PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Wonderlijke ware verhalen rond één thema
De trailer van Het leven, een gebruiksaanwijzing. De nieuwe 14-delige audioserie van de makers van Toendra en Plots. Binnen elke aflevering staat één vraag centraal die simpel en praktisch geformuleerd is, maar die op de een of andere manier wringt. Vragen als ‘Hoe te vergeten?’, ‘Hoe niets te doen?’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken?’. Het leven, een gebruiksaanwijzing wordt vanaf 18 september wekelijks uitgezonden in RadioDoc.
Donya is een geëmancipeerde vrouw die haar mening niet kan verbergen. Een lastige eigenschap, als je in een land leeft waar vrouwen weinig te vertellen hebben en het collectief belangrijker is dan het individu. Zomer 2012 emigreerde Donya van Nederland naar Afghanistan, waar ze geboren is maar al sinds haar vijfde niet meer woont. Ze ging terug om te trouwen met haar neef Omar en leeft met haar schoonfamilie in Kabul. Voor Plots hield Donya een audiodagboek bij van de eerste tijd in Afghanistan....more
De familie Omerovic heeft zichzelf telkens opnieuw uitgevonden. Het leven dat ze hadden opgebouwd in Bosnië, moesten ze bij de belegering van de stad Sarajevo halsoverkop verlaten. Ze kwamen naar Nederland waar ze van nul af aan moesten beginnen, en ze stonden erop om dat op eigen kracht te doen. Maar net toen alles weer goed leek te gaan, kreeg dochter Ena last van heimwee, en besloot het gezin om terug te keren naar Sarajevo. Toen we de familie voor het laatst spraken voor de aflevering De won...more
Het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie: Marian, oud-lerares uit Rotterdam die kamelentochten organiseert in Marokko en Achmed, een traditionele nomade met een vrouw en zes kinderen. Ondanks het feit dat hij al een gezin heeft, krijgen Marian en Achmed een liefdesrelatie. In de aflevering De Baas (# 25) vertelde Marian over haar pogingen deze menage à trois te managen. Anderhalf jaar later bellen we haar op in de woestijn.
Sommige verhalen gaan ongemerkt verder, zelfs na de laatste bladzijde of de laatste woorden. In deze laatste aflevering van Plots gaan we terug naar mensen die we eerder portretteerden, wiens bijzondere verhaal nog niet afgesloten bleek te zijn.
Verhalen over mensen die de complexe werkelijkheid proberen te vangen in eenvoudige rekensommen. Over een man die uitrekent hoe hij het beste aan gratis eten kan komen; tips om met behulp van optelsommen je relatie te verbeteren, en mensen die proberen te berekenen wat de prijs is van een mensenleven.
De meeste mensen spelen de hoofdrol in hun eigen leven, maar wat gebeurt er als een ander zich op de voorgrond dringt? In Plots obsessies met een boze overbuurjongen, en de liefdevolle wurggreep van een behoeftige echtgenoot, een verwaarloosde moeder en een zwerm overenthousiaste hulpverleners.
Verhalen van mensen die zich gedwongen voelen om een belangrijk besluit te nemen en ondanks angsten, twijfels of frisse tegenzin, toch maar in het diepe springen.
Twee verhalen over mensen die anderen willen helpen, ondanks de gevolgen en ongeacht of het helpt of niet. Een vrouw schiet te hulp bij zielige vissen, dove honden en een aanwaaiende tiener; een echtpaar redt honderden mensen het leven, maar hun eigen kinderen moeten het zonder hun ouders stellen.
Over wat we allemaal over hebben voor dieren. Verhalen over een zieke poes, een dood paard, 40.000 nertsen en een geit zo stoned als een garnaal.
Prettig politiek incorrecte verhalen van Nederlanders op onmogelijke missies in Afrika.
Verhalen over de liefde voor een pil, schilderijen op recept en gezonde mensen die gek gemaakt worden door hun psychiater.
Verhalen over mensen die de vurige wens hebben te verdwijnen en mensen die -ongewild- elkaar of zichzelf kwijtraken.
Verhalen over macht en onmacht, in het werk en in relaties. Hoe kwetsbaar ben je als baas? En wie heeft het voor het zeggen in een gecompliceerde driehoeksverhouding?
Over kleine en grotere ontdekkingen. Ouders ontdekken hun zoon, een vrouw ontdekt haar vader, een man vindt zijn draai en een museum ontdekt een kunstschat waar het niet op zit te wachten.
Over beelden die je blijven achtervolgen, mensen in worsteling met hun zelfbeeld en de verwoestende effecten van een beeldverwisseling.
Speciaal voor Plots hielden twee mensen een persoonlijk dagboek bij van een wereld die we normaal niet te zien krijgen.
Over onbeperkt houdbare vriendschappen, bestand tegen schijnbaar onoverkomelijke verschillen, de tijd, ruzies, diefstal, ziekte en de dood.
Verhalen over mensen die de weg proberen te vinden terug naar huis, naar zichzelf, naar innerlijke rust of naar een plek waar alles beter was.
Een verhaal over vlees, ijs, donuts en vluchtelingen die weigeren vluchteling te zijn.
Ware verhalen over het genot en de consequenties van leugens en zelfbedrog.
Mensen die pijnlijke problemen te lijf gaan met onorthodoxe oplossingen.
Verhalen over verzamelaars en hun verzamelingen. Collecties die met pijn en moeite worden opgebouwd en soms met pijnlijk gemak weer worden afgebroken.
Absurde, ontroerende en ontregelende variaties op een klassiek thema: de onvermijdelijke, maar tot mislukken gedoemde liefde.
Verhalen over het ongrijpbare verlangen naar een plek die voelt als thuis en alles wat dat gevoel in de weg kan staan.
Dromen die beginnen in de nacht maar doorsijpelen in de dag, totdat ze het hele leven beïnvloeden.
Familieportretten zoals ze werkelijk zijn en niet de fotoalbums terechtkomen.
Verhalen over mensen in gevecht tegen, verstrikt in, op de vlucht voor, of verliefd op het systeem.
Wat laten mensen na als ze sterven? Bij wie komt het terecht en wat blijft er van over? Verhalen over erfenissen waar niemand op zit te wachten en het wachten op een erfenis die niet komt.
Wie ooit als kind zijn knuffeldier is kwijtgeraakt, weet dat het een enorm drama kan zijn. Maar soms zijn het geen kinderen, maar volwassenen die in de ban raken van een knuffel. In Plots: wonderlijke, ware verhalen rond drie beren, één tijger en vijf vuilniszakken vol knuffels.
Bonte mix van Plots-bonusmateriaal. Met verhalen over een asielzoeker die te ver gaat in het integratieproces, een vaderloze dochter, een vrouw geobsedeerd door boodschappenlijsten en een schoonmaker zonder grenzen.
Verhalen van mensen die vechten voor erkenning, hopen op de grote doorbraak en een leven lang op zoek zijn naar de ware liefde. Mensen met een droom, die hun doel bijna bereiken. Maar nét niet helemaal.
Speciale aflevering op één lokatie in verschillende delen van het land, met verhalen van mensen op een kruispunt in hun leven, wachtend in de rij op de saaiste plek ter wereld: loket burgerzaken.
Op een dag begint Netty boodschappenlijstjes te verzamelen. Als een ware Sherlock Holmes ‘leest’ ze in de lijstjes alles over de levens, karakters en eigenaardigheden van de mensen die ze schreven. Een verhaal van Bente Hamel.
Hoe besteed je de laatste weken van je leven? Wat moet er allemaal gebeuren als er oorlog uitbreekt? Aan welke eisen moet je partner voldoen? Verhalen over bizarre en aangrijpende lijstjes.
Nagekomen verhaal bij het thema Mijn ware ik: Een jonge vrouw komt erachter waarom ze zich altijd onbegrepen voelde door haar ouders. Haar ontdekking roept vragen op, maar biedt tegelijk ongekende mogelijkheden. Een verhaal gemaakt door Lemke Kraan.
Verhalen van nuchtere mensen in worsteling met wonderen. Over dolende zielen, ongewilde goddelijke genezingen en een wetenschappelijke ontdekking in comateuze toestand.
Anderhalf jaar plus drie weken deden Roel en Camille erover om enkele gevonden voorwerpen terug te brengen aan de rechtmatige eigenaar. Een kort verhaal van Katinka Baehr over een vader, een dochter en een eend.
Als het schoollokaal leeg is en de juf niet kijkt, gaat een meisje stiekem aan de slag om de weldoener van de klas te worden. Een verhaal van Tjitske Mussche.
Verhalen over de onverwachte motieven van weldoeners en de onbedoelde gevolgen van hun daden.
Wat gebeurt er als mensen echt laten zien wie ze zijn? Over kale mannen die lijden aan een fantoomkapsel en een medicijn waardoor je verandert in een betere versie van jezelf.
Tweede in een reeks opmerkelijke schoonmakers die alle grenzen overschrijden. Een verhaal gemaakt door Saar Slegers.
Ontspoorde bezoekjes van gasten zonder grenzen.
Een asielzoeker uit west-Afrika wordt liefdevol opgevangen door een echtpaar in een Gronings dorpje. Even lijkt alles goed te gaan… Een verhaal van Laura Stek.
Een echtpaar krijgt op het vakantie-adres kamperende gevangenen als nieuwe buren. Een verhaal van Laura Stek.