PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Pieter Omtzigt: een nieuw sociaal contract

Pieter Omtzigt geeft lezingen over een nieuw sociaal contract tussen burger en overheid. Daarin doet hij concrete voorstellen om het vertrouwen in onze rechtsstaat te herstellen.

Afleveringen

 • Pieter Omtzigt - tien voorstellen voor meer macht en tegenmacht in Nederland

  Feb 25 2021

  Pieter Omtzigt doet in deze lezing voor een nieuw sociaal contract tien voorstellen voor meer macht en tegenmacht in Nederland. 

 • Pieter Omtzigt - Modellen regeren Den Haag

  Feb 24 2021

  Voor iedereen die echt wil weten waarom hij er de afgelopen jaren volgens de krant steeds op vooruit is gegaan, maar daar in de praktijk weinig van heeft gemerkt. Pieter Omtzigt legt uit wat er mis met het feit dat het de planbureaus met hun modellen het beleid bepalen, onder andere dat er steeds weer rare koopkrachtmaatregelen worden bedacht, die de koopkracht vooral in theorie doen toenemen. De Nederlandse overheid is zich gaan fixeren op de modelwerkelijkheid, en de echte werkelijkheid is ste...more

 • Pieter Omtzigt - inbreng kinderopvangtoeslagaffaire debat

  Feb 04 2021

  Kort na het terugtreden van het kabinet vanwege het kinderopvangtoeslagschandaal, vond hierover in de Tweede Kamer een debat plaats met o.a. minister-president Rutte. Dit is mijn inbreng over het geschonden vertrouwen in de rechtsstaat, de machteloze positie van tienduizenden gedupeerde ouders en de fundamentele veranderingen die nodig zijn om het vertrouwen te herstellen.

 • Pieter Omtzigt - 'Liberaal van het Jaar' prijsuitreiking

  Feb 03 2021

  Mijn speech bij de uitreiking van de prijs 'Liberaal van het Jaar' door de JOVD Centrale thema: de kernwaarden van Thorbecke (machtsevenwicht, openheid) moeten herstel worden.

 • Pieter Omtzigt - Cleveringa lezing

  Feb 03 2021

  Gehouden voor de Rotterdamse alumni van de universiteit van Leiden. Centrale thema: de moed van Cleveringa en de relevantie van zijn waarden voor de toekomst van de Europese Unie.

 • Pieter Omtzigt - macht en tegenmacht

  Feb 02 2021

  Lezing over macht en tegenmacht en dan specifiek over de rol en tekortkoming van de politiek en de media in het kinderopvangtoeslagschandaal.

 • Pieter Omtzigt - de (on)betrouwbare overheid

  Feb 02 2021

  Lezing voor de stichting sociale christendemocratie. Centraal thema: hoe een rechtsstaat kan falen in Malta en hoe dat kan in Nederland.  Wanneer wetten wel kloppen maar het in de uitvoering gruwelijk misgaat.