PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Sweet Spot

Dit is de podcast van de opleiding radio van het RITCS.

Afleveringen

 • 43. Rick Uilenbroek - Kanarie in een kolenmijn

  Feb 12 2022

  Een oud-wetenschapper zoekt nieuwe invulling in zijn leven, wordt factchecker en belandt ergens tussen feit en fictie in een brei van beweringen. Spel: Reinder van der Naalt & Michaël Pas

 • 42. Margot Timmermans - Vergeet Ze Niet

  Feb 01 2022

  Enkele jaren geleden vond Margot op zolder het dagboek van haar overgrootmoeder. Daarin beschreef ze stemmen. Onderaan stond: ‘vergeet ze niet’. In dit werk gaat Margot op zoek naar haar overgrootmoeder en de vergeten stemmen die ze beschreef.

 • 41. Tibo Renodeyn - IN ZICH

  Jan 20 2022

  2020. Pierre is op zichzelf aangewezen. Hij moet het doen met z’n appartement, z’n platen van Maria Callas én erop letten dat hij niet te veel rookt en drinkt. Met het stemmenwerk van: Els Dottermans, Matilde Casier, Kristien Jaspers, Jan Ducheyne & Sara Vertongen

 • 40. Judith Ameel - De Nacht Rust

  Jan 11 2022

  Judith Ameel herwerkte "Slaap" van Haruki Murakami tot een immersief luisterspel. Het stuk gaat over A.: een intelligente, schijnbaar gelukkige huisvrouw. Tot ze op een nacht niet meer kan slapen. Vanaf dat moment beseft ze langzaamaan hoe haar leven verandert, hoe ze zélf verandert. Spel: Ikram Aoulad

 • 39. Achille Van Ingelgem - TICA

  Dec 09 2021

  Radiodocumentaire over een gezin dat tijdens de Bosnische burgeroorlog in Mechelen terecht kwam. Aan de hand van herinneringen reconstrueren Selma en haar ouders hun zoektocht naar een plek om thuis te komen.

 • 38. Max-Lena Vanden Eynde - Aan het Voeteinde

  Dec 02 2021

  De oudoom van Max-Lena Vanden Eynde verdween in mei 1940. Tachtig jaar lang zweeg de familie hem stil. Max-Lena is de eerste die er met haar opa over praat.

 • 37. Rinus Van Eygen - Mamy Blue

  Feb 24 2021

  Rinus Van Eygen botste op het dagboek van een van zijn moeders, dat ze schreef toen ze veertien jaar was. Het werd een tweede kennismaking met haar, en maakte er de documentaire "Mamy Blue" over.

 • 36. Amber Van Driessche - 4.48 Psychosis

  Feb 17 2021

  Amber Van Driessche bewerkte de monoloog "4.48 Psychosis" van Sarah Kane tot een immersief audiowerk. Het stuk behandelt het onderwerp van existentiële depressie en door medicijnen veroorzaakte psychoses. We volgen de gedachten van een personage dat besloten heeft om zelfmoord te plegen. Spel: Caroline Daish

 • 35. Liselotte Degroote - Op Zoek Naar Antigone

  Feb 03 2021

  Aan de hand van gesprekken met activisten van vandaag, ging Liselotte Degroote op zoek naar één van de eerste activisten uit de geschiedenis: wie was Antigone? Het resultaat van die zoektocht, hoor je in "Op zoek naar Antigone".

 • 34. Céline Ottenburgh - Staring At The Sun

  Jan 19 2021

  Céline Ottenburgh trok naar het Noorse dorpje Rjukan. De hele winter lang is Rjukan in schaduw gehuld: gedurende 6 maanden komt de zon nooit komt de zon boven de bergtoppen. Rjukan was built in 1906 as a company town by Norsk Hydro in Telemark. It is a charming mountain village, hidden in a Southern Norwegian valley. However, six months a year it is entirely covered in long shadows cast by the steep mountainsides. (Taal: Engels)

 • 33. Lio Merckx - Frans

  Dec 02 2020

  "Mijn grootvader is maar 6 momenten in zijn leven echt gelukkig geweest." De masterproef van Lio Merckx is een luisterspel gebaseerd op die zes momenten.

 • 32. Lotte Nijsten - Nachtkijker

  Nov 25 2020

  'Nachtkijker' is een audiodocumentaire van Lotte Nijsten die het verhaal vertelt van vier Nederlandstalige sterrenkijkers, op zoek naar beschutting in de nacht. Het audiostuk bestaat uit vier filmische nachtscènes. Muziek is van Gillis Van Der Wee

 • 31. Rick Uilenbroek - Tijdreizen

  Nov 20 2020

  'Tijdreizen' is de bachelorproef van Rick Uilenbroek. Het is een conceptalbum over het concept 'tijd', en dit in de breedste zin van het woord.

 • 30. Lukas Anthierens - Over Mij Zal Niet Geschreven Worden

  Oct 30 2020

  Lukas Anthierens maakte een hoorspel over iemand die niet meer naar buiten wil. In "Over Mij Zal Niet Geschreven Worden" weigert Bas zijn kamer te verlaten. Het stuk werd genomineerd voor de Prix Europa, in de categorie "Rising Stars".

 • 29. Feline Franceus - NAH

  Oct 16 2020

  Feline Franceus maakte een radiodocumentaire over niet-aangeboren hersenaandoeningen. Wat als je plots moet beslissen over het leven van een familielid?

 • 28. Celien Hermans - Stroom

  Oct 02 2020

  Celien Hermans maakte als bachelorproef een audiowerk over prikkelbaarheid, getiteld "Stroom". Het gaat over een vrouw die haar ouderlijke huis moet achterlaten. Een plek waar ze altijd graag was. Ze probeert de confrontatie van de verhuisdag te ontwijken door in zichzelf te kruipen.

 • 27. Achille Van Ingelgem - Goud Aan Zee (aflevering 3/3)

  Sep 27 2020

  Achille Van Ingelgem maakte als bachelorproef een driedelige podcastreeks over een familieverhaal. Al jaren wordt er in zijn familie een verhaal verteld over... goud. Dit is de derde en laatste aflevering van "Goud Aan Zee".

 • 26. Achille Van Ingelgem - Goud Aan Zee (aflevering 2/3)

  Sep 26 2020

  Achille Van Ingelgem maakte als bachelorproef een driedelige podcastreeks over een familieverhaal. Al jaren wordt er in zijn familie een verhaal verteld over... goud. Dit is aflevering twee van "Goud Aan Zee".

 • 25. Achille Van Ingelgem - Goud Aan Zee (aflevering 1/3)

  Sep 25 2020

  Achille Van Ingelgem maakte als bachelorproef een driedelige podcastreeks over een familieverhaal. Al jaren wordt er in zijn familie een verhaal verteld over... goud. Maak kennis met Opa Zee, en zijn excentrieke vriend Pol. Dit is aflevering één. Abonneer je op de podcast om ook aflevering twee en drie te ontvangen.

 • 24. Marie De Broeck - Een Volle Maan Met Handen En Voeten

  Feb 28 2020

  'Een volle maan met handen en voeten' is een fictieve monoloog ondersteund door een muzikale soundscape. Het stuk gaat over het eeuwige verlangen van de mens naar 'de ander'. Een audiowerk van Marie De Broeck

 • 23. Max-Lena Vanden Eynde - Na het Applaus

  Feb 17 2020

  Etha en Jos vertellen over de glorie van hun circusleven en laten zo nu en dan de keerzijde van de medaille zien. Een documentaire van studente Max-Lena Vanden Eynde in het kader van het Atelier Radiodocumentaire (3e Bachelor Radio)

 • 22. Emma Oosthuyse - Een Winterbui In Het Midden Van De Stad

  Jan 31 2020

  In het midden van het historische centrum van Leuven staat er een bombastisch, grijze betonnen gebouw, het Sint-Pietersziekenhuis. Het gebouw staat al 40 jaar leeg en is nooit in gebruik genomen. Na 40 jaar is het eindelijk zo ver, de stadskanker van Leuven gaat tegen de grond. Vandaag gaan de deuren van het Sint-Pietersziekenhuis voor een laatste keer open. Een documentaire van Emma Oosthuyse.

 • 21. Lotte Nijsten - Noëlla

  Jan 17 2020

  Ik reis naar de onderwereld. Om mijn overgrootmoeder te vinden. Om haar stem te horen. Om naar haar verhaal te luisteren. Om eindelijk te begrijpen wat er vijftig jaar geleden is gebeurd. Een audiowerk van Lotte Nijsten.

 • 20. Leen De Schutter - Betonjungle

  Jan 03 2020

  Een audioportret van de Antwerpse wijk Luchtbal, gemaakt door Leen De Schutter.

 • 19. Lukas Anthierens - Vogels Zingen Zoals Ze Gekooid Zijn

  Dec 20 2019

  Leon weet dat heel zijn leven in scene is gezet. Hij besluit het spel mee te spelen. 'Vogels Zingen Zoals Ze Gekooid Zijn' is een hoorspel van Lukas Anthierens. Hij maakte het als bachelorproef.

 • 18. Flor Verdegem - De Misofoon

  Dec 06 2019

  "Meestal is het van een stoel duwen. Dat is wat ik het liefst van al wil doen: iemand van een stoel duwen en in het gezicht slaan. Maar het blijft wel beperkt tot dat." Misofonie is een aandoening waarbij specifieke geluiden heftige gevoelens van woede, haat of walging oproepen. Flor Verdegem sprak met misofonen en bouwde een klankwereld rond hun verhalen.

 • 17. Lucas Derycke - Twee Benen en Ondankbaar

  Mar 11 2019

  Pieter is verslaafd aan kicks. Hij voelt alleen dat hij leeft als hij zichzelf in extreme situaties bevindt. Hij gaat er ook steeds verder in. "Twee Benen en Ondankbaar" is de masterproef (2014) van Lucas Derycke.

 • 16. Marieke Rimaux - Erica

  Feb 22 2019

  Leda herinnert zich dat ze als kind ooit werd opgenomen in het ziekenhuis, maar weet niet meer waarom. De enige die het zou kunnen weten is haar moeder, maar die is ondertussen overleden. Leda en Marieke gaan op zoek naar wat er juist gebeurd is. Een documentaire over een betwiste herinnering, van Marieke Rimaux.

 • 15. Céline Ottenburgh - De eenzame uitvaart

  Feb 08 2019

  Een eenzame uitvaart is een begrafenis waar niemand voor komt opdagen. In 2002 werd in Amsterdam een "poule des doods" opgericht door F. Starik; een groep dichters waaruit telkens iemand gekozen wordt om een gedicht te schrijven dat voorgelezen wordt op de dienst van de overledene. Hiervoor sloeg F. Starik de handen in elkaar met Ger Fritz van de gemeente Amsterdam.

 • 14. Lotte Nijsten - De vogel en zijn nest

  Jan 25 2019

  Het is een mooie herfstochtend in het Vondelpark van Amsterdam. Beetje bij beetje druppelen de eerste bezoekers binnen. Ik ga van zitbank naar zitbank en praat met Ruud, Jan, Maria, Harrie, Katinka en Maarten over het leven, de liefde en de dood. En over vogels natuurlijk. "De vogel en zijn nest" is een radiodocumentaire van Lotte Nijsten

 • 13. Esther Coolen - Er Is Geen Weg Terug

  Jan 11 2019

  De zomer van 2018 was de warmste en een van de droogste ooit gemeten in België. Januari 2018 was dan weer een van de meest sombere periodes sinds het begin van de metingen. Wat is er aan de hand? Hoe lang kan “onze” aarde ons nog verdragen? Een verhaal over de opwarming van de aarde, van de hand van Esther Coolen.

 • 12. Mona Jünger - De Buitenkant Van Meneer Jules

  Dec 21 2018

  Alice vindt op een morgen haar man levenloos terug in zijn zetel. Het lukt haar niet om afscheid te nemen. Ze beleeft nog een laatste dag met het lichaam van haar man. Een dag vol herinneringen ophalen en Blokken kijken. 'De buitenkant van Meneer Jules' is een verhaal over liefde en afscheid nemen, gebaseerd op het boek van Diane Broeckhoven.

 • 11. Niels Van Duyse - Mooie Meisjes Maken Graven

  Dec 07 2018

  Niels Van Duyse maakte als masterproef 'Mooie Meisjes Maken Graven', een audiofictiestuk over twee detectives en een schrijver die niets met elkaar gemeen hebben. Of wel?

 • 10. Michiel Sanen - Dom Geluk

  Nov 23 2018

  Michiel en Tom zaten samen in het eerste studiejaar. Tom was het buitenbeentje. Zijn vertrouwde thuissituatie was anders dan de wereld rondom hem. Tom moest kiezen tussen het gemakkelijke en het juiste. Daarin had hij altijd dom geluk.

 • 9. Emma Schiettecatte - Lost In Limbo

  Nov 09 2018

  Is het eeuwige leven niet het ergste wat je kan overkomen? 'Lost in Limbo' is een sferisch hoorspel over het hiernamaals. Emma Schiettecatte haalde inspiratie in het boek "Sum: Forty Tales from the Afterlife" van David Eagleman. Beluister 'Lost in Limbo' op hoofdtelefoon voor de beste ervaring.

 • 8. Marthe Crab - Zijn broer en mijn oudoom

  Apr 13 2018

  Marthe gaat samen met haar grootvader op zoek naar René, de broer van haar grootvader. Al meer dan twintig jaar is hij van de radar verdwenen.

 • 7. Inja Laureys - Ik was een RAT

  Apr 05 2018

  ‘Ik was een RAT’ gaat over een jongen… of nee, over een rat. Over een jongen die denkt dat hij vroeger een rat was. Een luisterspel voor kinderen van 6 tot 106, naar het boek van de Britse jeugdschrijver Philip Pullman. Dit duister sprookje vertelt het verhaal van Kasper, een jongen die op zoek gaat naar een nieuwe thuis. Wat brengt die onheilspellende mensenwereld met zich mee? Kasper vergezelt je op luisteravontuur.

 • 6. Thomas Morlion - Thomas & de Minderheden: Jumpers

  Mar 29 2018

  'Thomas & de Minderheden' is een fictieve reportagereeks over minderheidsgroepen. De eerste aflevering gaat over Randy, jumper.

 • 5. Lise Bonduelle - Van De Kaart

  Mar 22 2018

  Kun je van de radar verdwijnen zonder sporen achter te laten? Lise Bonduelle neemt de proef op de som.

 • 4. Kenneth Berth - Aan De Lopende Band

  Mar 15 2018

  Kenneth Berth ging praten met de veertig vrouwen die werken in de grootkeuken van het ziekenhuis in Waregem.

 • 3. Céline Ottenburgh - Object

  Mar 08 2018

  Volgens wikipedia is een object een tastbaar iets bestaande uit levenloze materie, maar de psychoanalyse en de filosofie zien dat weer helemaal anders. Céline Ottenburgh ging langs bij drie mensen die net verhuist zijn en vroeg hen welk object zij nooit zouden achterlaten.

 • 2. Omar Hobo - BXL Speaks

  Feb 28 2018

  Brussel is officieel tweetalig, maar het taallandschap is veel rijker dan dat. Omar Hobo onderzoekt taal in Brussel, te beginnen op het Sint-Katelijneplein.

 • 1. Robbe Petitjean - Vaag

  Feb 22 2018

  Hoe gaat het er aan toe in het hoofd van iemand die er mentaal niet meer is?