PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Vloed

Into The Great Wide Open is een muziek- en kunstfestival dat jaarlijks plaatsvindt op Vlieland. Op dit kanaal biedt het festival verdieping in zijn programma. Bijvoorbeeld door de reeks Vloed, waarin muziekjournalist Leendert van der Valk zich aan de hand van het archief van Into The Great Wide Open afvraagt wat voor invloed letterlijke en figuurlijke eilanden, als plekken van isolatie en vrijheid, hebben op muziek. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Afleveringen

 • Vloed III: Afl 4. Zo klinkt het eiland van Roosje Klap

  Apr 16 2021

  In deze aflevering luister je naar het Vlieland van grafisch ontwerper Roosje Klap. Samen met Loes Claessens maakt zij al het grafisch ontwerp voor Into The Great Wide Open, van facebookprofiel tot T-shirts en bewegwijzering. Het fragment uit LAWKI is hier te zien: https://vimeo.com/462117359. Het fragment uit No Exit hier: https://vimeo.com/327743311. Je kunt meer vinden over Roosje op het blog van het festival: https://intothegreatwideopen.nl/post-artikel/designers-in-residence-...more

 • Vloed III: Afl 3. Zo klinkt het eiland van Joost Oomen

  Mar 19 2021

  In deze aflevering luister je naar het Vlieland van schrijver en performer Joost Oomen. In 2017 was hij als Lost Poet op het festival en ving het eiland in woorden. De ritmische poëzie waarmee hij bands aankondigde kun je hier terug horen: https://vimeo.com/232807690. Joost debuteerde vorig jaar als romancier met het wonderlijke boek Het Perenlied. In de podcast vertelt hij verder over zijn liefde voor bieten en opklaptafeltjes. Zijn muzikale werk met Kruidkoek hoor je hier:&...more

 • Vloed III: Afl 2. Zo klinkt het eiland van Sarah Neutkens

  Feb 19 2021

  In deze aflevering luister je naar het Vlieland van componist Sarah Neutkens. Hoe was het voor de Brabantse om per zeilschip af te reizen naar het koude Vlieland? Sarah nodigde verschillende muzikanten uit voor haar schrijfkamp. Hoe klinkt het eiland in haar composities? Meer info over haar kamp vind je op www.intothegreatwideopen.nl. Haar stukken met Kika Sprangers beluister je hier. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vloed III: Afl 1. Zo klinkt het eiland van Marjolijn Boterenbrood

  Jan 22 2021

  In deze aflevering luister je naar het Vlieland van artist in residence Marjolijn Boterenbrood. Wat hoort zij als beeldend kunstenaar? Haar werk draait altijd om een plek en wordt zelfs grotendeels gemaakt door de plek zelf. Zijn het nou de wind en het wad die hier de kunst maken of is het toch Marjolijn? Meer van haar werk vind je op https://intothegreatwideopen.nl/post-artikel/kunstblog-resident-marjolijn-boterenbrood Het stuk van Messiaen dat we luisteren vind je hier: https://open....more

 • Vloed II: Afl 5 De meest invloedrijke band ooit

  Aug 27 2020

  Hoeveel vrouwelijke gitaristen ken je? Zoek op 'beste drummer' en je vindt top50-lijstjes met uitsluitend mannen. Bassisten idem. Raar eigenlijk. We stellen een droomband samen van uitsluitend vrouwelijke muzikanten. En dat is de meest invloedrijke band ooit. Dit is de laatste aflevering uit de serie over Kritieke Massa. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vloed II: Afl 4 Mainstream hiphop

  Aug 15 2020

  Hiphop komt voort uit verzet en vocht jarenlang voor erkenning. Zo veel publiek als er was, zo weinig airplay kreeg het. Door de streamingdiensten is hiphop inmiddels het dominante genre in de popmuziek. Wat blijft er over van het verzet? Ook in deze podcast: rap uit 1937.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vloed II: Afl 3 De banjo

  Aug 01 2020

  Berust het imago van het meest Amerikaanse instrument van alle instrumenten op geschiedvervalsing? En wat heeft dat met Suriname te maken? Het verhaal van de banjo, het iconische instrument dat vier continenten in zich verenigt. Met veel muziek van Rhiannon Giddens (Carolina Chocolate Drops), The Dubliners en Mumford & Sons, maar ook met een liedje dat je liever niet wilde horen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vloed II: Afl 2 Autotune

  Jul 18 2020

  De correctiesoftware is een volwaardig instrument geworden en heeft de zangstem van de 21e eeuw veranderd. Maar stemvervormingen kennen een geschiedenis die terug gaat tot de Tweede Wereldoorlog en de robotstem en elektronische popmuziek zijn verbonden met Beethoven en één van de eerste publieke figuren die als transgender naar buiten kwam. Met muziek van T-Pain, Wendy Carlos, Stevie Wonder, Kraftwerk, 2Pac & Dr. Dre, Cher, Ronnie Flex, Cheb Hichem. Hosted on Acast. See acast.com/privac...more

 • Vloed II: Afl 1 Black Lives Matter

  Jul 04 2020

  De protesten hebben mede door muziek een kritieke massa bereikt. Muzikanten voorzien het verzet van een soundtrack. Reden te meer om eens goed naar die songs te luisteren, want alleen een beetje meezingen is niet genoeg. Met muziek van Run the Jewels, Marvin Gaye, Eric Bibb, Big Bill Broonzy, Staple Singers, NWA, D’Angelo, Bizzey & Akwasi. Als muziek meer is dan entertainment.--Het opiniestuk van Terence Blanchard: https://www.npr.org/2020/06/18/879663904/opinion-terence-blanchard-black...more

 • Vloed: Afl 4 Afzonderlingen

  Jun 06 2020

  Misfits en outcasts, soms biedt de popmuziek een veilige haven voor wie zogenaamd anders is. En die ruimte wordt steeds enthousiaster en zelfverzekerder ingenomen. Van genderbenders tot tobbende rappers, de afzonderlingen uit de popgeschiedenis hebben iets te melden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vloed: Afl 3 Zelfisolatie

  May 23 2020

  De verkozen zelfisolatie in potdichte studio's, hutjes op de hei en boshuisjes is een constante in de muziekgeschiedenis. De mooiste muziek is isolatiemateriaal. In deze aflevering bespreken we de muzikanten die het eigenlijk wel lekker vinden, die eenzaamheid. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vloed: Afl 2 Muziek Voor De Vrijheid

  May 05 2020

  In de tweede aflevering van Vloed luisteren we naar muziek die is gemaakt in gedwongen isolatie. Muziek uit de gevangenis en uit oorlogsgebied. Het verhaal begint in de Amerikaanse Deep South, in de jaren dertig, maar het neemt je al snel mee naar de 21e eeuw, naar de Sahara en natuurlijk naar Vlieland. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vloed: Afl 1 Eilandmuziek

  Apr 24 2020

  Op eilanden klinkt muziek altijd net wat anders, net wat vreemder en misschien wel net wat beter. Door het isolement zijn eilanden muzikale laboratoria. In deze aflevering van Vloed hebben we het over cranberries, Darwin en aalscholvers, maar toch vooral over de muziek van festival Into The Great Wide Open. Je hoort acts die de afgelopen tien jaar op het festival stonden, zoals Asgeir, Anthony Joseph en Kuenta i Tambu. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Diep Water: Afl 6 Verre Mannen, Sterke Vrouwen

  Aug 10 2017

  Met het water kwam het maritiem avontuur. Terwijl de mannen op walvissen joegen, regelden de vrouwen het reilen en zeilen op het eiland; emancipatie waar vrouwen op het vaste land alleen nog maar over konden dromen. Maar hoe ging dat er eigenlijk aan toe, zo’n dikke walvis vangen? En wat gebeurde er met diegene die de reis niet overleefden? Door Anne van Mourik en Mathijs Deen, met illustraties door Sophia Twigt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Diep Water: Afl 5 Op Aanraden Van De Dokter

  Aug 02 2017

  Heb je een soa? Dan is zeewater de beste remedie! Dat vond de Britse arts Richard Russel in 1760 althans. In deze aflevering van Diep Water onderzoeken we hoe zeewater onze kwaaltjes kan verhelpen. Maar dat is niet alles. Ook gaan we in op de uitvinding van de badgast. Want hupsen in de zee tegen soa’s was naast heilzaam, vooral heel leuk. Door Anne van Mourik en Mathijs Deen, met illustraties door Sophia Twigt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Diep Water: Afl 4 De Gevangenis Als Veilige Haven

  Jul 26 2017

  Op Vlieland is een begraafplaats van nog geen zes vierkante meter. De zeelieden die hier liggen mochten vroeger niet op het plaatselijke kerkhof worden begraven. Uit angst voor besmetting. Of misschien ook wel omdat deze mensen, eigenlijk niet welkom waren op het eiland. Waarom niet? Dat hoor je in aflevering vier van Diep Water. Door Anne van Mourik en Mathijs Deen, met illustraties door Sophia Twigt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Diep Water: Afl 3 Het Water Komt

  Jul 19 2017

  Stel je voor, je bent een oermens en je bevindt je in het huidige Friesland. De Noordzee en de eilanden, die kende je niet. Want het enige wat er was waren eentonige graslanden, met hier en daar wat duintjes. Je hebt het berekoud want zelfs je dikke oerostrui kan niet op tegen de ijstijd. Je hebt het zo koud dat je bevriest. Duizend jaar later word je wakker en zie je tot je grote verbazing een enorme Noordzee liggen. Wat is hier in de tussentijd gebeurt? Door Anne van Mourik en M...more

 • Diep Water: Afl 2 Het Onbereikbare Paradijs

  Jul 12 2017

  Bij eilanden denken we al snel aan magische toevluchtsoorden waar al onze zorgen zo met het zeewater van ons afspoelen. Geen volle agenda’s, geen nieuwsberichten en geen knellende gedachten. In deze tweede aflevering van de podcast Diep Water nemen we het idee van het eiland als mythische plek de maat. Wat is dat toch, dat gevoel dat het leven zijn zwaarte verliest als je omgeven bent door water? Door Anne van Mourik en Mathijs Deen, met illustraties door Sophia Twigt. Hosted on A...more

 • Diep Water: Afl 1 De Gelukkige Soldaat

  Jul 03 2017

  Een vakantiegevoel krijgen de meesten ervan; Vlieland en haar zee. Een beetje zwemmen en dobberen in het water, een beetje wandelen en hangen op het strand. Dat was vroeger wel anders. Hoe anders? Dat kun je horen in Diep Water door programmamaker en historicus Anne van Mourik en radiomaker Mathijs Deen. Samen trokken ze naar Vlieland voor een podcast met verhalen over het verleden van dit kleine eiland in het grote water. Afl 1: De gelukkige soldaatTijdens de wereldoorlogen bracht de zee s...more