PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Liefdesbrieven van een kampbeul

De beruchte SS’er Willem van der Neut schreef na de oorlog liefdesbrieven vanuit de gevangenis. Zijn zoon Fokko leest ze pas jaren later, als hij zelf al met pensioen is. Het is het begin van een zoektocht. Wie was zijn vader? Waarom nam hij na zijn ontsnapping uit de gevangenis nooit meer contact met hem op? Je hoort het in de voorgelezen versie van Liefdesbrieven van een kampbeul. Geschreven door Rik Kuiper, ingesproken door Gijs Scholten van Aschat.

Afleveringen

 • I. De doos van Pandora

  May 27 2021

  Fokko zag zijn vader, de beruchte SS’er Willem van der Neut, voor het laatst toen hij zeven was. Na de ontsnapping hoorde hij nooit meer iets van hem. Veel later kreeg hij de liefdesbrieven in handen, die zijn vader vanuit de gevangenis aan zijn moeder stuurde. En zo begint een zoektocht. Wie was zijn vader?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • II. Beul in Amersfoort

  May 27 2021

  Van der Neut werkt in Kamp Amersfoort, waar hij gevangenen martelt en verliefd wordt op Erika.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • III. Het Bijzonder Gerechtshof

  May 27 2021

  Van der Neut bekent voor de rechter gruweldaden, maar toont weinig berouw. Is hij simpelweg in- en inslecht? See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • IV. Zeven jaar eenzaamheid

  May 27 2021

  Vanuit de gevangenis schrijft Van der Neut Erika. Hij mist haar, hij zou zo graag hun zoontje zien opgroeien. Bijna krijg je medelijden.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • V. De ontsnapping

  May 27 2021

  Van der Neut ontsnapt. Het lijkt een film: klungelende bewakers, een vooropgezet plan, en... zeven keiharde misdadigers op vrije voeten.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • VI. Uslar

  May 27 2021

  Na zijn ontsnapping bouwt Van der Neut in Duitsland een nieuw leven op. Hij wordt een 'goede vader', maar voor andere kinderen. Wat was het nut van deze zoektocht?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Bonus: In gesprek met Fokko Dettmer en Rik Kuiper

  May 27 2021

  Hoofdpersoon Fokko Dettmer en journalist Rik Kuiper praten met presentator Emma Curvers na over het verhaal waar zij drie jaar geleden aan begonnen. Waarom koos Fokko ervoor om op het verzoek van Rik in te gaan? En hoe was het om de geschiedenis die hij zo lang verborgen hield, in de krant te zien staan? See omnystudio.com/listener for privacy information.