PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

POEN

POEN - de podcast over economisch nieuws van de NOS. Verslaggevers Wouters en Waaijers duiken in de grote verhalen uit de wereld van het geld, de pegels, de monnies. Waardoor je aan het eind beter begrijpt hoe de economie werkt en wat je ermee moet.

Afleveringen

 • #8 - Seizoenslot: Dit wordt (n)ooit meer hetzelfde (S02)

  Oct 27 2020

  Waarvan weten we nu al dat het na corona niet meer wordt zoals voorheen. In voorlopig de laatste POEN kijken Wouters en Waaijers vooral naar de toekomst van ons geld en van het zwarte goud. Hoe lang kunnen we euro's daadwerkelijk nog in onze handen vasthouden? Econoom Rens van Tilburg verhaalt over de grote toekomst van de digitale euro. Energiedeskundige Eveline Speelman voorspelt of de vraag naar olie weer terugkomt op het oude niveau. Of stappen oliebedrijven nu nog sneller over naar duurzame...more

 • #7 - Burgers voor burgers en trips voor vips: coronasteun rond de wereld (S02)

  Oct 20 2020

  Van Afghanistan tot Zimbabwe, overal ter wereld worstelen landen met de economische klap van de coronacrisis. Ieder land heeft een eigen aanpak. We maken een reis over de wereld om erachter te kunnen wat we kunnen leren van het buitenland. Moeten we bijvoorbeeld ook in Nederland subsidie op hamburgers krijgen of is het een goed idee om de BTW te verlagen?

 • #6 - Is corona de grote gelijkmaker of drijft het ons verder uiteen? (S02)

  Oct 13 2020

  Een crisis kan de verschillen tussen mensen vergroten of juist verkleinen. Hoe zit dat met de coronacrisis? Historicus Bas van Bavel trekt een vergelijking met de tijd van de zwarte dood. SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die ook een boekje opendoet over haar vermogen, waarschuwt samen met CPB-directeur Pieter Hasekamp voor de gevolgen die ze nu al ziet.

 • #5 - Zij worden rijker van de coronacrisis (S02)

  Oct 06 2020

  Het is crisis - maar niet voor iedereen. Voor sommigen zijn het gouden tijden. Wie zijn het en wat betekent het voor hun machtspositie na de crisis?

 • #4 - Wat zullen we doen met 20.000 miljoen? (S02)

  Sep 29 2020

  Met het Wopke-Wiebes-fonds wil het kabinet de Nederlandse economie toekomstbestendig maken. Maar wat is de beste investering? Oud-minister Annemarie Jorritsma, zelf betrokken bij het vorige fonds, velt een genadeloos oordeel over ideeën van luisteraars. En doet een pleidooi voor omkoping...

 • #3 - Op zoek naar de verdwenen coronaberekening (S02)

  Sep 22 2020

  Twee economen wilden uitrekenen hoeveel de coronamaatregelen hebben gekost en hoeveel levens ermee zijn gered. De artikelen stonden klaar om gepubliceerd te worden, maar werden op het allerlaatste moment teruggetrokken. Wat voor berekeningen waren dat, waarom zijn ze verdwenen en waar zijn die berekeningen nu?

 • #2 - We spenden geld als water, komt de kater later? (S02)

  Sep 15 2020

  Wopke Hoekstra heeft geld nodig om de coronacrisis te bestrijden en leent tientallen miljarden. De staatsschuld loopt hard op, maar niemand lijkt zich er zorgen over te maken. Hoe komt dat, wat is het risico van een hoge staatsschuld en hoe krijgt hij eigenlijk al die miljarden op de bankrekening?

 • #1 - Wat dreigt er deze crisis nog meer? (S02)

  Sep 08 2020

  We zitten middenin de grootste recessie ooit gemeten en dat vraagt om een nieuw seizoen van POEN. Wouters en Waaijers maken de balans op van de coronacrisis en bespreken wat er nog op ons af kan komen. En er komen mensen aan het woord voor wie de pandemie geen verrassing was.

 • #10 - Moet de economie blijven groeien: het gevecht (S01)

  Jan 21 2020

  Meer groei is beter. Dat was jarenlang het devies. Is er een crisis, dan moeten we daar zo snel mogelijk weer uitkomen. Maar inmiddels wordt er steeds meer getwijfeld of economische groei wel iets goed is. Ook luisteraar Arjen vraagt zich af of groei nog nodig is. We trekken de handschoenen aan en gaan de verbale strijd aan. Wat is beter: Groeien of niet groeien?

 • #9 - Dealers, uitstoot en automobiles (S01)

  Jan 14 2020

  Autoverkopers krijgen de opdracht om klanten dit jaar schonere auto's te verkopen. Dat ga je merken bij de autodealer. Er dreigen namelijk enorme boetes voor de autobouwers als de wagens die ze verkopen te vervuilend zijn. Met verschillende trucs proberen ze de boetes te ontwijken.

 • #8 - Op tijdreis: hadden we gelijk over 2020? (S01)

  Jan 07 2020

  Van Back to the Future tot wetenschappelijke onderzoeken. Op allerlei manieren is in het verleden voorspeld hoe we nu zouden leven. Wat is er uitgekomen van die voorspellingen en op welke vernieuwingen moeten we nog altijd wachten?

 • #7 - De geldverhalen van 2020 (S01)

  Dec 24 2019

  Een zoete inval in de studio in een andere POEN dan anders. We helpen je het familiediner door met economische verhalen die je iedereen kunt voorschotelen. De ene na de andere gast komt langs en deelt zijn of haar verwondering.

 • #6 - Bloemetjes, bijtjes en boomers (S01)

  Dec 17 2019

  Waar blijven de baby's? Het gaat economisch goed en dat zorgt er doorgaans voor dat mensen meer kinderen krijgen. Maar dit keer blijven de baby's uit. Hoe komt dat, welke problemen gaat het opleveren en is het erg?

 • #5 - De jacht op dirty money (S01)

  Dec 10 2019

  Er is één ding dat criminelen gemeen hebben. Ze zouden niet doen wat ze doen als ze het geld dat ze met misdaad verdienen niet kunnen witwassen. Het bestrijden van witwassen wordt steeds omvangrijker. Is er nog toekomst voor witwassen of gaat het bedrag dat erin omgaat op termijn naar nul?

 • #4 - Uit het niets regent het euro's (S01)

  Dec 03 2019

  Iedere minuut komt er 460.000 euro bij. De droom van een geldboom of een kip met gouden eieren lijkt daarmee wonderlijk genoeg uit te komen. Dankzij de Europese Centrale Bank, die het geld laat regenen. Is het inderdaad een wonder en leven we met dat geld nog lang en gelukkig?

 • #3 - Rode vlekken van webshoppen in China (S01)

  Nov 26 2019

  Het succes van buitenlandse internetwinkels groeit explosief. Lana koopt voor duizenden euro’s make-up via AliExpress. Maar van sommige producten krijgt ze vlekken en schilfers. Hoe veilig is het wat ze daar koopt? Verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters zoeken naar de schaduwkanten van webshops over de grens....

 • #2 - Hoe games trucs uit de gokwereld overnemen (S01)

  Nov 19 2019

  Sommige kinderen geven duizenden euro's uit aan verrassingskistjes in games. Het is voor gamebedrijven een steeds belangrijke inkomstenbron. Maar volgens sommigen verschillen die kistjes nauwelijks met hoe gokkasten werken. Verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters zoeken naar de grens tussen gamen en gokken...

 • #1 - Wanneer komt de volgende crisis? (S01)

  Nov 12 2019

  De kredietcrisis van 2008? Die was niks vergeleken met de volgende crisis. En die komt mogelijk al volgende zomer! Het is de voorspelling van bedrijvendokter Kees Lieve. Verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters zoeken in de eerste aflevering van POEN naar de zin en onzin van die voorspelling...

 • Trailer

  Oct 15 2019

  POEN - de podcast over economisch nieuws van de NOS. Verslaggevers Wouters en Waaijers duiken in de grote verhalen uit de wereld van het geld, de pegels, de monnies. Waardoor je aan het eind beter begrijpt hoe de economie werkt en wat je ermee moet. Abonneer je op deze podcast.