
Er is veel gaande in ggz: de wachtlijsten lopen op, ggz-instellingen vallen om en dit jaar werd het zorgprestatiemodel ingevoerd. In deze Redacteur aan tafel vertelt Sterre ten Houte de Lange over de laatste ontwikkelingen in de ggz.
Hoe zou een huisartsenpraktijk eruitzien als die bij nul begint en gericht is op de zorg van de toekomst? Die vraag staat centraal in de nieuwe podcastserie De Nulpraktijk.
Digitaal opleiden als oplossing voor het personeelsbeleid
Redacteur Bart Kiers in gesprek met de voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten.
De term ‘passende zorg’ komt oorspronkelijk uit de koker van de NZa, vertelt NZa-voorzitter Marian Kaljouw in de podcast Voorzorg aan senior-redacteur Bart Kiers.
Martijn Venus, senior adviseur Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ, probeert leidinggevenden in zorgorganisaties bewust te maken van de verschillende leiderschapsstijlen. Hij constateert een langzame verandering van traditioneel leiderschap naar meer situationeel modern leiderschap.
Concentratie van de kinderhartchirurgie is absoluut nodig, daarover zijn specialisten en bestuurders in umc’s het eens. Maar niemand wil het kwijtraken. Dus vechten umc’s vechten elkaar de tent uit. Senior redacteur Bart Kiers vertelt over het politieke spel rondom dit dossier in de podcast Voorzorg.
Rivas wil met de vier grote zorgverzekeraars meerjarige en domeinoverstijgende contracten over passende zorg afsluiten. Het liefste zou Rivas daarvoor een pilot passende zorg doen. Dat zeggen Rivas-bestuurders Michiel van Roozendaal en Mariëlle Bartholomeus in de podcast Voorzorg.
De huidige financiële problemen in ziekenhuis Bernhoven zijn niet te wijten aan project Droom, het project zinnige zorg. Het ziekenhuis had al voor de coronacrisis het huishoudboekje niet op orde. Dat concluderen Joël Gijzen (directeur zorginkoop CZ), Peter Bennemeer (oud-bestuurder Bernhoven) en gezondheidseconoom Xander Koolman in de vijftigste aflevering van podcast Voorzorg.
De dreiging van een aanval met ransomware op zorgorganisaties is nog nooit zo groot geweest als nu. Toch staat het onderwerp niet overal hoog genoteerd op de bestuurlijke agenda, constateert directeur Wim Hafkamp van Z-CERT in de podcast Voorzorg.
Speciaal gezant passende zorg Jan Kremer gaat medio 2022 een kader passende zorg stellen. Passende zorg gaat over gezondheidsverschillen, klimaatgassen en andere maatschappelijke opgaven, zegt hij. ‘Passende zorg moet zorgverleners energie en passie voor hun werk geven.’
Wat hebben op hol geslagen vissen met de zorgsector te maken? En wat zijn veelgehoorde tips en best practices in de zorg om met duurzaamheid aan de slag te gaan? Zorgvisie-redacteur Laura van Elst vertelt over de niet te stoppen groene beweging in de podcast Voorzorg.
De hulpvraag in de gehandicaptenzorg groeit en wordt steeds complexer. Hoe maakt bestuurder Ageeth Ouwehand ’s Heeren Loo klaar voor de toekomst? En wat neemt ze mee vanuit haar ervaring als bestuurder in de ouderenzorg?
De samenwerking tussen zelfstandige klinieken en ziekenhuizen moet de komende jaren verbeteren om de schaarse middelen in de zorg op de juiste plek te krijgen, vinden medisch directeur van Bergman Clinics Ivo Buchholz en zijn collega Jan-Paul Roovers, directeur wetenschap en innovatie.
Redacteuren van Skipr en Zorgvisie blikken samen met hoofdredacteur Simon Broersma terug op een bewogen zorgjaar.
Medisch professionals zijn dit jaar prominent aanwezig in de Skipr99, de lijst van meest invloedrijke personen in de zorg. Artsen, virologen en microbiologen hebben in de coronacrisis hun invloed aangewend om de opgave voor de gezondheidszorg in goede banen te leiden. Dat is in de lijst terug te zien.
De Skipr99 is in aantocht. Adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie Samira Ahli heeft hem al gezien en vertelt in de podcast Voorzorg welke trends zichtbaar zijn in deze lijst.
Eén grote leergang verandermanagement voor de gehandicaptensector. Dat is de Innovatie-impuls in een notendop. Het e-healthprogramma is in het leven geroepen om met slimme tools de stijgende zorgvraag en het tekort aan handen op te vangen.
Om zorgtechnologie tot wasdom te laten komen, is het nodig dat alle lagen in een zorgorganisatie, de patiënten en de leveranciers strategisch samen gaan werken.
Bij passende zorg hoort een passende bekostiging die ziekenhuizen in staat stelt om minder te behandelen en te opereren, stelt Sjaak Wijma in de podcast Voorzorg. ‘Passende zorg raakt het bestaansrecht van ziekenhuizen.’
Voorzorg 38 Ruth Peetoom wil ggz-stigma verkleinen by Skipr & Zorgvisie
Egge van der Poel, Martijn Buitenhuis en Nart Wielaard schreven het boek 'Geheelmeesters', over zorgprofessionals die buiten de eigen kolom kijken, kennis delen en zich compromisloos inzetten om een toekomstvaste zorg te ontwerpen. Hoofdredacteur Simon Broersma sprak met hen.
Redacteur Bart Kiers over de veranderingen voor de spoedeisendehulpposten.
Innovatie vraagt doorzettingsvermogen en lef, constateert Rian van der Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans. De kennisorganisatie begeleidde zorgorganisaties in dit hobbelige pad naar meer geïntegreerde zorg en bundelde de geleerde lessen.
De digitalisering van de zorg gaat in grote stappen, maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen die ontwikkeling kan bijbenen? Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman schreef een artikelenreeks over digitale inclusie in de zorg en vertelt over zijn bevindingen in de podcast Zorgvisie.
Voor mensen met een beperking zijn er vaak maar beperkte woonopties: of je woont thuis al dan niet met dagbesteding, of je woont in een zorginstelling. Maar veel mensen hebben een tussenvorm nodig. Daar hebben de Prinsenstichting en zorgboerderij Ophovenerhof een oplossing voor bedacht.
Het idee achter de decentralisatie van jeugdzorg is goed navolgbaar: de gemeenten staan dichterbij de burger en kunnen dus beter kijken wat er nodig is in een gezin. Maar sommige onderdelen van de jeugdzorg passen niet op gemeenteniveau, zag Louwes. Bijvoorbeeld jeugd-psychiatrie. ‘Het is maar goed ook dat niet elke gemeente een jeugdpsychiater nodig heeft.’
De coronacrisis is een wake-up call om preventie een betere plek in het zorgstelsel te geven. Dat is de afgelopen veertig jaar niet gelukt doordat preventie te vrijblijvendheid is. ‘Alleen harde gezondheidsdoelen voor de minister van VWS maakt preventie minder vrijblijvend’, zegt Jochen Mierau in de podcast Voorzorg.
De coronacrisis legt een bestuurlijke zwakte van het Nederlandse zorgstelsel bloot. Gezondheidszorgbeleid is op nationaal niveau georganiseerd en mist de bestuurlijke organisatie voor regionale finetuning. Dat zegt UMCG-arts en OMT-lid Alex Friedrich in de podcast Voorzorg. Ook zegt hij dat de Nederlandse gezondheidszorg 15 tot 20 procent meer capaciteit nodig heeft om de pieken van nieuwe coronagolven op te vangen.
Voorzorg 29 Redacteur Aan Tafel_Jeugdzorg by Skipr & Zorgvisie
GGD-directeuren Rianne van den Berg (GGD IJsselland) en Samantha Dinsbach (GGD Twente)pleiten voor een vast budget voor gezondheidsbevordering, preventie en infectieziektebestrijding.
De coronacrisis heeft Limburg hard geraakt. Maar ondanks alle ellende heeft de crisis de zorg ook veel geleerd, is de overtuiging van bestuursvoorzitter van MUMC+ Helen Mertens. ‘Als je iets wilt bereiken in de zorg, dan moet je samenwerken. Dat levert meer op dan concurrentie en marktwerking.’ De coronacrsisis maakte ook nog eens duidelijk hoe belangrijk een gezonde leefstijl is.
De inspectie stond op het punt om Humanitas te sluiten toen Gijsbert van Herk op 1 januari 2016 begon als bestuursvoorzitter van Humanitas. Op veel fronten presteerde de organisatie ondermaats. Nu zijn alle dossiers op orde en blikt de vertrekkend bestuurder met hoofdredacteur Simon Broersma in podcast Voorzorg terug.
Het programma (Ont)Regel de Zorg van Vilans bestaat dit jaar tien jaar. Toch zal het volgens directeur strategie en organisatie Henk Nies nooit ‘af’ zijn. ‘Er komen altijd regels bij en zullen dus altijd regels opgeruimd moeten worden.’
Voorzorg 24 Erik Gerritsen: ‘Bestuurders moeten het zichzelf gunnen om te leren’ by Skipr & Zorgvisie
Zorgverleners komen om in het papierwerk en moeten meer ruimte krijgen om het goede te doen en te leren van fouten. Dat ervaart oud-Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber als mantelzorger voor haar dementerende vader. Ze blikt in de podcast Voorzorg terug op de wapenstilstand rond medische ethiek en een nieuwe bestuurscultuur in de Kamer.
Bestuursvoorzitter van coöperatie VGZ Karien van Gennip in gesprek met Bart Kiers. ‘Geef zorgverzekeraars een betaaltitel voor preventie’
Als zorgprofessionals ergens een broertje dood aan hebben is het registreren. Een spraakgestuurd Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) kan in dit opzicht uitkomst bieden, denkt Vitalis Woonzorg Groep. Een eerste proef leert dat niet alleen de medewerkers content zijn, ook de kwaliteit van de rapportage wordt groter en cliënten raken nauwer bij hun eigen zorgproces betrokken.
De politiek kan zich geen maandenlange kabinetsformatie permitteren. SCP-directeur Putters heeft voor politici en de kabinets(in)formateur een aanvliegroute om de maatschappelijke effecten van de coronacrisis te ontrafelen.
Voorzorg 19 De zorg na de verkiezingen by Skipr & Zorgvisie
Zorgaanbieders en hulpverleners zijn zo uitgeput dat een jaar recuperatietijd nodig is om op adem te komen van de impact van de coronacrisis. Investeer in mensen met een Marshall-plan voor de zorg en reken zorgaanbieders financieel niet af op productie in 2021. Daarvoor pleit LUMC-bestuursvoorzitter Douwe Biesma in podcast Voorzorg. ‘Als de zweep nog een keer over de vermoeide paarden in de zorg gaat, haken mensen af.’
Philip van de Poel spreekt met Peter Bennemeer. Hij maakte in 2011 de stap van het bedrijfsleven naar ziekenhuis Bernhoven in Uden, waar hij onder de noemer van ‘zinnige zorg’ een ingrijpende transitie in gang zette. Daarmee liet hij zien hoe zorg daadwerkelijk effectiever kan worden georganiseerd. Bennemeers autobiografie 'De Ingreep - Hoe een buitenstaander het ziekenhuis beter maakte' verschijnt in februari bij Bohn Stafleu van Loghum.
Met de jaarlijkse ranglijst Skipr99 maakt journalist Philip van de Poel al dertien jaar het beïnvloedingsweb in de zorg inzichtelijk. Hij schuift aan om de achtergronden van de lijst toe te lichten.
Loek Winter blikt terug op zijn carrière als zorgondernemer en staat uitgebreid stil bij de pijnlijke faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Hij vertelt over de oorzaken van dit debacle en wat hij daarvan heeft geleerd.
Han Noten is blij dat hij na acht jaar is verlost van de verantwoordelijkheid van het toezichthouden bij zorgaanbieder Espria. In de podcast Voorzorg blikt Noten terug op de ‘zwarte lijst’ van de IGJ en reflecteert hij over schaamte, schuld, de aftakeling van de veroudering. ‘De Inspectie is politiek aangestuurd.’
Vilans bracht in kaart welke maatregelen verschillende landen troffen ter bestrijding van het coronavirus. In de onderzochte landen zijn grote verschillen in de mate waarin de ouderenzorg is getroffen door het virus. Wat kan Nederland leren? Wat kan beter? Redacteur Philip van de Poel spreekt met Henk Nies, directeur strategie en ontwikkeling bij Vilans. Deze aflevering is gemaakt in samenwerking met Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg.
Medische fouten na een routineoperatie leiden tot een lijdensweg voor NOS redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink. Uiteindelijk belandt hij in een psychose. In de podcast Voorzorg vertelt hij indringend over fouten, de gekte in zijn hoofd en een onbevredigende klachtenprocedure.
Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz, denkt dat de tweede golf van coronabesmettingen kan leiden tot een nieuwe golf aan aanmeldingen bij de geestelijke gezondheidszorg. Is de sector daar klaar voor? En is er ook iets positiefs te halen uit deze coronacrisis?
Bart Berden is hoogleraar organisatieontwikkeling in het ziekenhuis bij bij UMC St Radboud, bestuursvoorzitter van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en voorzitter van ROAZ Brabant. Hij stond in de frontlinie van de strijd tegen Covid-19 en geeft in deze podcast zijn visie op de tweede golf van de virusuitbraak.
Het coronavirus sloeg bij Edwin de Voer, een sportieve vijftiger, hard toe. Hoe heeft hij het zorgproces ervaren? Wat kan er beter?
Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Verenso, is lid van in het Outbreak Management Team, dat besloot een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen in te stellen om het coronavirus in te dammen. Het besluit stuitte op veel weerstand. 'We wilden risico’s minimaliseren, want er was een tekort aan PBM en we konden niet testen. Dan is er nog maar één knop: verminderen van contact.'
Diny de Bresser is bestuursvoorzitter van ouderenzorginstelling Pieter van Foreest in de regio Delft, met 3400 medewerkers bij 25 locaties. Ze vertelt in podcast Voorzorg over de coronacrisis, over innovaties in de ouderenzorg en over haar naderende pensioen. ‘De belangrijkste les uit mijn carrière: blijf je ontwikkelen!’
Bestuurder Paul van Gennip van vvt-instelling Het Parkhuis in Dordrecht lag tijdens de coronacrisis behoorlijk onder vuur vanwege een relatief groot aantal besmettingen. Zijn recept: volledige openheid, zowel intern als naar buiten toe. Dat vertelt Van Gennip in de zesde aflevering van Voorzorg, de podcast van Zorgvisie en Skipr.
In deze aflevering van Voorzorg een interview met Anne-Mei The. Ze werkte in de coronacrisis mee in een verpleeghuis in Noord-Brabant. Ze zag hoe ouderen verpieterden door de langdurige eenzame opsluiting. In de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg reflecteert The over het dilemma veiligheid versus kwaliteit van leven.
Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van vvt-instelling Sensire, vertelt over zijn ervaring met het coronavirus. Heeft de vvt-sector zich te bescheiden opgesteld? Wat heeft hij als bestuurder gedaan tijdens de crisis? En wat kunnen we leren van de ervaring die tijdens deze roerige periode is opgedaan? Dat en meer in deze aflevering van Voorzorg.
In deze aflevering van Voorzorg een interview Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hoe kijkt hij terug op het begin van de coronacrisis? Wat ging er goed en wat had hij anders moeten doen? En zien we hem op een dag terug als minister? Dat en meer hoort u in onze podcast.
In deze tweede aflevering van Voorzorg blikt Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, terug op de crisis die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus. En wat betekent de moeizame afwikkeling van de coronakosten voor de toekomst van ons zorgstelsel?
In deze eerste aflevering van Voorzorg kunt u luisteren naar een interview met David Jongen, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Zuyderland. Hij blikt terug op de crisis die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, waar David Jongen zelf ook besmet mee raakte.