PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Podplanten

Hortus Botanicus Amsterdam - anno 1638

Afleveringen

 • #24 Een levend fossiel

  Jun 12 2020

  Toen een ranger op zijn wandeling door de Blue Mountains een tak van een naaldboom vond, had hij niet verwacht dat hij op dat moment een levend fossiel tot leven bracht. The post #24 Een levend fossiel appeared first on De Hortus.

 • #23 Vleesetende planten

  Jun 12 2020

  Naast water, lucht en licht, halen planten ook nutriënten uit de bodem. Als deze bodem te zuur is, zoals in moerassen, halen planten deze nodige voedingsstoffen uit, jawel, insecten. Om deze te vangen hebben ze allerlei ingenieuze technieken ontwikkeld. Het kauwen slaan de planten over, ze gaan direct over naar het verteren van voedsel. The post #23 Vleesetende planten appeared first on De Hortus.

 • #22 Bloemen voor biodiversiteit

  Jun 12 2020

  Achter de grote Drieklimatenkas ligt een veldje wilde bloemen. Schijnbaar ongecultiveerd, maar dit is heel bewust ingezaaid voor een doel. Dit veldje is in 2019 ingezaaid door groep 5 van Basisschool de Achthoek in Amsterdam onder begeleiding van NL Bloeit. Voor de video hierover (die ook genoemd wordt in de podcast), klik hier The post #22 Bloemen voor biodiversiteit appeared first on De Hortus.

 • #21 Het geheim van Azolla

  Mar 01 2020

  Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met Laura Dijkhuizen, onderzoeker aan de UU. Ergens diep onder de Noordpool vonden geologen sporen van azolla, de kroosvaren. Een aanwezigheid die wees op vermoedelijk bijzondere krachten in het plantje. En toen dit plantje bij de biologen op de onderzoek tafel belandde, ontdekten zij inderdaad indrukwekkende eigenschappen. Van circulaire boerderijwezen tot azollaburgers voor de hele mensheid. Zou dit echt tot de mogelijkheden behoren? The post #...more

 • #20 Amazone voor de wereld

  Jan 21 2020

  Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met Bart Kruijt, Amazone-onderzoeker aan de WUR. Afgelopen zomer brandde de Amazone. Hoe erg is dat? Kruijt is voortdurend bezig met onderzoek naar de opname en uitstoot van CO2 tussen de atmosfeer en het landoppervlak, en hoe (en of) bosbranden, ontbossing en klimaatverandering onze ademnood beïnvloeden. The post #20 Amazone voor de wereld appeared first on De Hortus.

 • #19 heilzaam groen

  Dec 10 2019

  Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met Jocelyn de Kwant, schrijfster van Nature Moments. Het heilzame effect van natuur zit hem niet zozeer in de frisse lucht of de buitenactiviteit, maar  (ook!) in de manier waarop wij de informatie van het plantgroen verwerken. De Kwant haalt diverse onderzoeken aan die de werking van groen analyseren. Geinspireerd door de resultaten schreef zij haar boek. The post #19 heilzaam groen appeared first on De Hortus.

 • #18 over geuren, planteneters en parasieten

  Dec 10 2019

  Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist, in gesprek met ecoloog Erik Poelman van Wageningen University. In het gesprek ontrafelt Poelman de ingenieuze trap van plant, belager, parasiet en zelfs hyperparasiet.  En hoe dit effect heeft op de biologische bestrijdingsmethodes. Sommige planten scheiden een geur af wanneer een rups aan ze knaagt. Het luchtje lokt parasieten die de plant te hulp schieten door de knager aan te vallen. Deze parasieten hebben zelf echter ook een vijand. Het team van Poelman...more

 • #17 Shade avoidance bij planten

  Dec 10 2019

  Maartje Kouwen, wetenschapsjournalist,  in gesprek met Ronald Pierik, professor in Plant fotobiologie aan de Universiteit Utrecht. Pierik doet onderzoek doet naar licht- en schaduwreacties in planten. Planten lezen verschillende kleuren licht, waarop zij zich aanpassen aan de omgeving. Zo gebruiken planten deze informatie ook om uit elkaars schaduw blijven. Het team van Pierik onderzoekt welke moleculaire en fysiologische mechanismen in de plantencellen hieraan ten grondslag liggen. The post #17...more

 • #16 Koffie

  Oct 03 2019

  Het verhaal van koffie. Of hoe een klein plantje uit de Hortus de start kon zijn van een miljoenenindustrie: de wereldwijde koffiehandel uit Zuid-Amerika, The post #16 Koffie appeared first on De Hortus.

 • #15 Boomhazelaar

  Sep 26 2019

  Een van de oudste buitenplanten van Amsterdam, de Boomhazelaar die omstreeks 1795 in de tuin werd geplant. The post #15 Boomhazelaar appeared first on De Hortus.

 • #14 Kankerbossie

  Sep 21 2019

  Kankerbossie en Kauwgoed. Niet alleen de namen, maar ook de krachten van deze Zuid-Afrikaanse planten zijn het weten waard. The post #14 Kankerbossie appeared first on De Hortus.

 • #13 Victoria

  Aug 02 2019

  Wellicht een van de meest beroemde planten uit de Hortus; de Victoria waterlelie. Bloeit ie nou echt maar 1 dag? En waarom is dat ’s nachts? Luister hier naar het verhaal. The post #13 Victoria appeared first on De Hortus.

 • #12 kroos

  Jul 25 2019

  Het kleinste plantje ter wereld? Dat zonder bloem toch bloemplant wordt genoemd? Luister hier het bijzondere verhaal van een Hollands slootplantje. The post #12 kroos appeared first on De Hortus.

 • #11 Agave americana

  Jun 21 2019

  Over een bijzonder moment in het leven van een Agave. The post #11 Agave americana appeared first on De Hortus.

 • #10 Vingerhoedskruid

  May 20 2019

  Dosis sola facit venenum, of hoe de dosis van een gifplant een medicijn maakt. The post #10 Vingerhoedskruid appeared first on De Hortus.

 • #9 Anna Paulownaboom

  May 20 2019

  Ieder jaar in mei ontstaat er een prachtige paarse wolk te midden van onze boomkruinen. The post #9 Anna Paulownaboom appeared first on De Hortus.

 • #8 oostkaapse broodboom

  Apr 12 2019

  Over een van de oudste planten in een pot ter wereld. Over de VOC en het faillisement van Koning Willen II. The post #8 oostkaapse broodboom appeared first on De Hortus.

 • #7 Osakaboom

  Apr 12 2019

  De meeste kennen het verhaal van de Buddha boom. Maar er is nog een belangrijke boom in het leven van Siddartha. Uit het land Osaka komt dit tropisch exemplaar. The post #7 Osakaboom appeared first on De Hortus.

 • #6 Hortus Medicus

  Apr 12 2019

  De Hortus ligt nu in hartje Amsterdam. Maar ooit was dit buitengebied, aan de ‘andere oever van de Amstel’.  Handig voor heel andere doeleinden. The post #6 Hortus Medicus appeared first on De Hortus.

 • #5 Kaneel

  Apr 12 2019

  Een van de meest bekende specerijen uit ons keukenkastje. Met een oorsprong ver van hier. En hoe de Arabieren al eeuwen geleden deze smaakmaker naar Europa wisten te brengen. The post #5 Kaneel appeared first on De Hortus.

 • #4 Mos

  Apr 12 2019

  Het verhaal van het leven zelf, dat regelmatig direct onder onze voeten te vinden is. The post #4 Mos appeared first on De Hortus.

 • #3 iep

  Apr 12 2019

  Amsterdam telt de grootste iepenpopulatie ter wereld. In het voorjaar zorgen de zaadjes voor de bekende, en zeker ook beruchte, lentesneeuw. The post #3 iep appeared first on De Hortus.

 • #2 Tulpen

  Apr 12 2019

  De tulp zoals wij die kennen hoort eigenlijk niet in een botansiche tuin. hij is immers door mensenhanden gemaakt. Maar de verre voorvaderen zijn sierlijk en kwetsbare bloemen die groeien op de uitlopers van de Himalaya. The post #2 Tulpen appeared first on De Hortus.

 • #1 Holwortel

  Apr 12 2019

  Tot een van de allereerste bloeiende stinzenplanten in de tuin behoort de holwortel. Over trompetjes, over de bestuiving van deze voorjaarsbloeiers en over vernielzuchtige honingbijen. The post #1 Holwortel appeared first on De Hortus.