PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Lopendebandwerk

Documentairemaker Emmie Kollau gaat samen met muzikanten Spinvis, hiphop-producer Kubus, Sofie Winterson en Slagwerk Den Haag de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines. Een podcast over zwaar werk en dagen vol voldoening; over perfectionisme, en je soms net een robot voelen; een muzikale ode aan de lopendebandwerker.

Afleveringen

 • Bonus 4: Making of van 'Sofie Winterson en Joseph'

  Jun 15 2020

  Hoe vriendelijk klinkt de vrouwelijke computerstem die de hele dag orders uitdeelt? Zou je er verliefd op kunnen worden? In deze 'making of' van aflevering 4 van Lopendebandwerk, vertelt singersongwriter Sofie Winterson hoe het duet tussen computer en mens tot stand kwam. En tussendoor leer je dat ook modellen lopendebandwerk doen.

 • Aflevering 4: Sofie Winterson en Joseph

  Jun 05 2020

  Tussen de eindeloze gangen in een enorm magazijn rijdt Joseph op zijn kleine verzameltruck. Hij werkt in het distributiecentrum van uw supermarkt. Instappen, uitstappen, sjouwen - met kratten cola, dozen wijn, flessen frisdrank. Als kind in Zuid-Sudan wilde hij huisarts worden, of basketballer. Nu volgt hij de orders van een computerstem, en zorgt zo dat de schappen van uw supermarkt nimmer leeg zijn. Toch volgt hij nog steeds zijn droom. Singersongwriter Sofie Winterson maakte de soundtrack bi...more

 • Bonus 3: Making of van 'Kubus en Leo'

  May 31 2020

  Hoe je muziek tovert uit een vatenfabriek? Luister hier de 'making of' van aflevering 3 van Lopendebandwerk, waarvoor hiphop-producer en beatmaker Kubus de soundtrack maakte.

 • Aflevering 3: Kubus en Leo

  May 28 2020

  Het werkterrein van Leo Kaijen was de wijde wereld; nu werkt hij op een vierkante meter aan de lopende band in een vatenfabriek in Brabant. En dat terwijl hij al 70 is. Toch kan hij niet zonder zijn werk. Hiphop-producer en beat maker Kubus (Opgezwolle, Rico & Sticks) maakte een soundtrack uit de geluiden van de fabriek.

 • Bonus 2: Making of van ‘Slagwerk Den Haag en Mandy’

  May 22 2020

  Hoe meditatief kan lopendebandwerk zijn? Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag de soundtrack bij afl 2 met daarin een Poolse meditatie-oefening. In deze making of legt hij uit waarom. Ook hoor je waarom slagwerkers graag in doe-het-zelf-zaken rondhangen en hoe je een ui kan bespelen.

 • Aflevering 2: Slagwerk Den Haag en Mandy

  May 22 2020

  Ooit over nagedacht wie jouw online bestellingen inpakt? In deze aflevering ontmoet je Mandy. Soms voelt ze zich gewoon één met de computer. De jonge Belgische componist Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag een welhaast meditatieve soundtrack bij haar werkdag.

 • Bonus 1: Making of van ‘Spinvis en Patrick'

  May 17 2020

  Wat heeft een vuilnisfabriek met een kerkorgel te maken? Spinvis legt het uit. En hij vertelt over de tijd dat hij zelf aan de lopende band werkte.

 • Aflevering 1: Spinvis en Patrick

  May 15 2020

  In aflevering 1 met Spinvis volgen we Patrick. Hij werkt in een afvalsorteerbedrijf en veegt de hele dag bij elkaar wat er van de lopende banden valt.

 • Trailer

  Apr 16 2020

  In enorme blokkendozen langs de Nederlandse snelwegen doen duizenden mensen het werk waar maar weinigen jaloers op zijn, werk dat doorgaans verborgen blijft. Lopendebandwerk. Ze sjouwen en stapelen, pakken en verpakken, drukken eindeloos op dezelfde knopjes en praten tegen computers. Documentairemaker Emmie Kollau gaat samen met muzikanten Spinvis, hiphop-producer Kubus, Sofie Winterson en Slagwerk Den Haag de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestam...more