PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Over Over De Oceaan

In de televisiereeks Over De Oceaan steken zes onbekende bekenden zonder ervaring samen in een zeilbootje de Atlantische Oceaan over. Ze komen elkaar en zichzelf tegen. Maar hoe gevaarlijk is zo’n overtocht eigenlijk? En hebben de makers er alles niet wat beter laten uitzien dan het echt was? Ella Leyers onderzoekt het. En vraagt zich af of zo’n overtocht iets voor haar zou zijn.

Afleveringen

 • Even voorstellen: Topdokters — Patiënt Pedro

  Apr 20 2021

  Dit is de proloog van Topdokters — Patiënt Pedro. De volgende afleveringen vind je vanaf 26 april op je favoriete podcastplatform.

 • #5 Achter de schermen. Over hoe je televisie maakt op de oceaan.

  Feb 08 2021

  Ella Leyers praat met Koen Warlop en Thijs Jaspaert, de regisseurs die mee waren aan boord van de Moby Sick. En ook met cameraman Dieter Lavreysen en klankman Jan Willekens. Hoe hebben zij de overtocht beleefd? Hoe ging dat allemaal technisch in zijn werk en welke risico’s hield dit in? Wat hebben zij gemist? En hoeveel camera’s en drones zijn er in het water beland?

 • #4 Oh Captain, my Captain. Over kapiteins en over afzondering.

  Feb 01 2021

  Ella Leyers vraagt aan kapiteins Piet Smet en Hans Bouscholte wat het betekent om kapitein te zijn op een zeilboot met bekende mensen die geen enkele zeilervaring hebben. En wat hebben zij in hun rijk gevulde zeilcarrière zelf allemaal meegemaakt op zee? Ella heeft het ook over de afzondering die bij de oversteek van een oceaan komt kijken. Dat dit vooral lastig is voor de mensen die achterblijven, leert ze van Patricia, de moeder van Imke.

 • #3 Ziek, zeeziek en zot. Over wat de oceaan kan doen met een mens.

  Jan 25 2021

  Ella Leyers gaat in deze aflevering in op mogelijke gezondheidsproblemen als je ver van alle hulp op een oceaan zit. Imke Courtois was medisch verantwoordelijke aan boord van de Moby Sick. Ze kreeg daarvoor een opleiding bij Dokter Verbist, docent aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen en havendokter. Ook professor Floris Wuyts, expert op het gebied van zeeziekte, komt langs met inzichten over en hulpmiddelen voor deze bewegingsziekte.

 • #2 Haaien, orka’s en dolfijnen. Over dieren in de oceaan.

  Jan 18 2021

  Hoe kan het dat er, op meer dan 1000 kilometer van het vaste land, een vogeltje in het oog van Jani vliegt? Ella vraagt het aan bioloog Dirk Draulans. Verder komen we in deze aflevering meer te weten over waarom mensen blij worden van dolfijnen, waarom sommige orka’s zeilboten aanvallen en hoe walvissen slapen. En Dirk Draulans doet ook het seksleven van dolfijnen uit de doeken. In deze aflevering is ook het volledige nummer “Whale”, het lied dat Charlotte Vandermeersch schreef voor haar zo...more

 • #1 Mayday! Mayday! Over de gevaren op de oceaan.

  Jan 11 2021

  Alle opvarenden van de Moby Sick kregen een job — van kok tot medic. Otto-Jan Ham was weerman/communicator. Hij hield via de satelliettelefoon contact met kapitein aan wal Tom Robeyn, die hem daarvoor een opleiding gaf. Otto-Jan leerde onder meer maydays uitsturen. Maar hoe doe je dat — en wanneer? Hoeveel kan er misgaan aan boord van een zeilschip? En wat is het ergste dat er kan gebeuren? Ella vraagt het hen.

 • Trailer

  Dec 31 2020

  In de televisiereeks Over De Oceaan steken zes onbekende bekenden zonder ervaring samen in een zeilbootje de Atlantische Oceaan over. Ze komen elkaar en zichzelf tegen. Maar hoe gevaarlijk is zo’n overtocht eigenlijk? En hebben de makers er alles niet wat beter laten uitzien dan het echt was? Ella Leyers onderzoekt het. En vraagt zich af of zo’n overtocht iets voor haar zou zijn.Luister vanaf 11 januari naar de 5-delige podcast Over Over De Oceaan.