PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Mijn Wereld, Jouw Wereld

Wij mensen hebben een onbedwingbare drang naar ontdekking en vernieuwing. Onze ontdekkingszucht bracht groot succes: we heersen over de aarde, we ontdekken het heelal en de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Tegelijkertijd brengt deze drang naar vernieuwing ons regelmatig in de problemen. 'Mijn Wereld, Jouw Wereld' gaat over ons als mens, onze krachten en successen, maar ook onze zwaktes en uitdagingen.

Afleveringen

 • 9. Hersenletsel

  May 29 2022

  86 miljard hersencellen die naadloos samenwerken in mijn hoofd en mij maken tot wie ik ben. En als dat mis gaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Deze aflevering gaat over onze hersenen en hersenletsel.

 • 8. Slavernij

  Dec 17 2021

  Mijn land heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan slavernij en slavenhandel. Hoe kon dat gebeuren? Hoe zag het leven van een tot slaaf gemaakte er uit? En wat moet ik nu met deze geschiedenis? Dat en meer in deze aflevering van 'Mijn Wereld, Jouw Wereld'.

 • 7. Buitenaards Leven

  Oct 07 2021

  Bestaan aliens? Is er intelligent buitenaards leven? Lijken ze op ons? En waar moeten we dan zoeken naar dat leven? Of vinden zij ons eerder dan wij hen? Al deze vragen komen voorbij in deze aflevering van Mijn Wereld, Jouw Wereld. Belangrijkste bron voor deze aflevering is het boek 'Where is everybody' van Stephen Webb.

 • 6. Het 8e Wereldwonder: Lalibela

  Jul 15 2021

  Nadat rond 1520 Pater Alvares als eerste westerling het stadje lalibela in Noord Ethiopië bezocht, durfde hij niet te beschrijven wat hij had gezien, omdat hij bang was dat mensen hem niet zouden geloven. Deze aflevering vertelt het verhaal van Ethiopië en Lalibela. Zo'n plek die je verandert als persoon als je het bezoekt.

 • 5. Verslaafd

  Apr 15 2021

  Mensen kunnen enorm verstrikt raken in het web van verslaving. Maar waarom is het zo moeilijk om van een verslaving af te komen? Hoe werkt verslaving in je hersenen? En hoe beinvloed het de naasten, vrienden, familie en kinderen? Dit alles is het onderwerp van deze aflevering.

 • 4. Het Scheppingsverhaal

  Dec 31 2020

  Deze aflevering gaat over het wonderlijke scheppingsverhaal in de Bijbel. Het verhaal, de geschiedenis, de waarde en hoe het relateert aan andere scheppingsverhalen...

 • 3. Complottheorieën

  Oct 17 2020

  Complottheorieën lijken de laatste tijd overal op te duiken.. Maar is het iets nieuws of waren ze er altijd al? Waarom geloven we eigenlijk in complottheorieën? En is het totale onzin of kan er een kern van waarheid in zitten? Het zal je niet verbazen dat er meer dan genoeg wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar deze vragen..

 • 2. Mensen op de Maan

  Aug 20 2020

  Reizen naar de maan.. Waarom eigenlijk? Hoe kwamen de Apollo missies tot stand? En waarom wil NASA in 2024 opnieuw naar de maan? Daarover gaat deze aflevering van 'Mijn Wereld, Jouw Wereld'. Belangrijkste bronnen: Wernher von Braun; raketgeleerde tussen oorlog en ruimtevaart (Sam van Clemen. Uitgeverij Aspekt. 2016). Www.nasa.gov

 • 1. De Zuiderzeewerken

  Jun 17 2020

  Midden in de eerste wereldoorlog werd in Nederland een project in gang gezet om de dreiging van de Zuiderzee in te dammen. In dit megaproject werd de Zuiderzee omgevormd tot een zoet binnenmeer. Daarnaast zouden vier stukken ingepolderd worden. Één van deze polders is tegenwoordig nog steeds het grootste door mensen gemaakte eiland ter wereld.

 • 0. Trailer

  Jun 16 2020

  Welkom bij Mijn Wereld, Jouw Wereld!