PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Podcast Prematuur

Als mama van een zoontje geboren met 24 weken en 680 gram praat ik met andere ouders van prematuren, medisch specialisten en anderen. Het ene verhaal is heftiger dan het andere. Maar alle verhalen moeten verteld worden, hoe moeilijk ook. 'Podcast Prematuur gaat over de helden van het eerste uur'.

Afleveringen

 • Kolven voor je prematuur - een gesprek tussen vier moeders

  Sep 24 2021

  We bespreken alles.  Een moeder met te weinig melkproductie, twee anderen met veel en een moeder er tussen in. Het gaat over de mentale druk van het kolven voor je kleintje én over de fysieke ongemakken. We delen onze ervaringen met je en geven je veel tips zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Nb de aflevering is ook als video te bekijken.

 • NICU verpleegkundige over interactie verpleegkundigen-ouders

  Jul 16 2021

  Als je kindje lang op de NICU ligt, heb je ook lang te maken met verpleegkundigen die voor je kindje zorgen. Een onnatuurlijke situatie waarin een goede interactie tussen verpleegkundigen en ouders enorm van belang is. Omdat het niet altijd even soepel verloopt praat ik in deze aflevering met NICU verpleegkundige Melissa over hoe het wel beter zou kunnen en hoe video-interactie begeleiding voor ouders daarbij kan helpen. Moeder Moniek kreeg deze begeleiding en vertelt erover.

 • Neurobioloog veegt vooroordelen rondom vroeggeboorte zo van tafel

  Jul 09 2021

  Fabiënne Naber legt uit waarom het onterecht is dat moeders zich automatisch schuldig voelen over de vroeggeboorte, waarom buidelen nou eigenlijk zo belangrijk is voor je kindje en waarom het extra zuur is wanneer de buitenwereld denkt dat alles goed is zodra je met je kindje thuiskomt. 

 • Als er één van een extreem premature tweeling ernstig ziek wordt

  Jun 30 2021

  Haar ene zoontje ging in rechte lijn richting uitgerekende datum. De ander werd erg ziek en moest terug naar het academisch ziekenhuis en werd geopereerd. Lidy pendelde heen en weer tussen haar twee zoontjes en probeerde hen evenveel liefde en aandacht te geven. Lidy’s moeder was in verband met Corona niet welkom op de NICU en haar vriend heeft een eigen bedrijf en was daar overdag nodig. Hoe verscheurd machteloos kan je je voelen?

 • Over stress-signalen bij prematuren en de follow-up

  Jun 22 2021

  Ilona werk als kinderfysiotherapeut in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Als het gaat over ontwikkelingsgerichte zorg en het herkennen van stress-signalen van prematuren vormt zij samen met de NICU-verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers én de ouders een team om het het premature kindje zo comfortabel mogelijk te maken. In het follow-up spreekuur ziet zij de jonge kinderen weer terug.

 • Mirjam’s tweeling kwam te vroeg en overleed. Beide zoontjes.

  Jun 17 2021

  Mirjam was zwanger van een tweeling: twee jongens. Sander en Dennis. Maar haar zwangerschap eindigde in een langdurige nachtmerrie. Het begon toen zij met 24 weken en 2 dagen de navelstreng van Sander naar buiten voelde komen. De vliezen bleken te zijn gebroken en Sander is diezelfde dag in de buik overleden. Drie dagen daarna beviel zij van hem en acht dagen dáarna werd Dennis geboren. 12,5 week heeft hij op de NICU gevochten, maar moest de strijd toen opgeven en is overleden in Mirjam’s armen....more

 • Brenda van Osch schreef ‘Het onvoltooide kind’ over de keerzijde van vroeggeboorte

  Jun 11 2021

  Brenda van Osch schreef over haar dochter Eva die dysmatuur en prematuur werd geboren bij 30 weken en 680 gram. Eva had een moeilijke start in de buik en bij haar geboorte en gedurende de rest van haar ziekenhuisopname. In de jaren die volgden namen Eva’s handicaps steeds ernstiger vorm aan, zodanig dat ze vanaf 6-jarige leeftijd niet meer thuis kon blijven wonen. 9 jaar na haar geboorte gaat Brenda terug naar de NICU in het AMC, als journalist en stiekem ook als moeder om antwoord te zoeken op ...more

 • Bestsellerschrijver en verloskundige Marlies Koers over vroeggeboorte

  Jun 03 2021

  Marlies is bekend geworden met haar boek 'Dagboek van een verloskundige'. Zij begint het boek met een extreme vroeggeboorte bij 20 weken. Marlies wordt weggeroepen op haar eigen feestje. In haar mooie jurk op hakken pakt ze haar verlostas om deze moeder in nood te helpen.Ik praat met Marlies over haar ervaringen met vroeggeboortes, haar visie op de daling van het aantal vroeggeboortes tijdens de Corona lockdown, het belang van een goede, gezonde, voorbereiding van je zwangerschap en de...more

 • Doorbloedingsprobleem van de navelstreng en toch een spoedkeizersnede

  May 28 2021

  Voor Jonah was het het beste om zo lang mogelijk in de buik te blijven om te rijpen. Toch kwam hij in nood en ging het ineens snel en kwam het tot een spoedkeizersnede. Vervelend want de stress hiervan bracht de moeder in disbalans, met alle gevolgen van dien.

 • Wieke kreeg pre-eclampsie, zwangerschapsvergiftiging. Twee keer.

  May 21 2021

  Wieke voelde zich niet ziek maar was het wel. En haar baby had ook al een flinke groeiachterstand. Deze aflevering gaat over pre-eclampsie, over zelf ziek zijn, je bevalling in een roes meemaken, over jezelf als moeder opofferen voor je ongeboren kindje, over schuldgevoelens en het belang van een betrokken vader.

 • Gynaecoloog dr. Martijn Oudijk over oorzaken én voorkomen van vroeggeboorte

  May 12 2021

  Dr. Martijn Oudijk vertelt over de verschillende oorzaken van vroeggeboorte, wat je zelf kan doen om een volgende vroeggeboorte te voorkomen én hoe artsen je daarbij kunnen helpen door middel van begeleiding én medicatie. En hoe veilig is deze medicatie eigenlijk? Ook vroeggeboorte na baarmoederhalskanker komt voorbij. 

 • Zwanger via IVF na miskramen en dan een vroeggeboorte

  May 07 2021

  Selma had al een paar miskramen meegemaakt, ze werd zwanger via IVF, bloedde flink met 14 weken zwangerschap, werd toen compleet overvallen door haar bevalling en maakte dat niet bewust mee, met PTSS als gevolg.

 • Een vroeggeboorte stopt niet bij thuiskomst

  Apr 29 2021

  Anja heeft twee zoontjes. Allebei te vroeg geboren. De oudste kwam met 34 weken,  waar de vroeggeboorte weinig sporen lijkt te hebben nagelaten. In tegenstelling tot Albert die met 29 weken werd geboren. Hij is prikkelgevoelig, heel vatbaar voor infecties en een hele moeilijke eter. Dit heeft een grote impact op het gezin.

 • ToP-kinderfysiotherapeut Linda Nelissen over begeleiding thuis

  Apr 22 2021

  Als je kindje mee naar huis mag is dat waarschijnlijk de grootste mijlpaal. Maar een vroeggeboorte stopt niet bij thuiskomst. Niet voor je kindje, maar ook niet voor jou.  Maar wie helpt jou thuis? Er zijn geen verpleegkundigen meer. Waarschijnlijk heb je ook geen recht meer op kraamhulp. De overgang van het drukke ziekenhuis naar het rustige thuis kan groot zijn. Voor kinderen geboren onder de 32 weken of met een geboortegewicht lager dan 1500 gram bestaat het ToP-programma. 

 • Lieke's zoontje kreeg cerebrale parese na een hersenbloeding

  Apr 13 2021

  Hij werd geboren met 27+4. Door Lieke’s achtergrond in de gehandicaptenzorg ziet ze dagelijks de mogelijke gevolgen van hersenschade. Ze zei al snel tegen de neonatoloog dat ze wel kwaliteit van leven wenst voor haar kind. Jeltes lichaam ruimde zelf de bloeding in zijn hersenen op. Nu krijgt hij de nodige nazorg in verband met zijn cerebrale parese, een gevolg van die bloeding. Na Jelte kreeg Lieke nog een kindje..

 • Nikki kreeg 3 prematuren binnen een jaar

  Apr 09 2021

  Nikki beviel 1,5 jaar geleden van zoontje Kik met 30 weken. Vijf maanden daarna was ze weer zwanger, niet van 1 maar van 2 kindjes. Ook de tweeling kwam te vroeg, tijdens de Corona lockdown. 

 • Rachel’s zoontje kreeg NEC en zware hersenbloedingen

  Apr 01 2021

  Lenn werd in zijn eerste zes maanden tien keer geopereerd. Drains raakten verstopt of geïnfecteerd en ook de vaste drain was geen succes. Toen de arts het ook niet meer wist en een laatste poging deed om Lenn te redden door een gaatje te boren in een van de hersenkamers was dat het winnende lot. Dat nu, 4 jaar later, Lenn’s grootste probleem een eetprobleem zou zijn, dat hadden Lenn’s ouders nooit kunnen denken.

 • Anouk van der Laan: psychologische impact van een vroeggeboorte

  Mar 26 2021

  Een vroeggeboorte meemaken is stressvol. Wat doet stress met ons brein? Je moet niet denken dat je over alles controle kan houden. Over de vroege bevalling niet, maar ook niet over hoe je met stress omgaat.

 • Lisanne beviel met 28 weken na een baarmoeder ingreep

  Mar 18 2021

  Haar uitstrijkje zei pap3b en positief op HPV. Ze onderging een lisexcisie, een strookje ‘slechte’ cellen wordt dan van de baarmoederhals afgeschraapt. In plaats van een jaar te wachten met zwanger worden, gebeurde het tegenovergestelde. 

 • Loes beviel op vakantie met 27 weken, op het toilet

  Mar 10 2021

  Loes koos met reden bewust voor geen actieve behandeling mocht ze voor 26 weken bevallen. Haar zoontje besloot om het vol te houden in de buik tot 27 weken. Maar toen kwam hij wel heel snel ter wereld en op de meest bizarre plek. 

 • Dr. Jasper Been over de daling van het aantal vroeggeboortes tijdens Corona

  Mar 05 2021

  Dr. Jasper Been, werkt als neonatoloog-epidemioloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij kwam in oktober vorig jaar in het nieuws met de constatering van een aanzienlijke daling van het aantal vroeggeboortes tijdens de Corona lockdown. Vanuit het Erasmus MC is hier onderzoek naar gedaan.

 • Mariëlle beviel met 29 weken net voor haar verlof

  Feb 24 2021

  29 weken zwanger was ze, toen ze op haar laatste werkdag voor verlof in een paar uur tijd van 'niet lekker' voelen naar volledige ontsluiting ging en een bevalling. 

 • Met papa over onze 24-weker

  Feb 19 2021

  De aandacht gaat vaak naar de moeder van een prematuur. Maar in deze tweede aflevering blik ik terug met de vader van Vince op de zware ziekenhuisperiode.

 • In gesprek met oma over mijn 24-weker

  Feb 14 2021

  Een podcast beginnen met kwetsbare verhalen begint bij mijn eigen verhaal. Mijn zoontje Vince werd geboren met 24 weken en 680 gram. In deze eerste aflevering praat ik met mijn moeder over een paar van de heftige momenten in het ziekenhuis. 

 • Introductie Podcast Prematuur

  Feb 12 2021

  “Dit zijn verhalen over zwangerschappen die het einde niet halen, over wat er gebeurt als je baby zo vroeg wordt geboren dat ze zonder hulp van artsen niet zal overleven. Het gaat over de baby’s die vechten voor hun leven en over de ouders die zich staande moeten houden in alle emoties, over verwachtingen die niet uitkomen en over de periode erna. Podcast Prematuur gaat over de helden van het eerste uur, gemaakt door mij mama van zo’n held.”