PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Lang verhaal kort

Lang verhaal kort vertelt wat jij moet weten over een actueel onderwerp, om het nieuws erover beter te kunnen volgen. Elke werkdag rond vijven 1 onderwerp, in 5 minuten. Reageren? Mail naar [email protected]

Afleveringen

 • #230 - Waarom we zo weinig weten over deze zeldzame vulkaanuitbarsting 🌋

  Jan 19 2022

  Na dagen horen we van Tonga eindelijk wat de vulkaanuitbarsting daar voor gevolgen heeft. Het was zo'n zware uitbarsting, die je 'm aan de andere kant van de wereld nog opmerkte. Dat komt maar eens in de 10 tot 20 jaar voor. In deze aflevering: wat maakt de uitbarsting van de vulkaan in Tonga zo bijzonder? En waarom horen we er zo weinig over? Reageren? Mail ons, dat vinden we leuk: [email protected] Zaterdag meer over onderzeese internetkabels in de NOS op 3 explainer op Youtube. 

 • #229 - Jeugdzorg: het zorgenkind van Rutte IV

  Jan 18 2022

  Het kabinet Rutte IV wil bezuinigen op de jeugdzorg. Er komt geld bij, maar minder dan door het vorige kabinet is beloofd. En daardoor zijn de zorgen over de jeugdzorg nog niet weg. Al jaren zijn de wachtlijsten lang en lukt het niet om jongeren eerder te helpen. Marco vertelt je in deze aflevering wat er aan de hand is.

 • #228 - Nog even over die mondkapjes....😷

  Jan 17 2022

  Wie heeft het niet? Een verzamelig mondkapjes in tassen en jassen. Maar, sinds dit weekend zijn er nieuwe regels. De opvattingen en regels rondom mondkapjes schommelden wat af de afgelopen twee jaar. Sophie kapt deze aflevering een weg in het oerwoud der mondkapjes en legt uit waarom er weer een nieuw hoofdstuk is toevoegd in het mondkapjes-saga. 

 • #227 - Hoe een misbruikschandaal het Britse koningshuis teistert

  Jan 14 2022

  De Britse prins Andrew heeft al zijn koninklijke titels moeten inleveren. Hij ligt al langer onder vuur: Andrew wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een meisje dat toen 17 was. In deze aflevering leggen we uit waarom zijn moeder, koningin Elizabeth, met de zaak in haar maag zit.Reageren? Mail naar [email protected]

 • #226 - Is het feest voorbij voor premier Boris Johnson?

  Jan 13 2022

  De Britse premier Boris Johnson bood zijn excuses aan voor zijn aanwezigheid bij een feestje in zijn ambtswoning tijdens een strenge lockdown. De oppositie wil dat hij aftreedt, maar wie Johnson vooral moet vrezen is zijn eigen partij. Hoe zit dat? Sophie legt het je uit. 

 • #225 - Pushbacks: waarom Nederland een grens over gaat

  Jan 12 2022

  Aan de buitengrenzen van de Europese Unie vinden gewelddadige pushbacks plaats: migranten worden letterlijk weggeduwd. En dat mag niet volgens internationale verdragen. Nederland krijgt het verwijt zich mede schuldig te maken aan deze pushbacks. Hoe zit dat? Sophie legt het je uit. 

 • #224 - Topoverleg tussen Rusland en het westen: haalt dat de kou uit de lucht?

  Jan 11 2022

  Sommigen noemen het de zwaarste crisis sinds de Koude Oorlog: die tussen Rusland en Oekraïne. Hoe kan het dat de spanning daar zo oploopt en waarom wordt er deze week topoverleg over gevoerd? Dat leggen we in deze aflevering uit.Reageren? Dat kan! Mail naar [email protected]

 • #223 - De lange rally tussen Australië en Djokovic

  Jan 10 2022

  Novak Djokovic mocht eerst wel, toen niet en toen toch weer wel Australië in. Zien we de tennisser later deze maand op de Australian Open? En waarom maakt zijn zaak zoveel los in Australië en Servië? Reageren? Dat kan! Mail naar [email protected]

 • #222 - Waarom de plotse volkswoede in Kazachstan zo plots niet is

  Jan 07 2022

  Sinds het nieuwe jaar zijn er heftige protesten in Kazachstan. Uitzonderlijk, want burgres gaan daar vrijwel nooit de straat op. Regeringsgebouwen zijn bestormd, de politie schiet gericht op demonstranten en communicatiemiddelen zijn geblokkeerd. Waar komt deze volkswoede opeens vandaan? En welke groepen staan er tegenover elkaar? Sophie legt je uit in deze aflevering. 

 • #221 - Inktzwart nieuws voor tattoo-shops en wat jij daar van merkt

  Jan 06 2022

  Door nieuwe regels moetem tattooshops heel wat potjes gekleurde inkt weggooien in het nieuwe jaar. Waarom is dat? En wat betekent dat? Sophie vertelt je er in deze aflevering in geuren en kleuren over. 

 • #220 - Hoe de Capitoolstorm een jaar later nog niet is gaan liggen

  Jan 05 2022

  Een jaar geleden bestormden Trump-aanhangers het Capitool in Washington. Nog steeds zijn de gevolgen daarvan te voelen in Amerika. Wil je reageren? Mail naar [email protected]

 • #219 - Hoe de eerste vrouwelijke techmiljardair keihard ten val kwam

  Jan 04 2022

  Ze zou de vrouwelijke tegenhanger van techondernemers Elon Musk en Jeff Bezos zijn: Elizabeth Holmes. Met een revolutinair dat de medische wereld voor altijd zou veranderen. Ze peuterde miljoenen aan investeringen los, maar haar bedrijf bleek niet wat het leek. Sophie legt je uit wat Holmes te maken heeft met één van de grootste Amerikaanse fraudezaken ooit. 

 • #218 - Waarom we blijven zwichten voor online oplichten

  Jan 03 2022

  Het is een booming business: whatsappfraude en cybercrime. En niet alleen je ouders trappen er in. Sommigen vinden dat we het veel meer moeten hebben over dit soort vormen van oplichting. Maar de schaamte is groot. Hoe zit dat? Sophie legt het je uit. 

 • #217 - Dit verandert er voor jou in ✨2022🥂

  Dec 31 2021

  Gelukkig nieuwjaar! Een nieuw jaar betekent elk jaar weer nieuwe regels, wetten die ingaan vanaf 1 januari en andere veranderingen. In deze aflevering hoor je wat er allemaal anders is voor jou in dit nieuwe jaar. Reageren? Of ons gewoon een gelukkig nieuwjaar wensen? Het mag allemaal via [email protected]

 • #216 - 🎇 Lang jaar kort 🎆

  Dec 30 2021

  2021 zit er bijna op. En hoewel we ook dit coronajaar zo snel mogelijk willen vergeten zijn er toch ook nieuwsmomenten geweest die wél het onthouden waard zijn. Natuurlijk zit niemand te wachten op een lange recap, daarom vertelt Marco je het belangrijkste nieuws van 2021 in 5 minuten.

 • #215 - Een recordvangst coke in Rotterdam, wat betekent dat?

  Dec 29 2021

  Een 'narcostaat' wordt Nederland ook wel genoemd. Dit jaar werd een recordvangst aan cocaïne onderschept door de douane. In deze aflevering legt Sophie je uit hoe de gevolgen van die drugssmokkel doorwoekeren in de samenleving. 

 • #214 - Hoe de Urgenda-milieurechtzaak het kabinet blijft achtervolgen

  Dec 28 2021

  Het demissionaire kabinet zou van plan zijn geweest om een flink aantal CO2-uitstotende bedrijven te sluiten om zo de klimaatdoelen zoals bepaald in de Urgenda-rechtzaak te behalen. Wat was dat ook alweer voor zaak? En waarom achtervolgt ie het kabinet? In deze aflevering legt Sophie het je uit. 

 • #213 - Wat Desmond Tutu voor Zuid-Afrika (en de wereld) betekende

  Dec 27 2021

  Hij was hét symbool voor verzoening tussen de witte en zwarte bevolking in Zuid-Afrika. Op tweede kerstdag overleed hij: voormalig aartsbisschop Desmond Tutu. Wereldwijd werd hij geprezen voor zijn geweldloze strijd voor rechtvaardigheid en mensenrechten. Sophie legt je uit wie hij was en waar hij voor stond. 

 • #212 - Dit is het recept voor een Kerstklassieker 🎄🤶

  Dec 24 2021

  Driving home for Christmas, Being alone at Christmas, All I want for Christmas is you.. hoevaak heb jij deze kerstrammers al gehoord dit jaar? Iedereen zetten we dezelfde liedjes weer op en daar verdienen artiesten heel wat geld aan. In deze 'Lang verhaal kort' vertelt Hilde wat het geheim is achter al deze kersthits.

 • #211 - Waarom het geld in Turkije verdampt

  Dec 23 2021

  De waarde van de lira, de Turkse munteenheid, is dit jaar met veertig procent gedaald. Deze week zagen de Turken de waarde van hun geld tot een dieptepunt zakken. Wat is er aan de hand met de lira? Sophie legt het je uit. 

 • #210 - Massaal in de tentamenzaal: hoe zit dat?

  Dec 22 2021

  Hoewel bijna alles dicht is, vindt er op veel onderwijsinstellingen een fysieke tentamenweek plaats. Voor sommige studenten een opluchting, maar anderen maken zich zorgen. Sophie legt je uit waar studenten tegenaan lopen en wat de alternatieven zijn. 

 • #209 - Waarom je moet oppassen welke influencer jou befinvloedt

  Dec 21 2021

  Veel influencers overtreden de regels met het aanprijzen van beleggingsproducten op social media, zegt de AFM. Het is voor het eerst dat de waakhond optreedt tegen deze ‘finfluencers’, die de afgelopen jaren steeds populairder werden. Sophie legt je uit waarom je moet oppassen op welke manier je be(f)invloed wordt.

 • #208 - Waarom het boosterbeleid nu een flinke boost krijgt

  Dec 20 2021

  In een recordtijd moeten zo veel mogelijk mensen in Nederland een boostervaccin krijgen de komende zes weken. In de rest van Europa wordt er al een paar maanden flink geboosterd. Waarom is er nu zo'n boosterhaast en wat voor uitdagingen brengt dat met zich mee?

 • #207 - Niet langer all-in op gokreclames

  Dec 17 2021

  Sinds de nieuwe gokwet word je overspoeld met reclames voor online goksites. Een meerderheid van de Tweede Kamer is er klaar mee en wil een verbod. Waarom en wat dat betekent vertelt Hilde je in deze nieuwe 'Lang verhaal kort'. Reageren op de podcast of heb je een goede idee voor de volgende aflevering? Mail naar [email protected] 

 • #206 - Dit is hoe de coalitie aan zo'n dikke portemonnee komt

  Dec 16 2021

  Na negen maanden hebben we eindelijk een coalitieakkoord. Het nieuwe kabinet is van plan miljarden uit te geven. Maar, waar komen die miljarden eigenlijk vandaan? In deze aflevering van Lang Verhaal Kort legt Sophie het je uit. 

 • #205 - Een joekel van een datacenter in Zeewolde. Waarom?

  Dec 15 2021

  Het moet het allergrootste datacenter van Nederland worden. Dat van Meta - het moederbedrijf van Facebook - in Zeewolde. Levert banen op, maar verbruikt ook een enorme hoeveelheid aan energie. Hoe dat allemaal zit leggen we je uit in een nieuwe aflevering van Lang Verhaal Kort. 

 • #204 - Is verplichte opvang de oplossing voor het asielprobleem?

  Dec 14 2021

  Asielzoekers in Nederland kunnen al maandenlang geen opvangplek vinden. De nood is zo hoog dat de staatssecretaris nu vijf plekken heeft aangewezen waar gemeenten zo snel mogelijk een tijdelijke opvangplek moeten creëeren. In deze aflevering legt Sophie uit waarom de staatssecretaris dit doet en of dit de oplossing is voor het asielprobleem. 

 • #203 - De bumpy ride van Rutte IV naar het bordes

  Dec 13 2021

  De witte rook hangt boven Den Haag: na maanden formeren komt er deze week een kabinet aan. Woensdag willen de vier coalitiepartijen hun plannen presenteren. In deze aflevering waarom de langste formatie zó lang duurde. En je krijgt een blik achter de dichte deuren van Den Haag. Wil je reageren? Mail ons dan: [email protected]

 • #202 - Waarom de kerstboom ieder jaar vroeger piekt 🎄

  Dec 10 2021

  Dikke kans dat 'ie bij jou al een tijdje staat te pieken, of dat je 'm dit weekend in huis haalt ? maar voordat een kerstboom jouw huis binnenkomt heelft 'ie er al een heel leven opzitten. Hoe dat zit vertelt onze eigen kerstman Marco ?? je in deze 'Lang verhaal kort'.

 • #201 - Hoe hoger op de academische ladder, hoe minder vrouwen

  Dec 09 2021

  Een academische mijlpaal: voor het eerst is meer dan een kwart van de hoogleraren in Nederland vrouw. Maar dat is volgens het Landelijk Netwerk Vouwelijke Hoogleraren nog lang niet genoeg, in 2040 moet de man-vrouwverdeling vrijwel gelijk zijn. In deze 'Lang verhaal kort' vertelt Biem waarom een gelijke verdeling aan de academische top zo belangrijk is.

 • #200 - Hoe elke club profiteert van Ajax' succes ⚽

  Dec 08 2021

  Ajax won dinsdagavond voor de zesde keer in de groepsfase van de Champions League: een unicum voor een Nederlandse club. De zeges van de Amsterdammers leveren andere clubs ook wat op. Hoe dat zit hoor je in de 200e aflevering van Lang verhaal kort! Reageren of feliciteren? Dat kan: mail ons op [email protected]

 • #199 - 18 atjes voor de sfeer op Paleis Huis ten Bosch 👑

  Dec 07 2021

  Kroonprinses Amalia is jarig: 18 jaar oud is ze geworden. Waar voor normale Nederlanders alcohol drinken legaal wordt en alleen autorijden mag, komt er voor de prinses een hele bak aan verantwoordelijkheden bij na deze 7 december. In deze podcast hoor je wat er voor Amalia verandert vanaf nu. Wil je reageren? Mail naar [email protected]

 • #198 - Maak kennis met Éric Zemmour, 'de Franse Trump'

  Dec 06 2021

  Dit weekend gingen aanhangers en tegenstanders van een kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen met elkaar op de vuist. Het gebeurde bij de aftrap van de campagne van Éric Zemmour. Het gaat in Frankrijk al langer over zijn kandidatuur en de extreemrechtse ideeën die hij heeft. In deze ‘Lang verhaal kort’ hoor je waarom de naam Zemmour nog vaak voorbij komt de komende tijd. Reageren? Dat kan: mail ons op [email protected]

 • #197 - Waarom je bij klachten toch zelf de wattenstaaf mag pakken

  Dec 03 2021

  Zit je te hoesten of te snotteren? Doe een zelftest! Waar de thuiswattenstaafjes eerst alleen een preventief middel waren, zijn ze nu onderdeel van het basisadvies van het Kabinet. En daar is niet iedereen het mee eens. Hoe dat zit vertelt Hilde - terwijl ze wacht op haar eigen zelftest - in deze ' Lang verhaal kort'.

 • #196 - Waarom de lachgasballon nog niet is geklapt 🎈

  Dec 02 2021

  De politie ziet steeds meer ongelukken met lachgas in het spel, ook steeds meer dodelijke ongelukken. Politici zijn al jaren bezig om het spul te verbieden, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. In deze 'Lang verhaal kort' vertelt Hilde hoe dat zit.

 • #195 - 100.000 militairen aan de grens: invasie of pure bluf?

  Dec 01 2021

  Rusland zou 100.000 soldaten op de grens met Oekraïne hebben staan, inclusief tanks en raketten. Ook Oekraïne schaalt flink op. De twee liggen al jaren met elkaar in de clinch. De vraag is: komt er een oorlog? Of zitten de twee in wedloop van oorlogsdreiging? Wil je reageren? Mail naar [email protected]

 • #194 - De zaak van de meisjesronselaar van de misbruikmiljardair

  Nov 30 2021

  Ghislaine Maxwell staat sinds deze week voor de rechter in Amerika. Ze zou meisjes hebben geregeld voor miljardair Jeffrey Epstein, die beschuldigd werd van seksueel misbruik van heel veel meisjes. In deze 'Lang verhaal kort' hoe Maxwell de partner in crime werd van Epstein. Wil je reageren? Mail ons dan: [email protected]

 • #193 - Zet de omikron-variant delta aan de kant?

  Nov 29 2021

  De nieuwe coronavariant omikron zou besmettelijker zijn dan de huidige dominante deltavariant. In deze aflevering: daat omikron delta verdringen? En wat betekent dat? 

 • #192 - B.1.1.529: een nieuwe variant om rekening mee te houden?

  Nov 26 2021

  Een nieuwe variant van het coronavirus laat de alarmbellen wereldwijd rinkelen. In deze aflevering leggen we uit wat we tot nu toe weten van een mutatie van het virus die nu in Zuid-Afrika rondgaat.

 • #191 - Black Friday: de pakketbezorger betaalt de rekening

  Nov 25 2021

  De aanbiedingen vliegen je met Black Friday om de oren. Leuk voor jou als consument misschien, maar sommige kleine winkeliers en pakketbezorgers zitten iets anders in deze koopjeswedstrijd. Dat hoor je allemaal in een nieuwe aflevering van Lang Verhaal Kort.

 • #190 - Tennisster Peng Shuai is niet de enige verdwenen Chinees

  Nov 24 2021

  Na een beschuldiging van aanranding verdween tennisster Peng Shuai van de aardbodem. Proftennissers maken zich grote zorgen: want waar is Peng? In deze 'Lang verhaal kort' hoor je dat Chinezen die kritiek leveren vaker even verdwijnen. Wil je reageren? Mail dan naar [email protected]

 • #189 - Zorgt corona nou wel of niet voor Code Zwart?

  Nov 23 2021

  De besmettingscijfers lopen op, de ziekenhuisbedden liggen steeds voller en vanuit de zorg klinkt de angst dat code zwart aanstaande is. In deze 'Lang verhaal kort' of er echt gekozen moet worden tussen patiënten op IC's en hoe dat zou gebeuren. Wil je reageren? Mail ons: [email protected]

 • #188 - Wat de politie over rellen heeft te vertellen

  Nov 22 2021

  Het hele weekend was de politie druk met demonstraties en rellen door het hele land. Vrijdag ging het in Rotterdam zo los dat agenten gericht op demonstranten hebben geschoten. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat de politie mag doen tijdens rellen en waarom ze de boel nog maar net onder controle krijgen. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #187 - De oude discussie die opnieuw knalt 🧨

  Nov 19 2021

  De roep vanuit burgemeesters en de zorg was luid: kom met een vuurwerkverbod. En ook dit jaar mag je tijdens Oud en Nieuw geen vuurwerk afsteken. Er komt een landelijk verbod. In deze aflevering: de discussie over vuurwerk die ieder jaar weer oplaait. 

 • #186 - Bedreigen en beledigen: dit mag wel/niet in de Kamer

  Nov 18 2021

  Kritiek op uitspraken van een Formum voor Democratie-Kamerlid. Hij zou een andere politici tijdens een debat hebben bedreigd, en het is niet voor het eerst dat Kamerleden te ver zouden gaan. Maar waar ligt de grens? In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat wel en niet mag tijdens een debat.

 • #185 - Dingen die je niet in de trein wil laten liggen

  Nov 17 2021

  Geheime documenten van plannen van VVD en CDA over wonen, het klimaat, onderwijs. Het lag allemaal op straat. Of eigenlijk: in de trein. ChristenUnie-leider Segers liet ze daar liggen en vervolgens kwamen ze bij de Volkskrant terecht. In deze aflevering: Wat zijn dit voor documenten en wat betekent dit voor de onderhandelingen in de formatie? 

 • #184 - Hoe lang trilt Groningen nog?

  Nov 16 2021

  Opnieuw een zware aardbeving in Groningen, dit keer in het plaatsje Garrelsweer. Sinds 2018 gaat de gaskraan steeds verder dicht, maar de aardbevingen gaan door. In deze 'Lang verhaal kort' vertelt Sophie waarom de Groningse bodem voorlopig nog blijft trillen.

 • #183 - Waarom Oostenrijkers zonder vaccin in lockdown zitten

  Nov 15 2021

  In Oostenrijk gelden vanaf vandaag nog strengere coronamaatregelen: niet-gevaccineerden moeten in lockdown. In deze ' Lang verhaal kort' vertelt Sophie wat dit betekent en waarom Nederland Oostenrijk goed in de gaten houdt. Wil je reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #182 - Dit is het idee achter 2G

  Nov 12 2021

  Je hebt het waarschijnlijk al voorbij horen komen: 2G. Het zou zomaar de volgende stap in de strijd tegen het coronavirus kunnen zijn. Wat is 2G en wat zijn de voors en tegens?

 • #181 - Gotta catch 'em all: waarom iedereen van de (Pokémon)kaart is

  Nov 11 2021

  Vroeger op het schoolplein had je waarschijnlijk nooit verwacht dat sommige Pokémonkaarten ooit duizenden euro's waard zouden worden. Hoe kan dat?

 • #180 - Boost een extra prik onze bescherming?

  Nov 10 2021

  Onze buurlanden zijn er al volop mee bezig: de boosterprik. Hier in Nederland staat het op de planning vanaf december. Maar is dat wel op tijd? En is zo'n extra vaccinshot nodig of niet? Dat leggen we je uit in deze aflevering van NOS op 3.

 • #179 - Waarom Wit-Rusland migranten dropt aan de Europese grens

  Nov 09 2021

  Op de grens tussen Polen en Wit-Rusland staan honderden migranten te wachten tot ze Europa in kunnen. Wit-Rusland heeft de vluchtelingen daar gebracht om de verhoudingen binnen de EU op scherp te zetten. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat er aan de hand is op de Europese grens. Heb je vragen of wil je reageren? Mail naar [email protected]

 • #178 - Ken je dat verhaal over Feyenoord en hun nieuwe stadion?

  Nov 08 2021

  Feyenoord trok dit weekend de stekker uit Feyenoord City; een miljoenen project dat jaren geleden werd bedacht als vervanger voor De Kuip. In deze Lang Verhaal Kort hoor wat er misgaat in deze Rotterdamse soap die al miljoenen aan belastinggeld heeft gekost.

 • #177 - QR-ror: het gesjoemel met coronatoegangsbewijzen 📱

  Nov 05 2021

  Al weken kunnen we alleen zonder afstand een hapje eten of naar de kroeg met een QR-code, die laat zien dat je gevaccineerd, getest of hersteld bent van corona. Nu blijkt dat er al weken op grote schaal mee gesjoemeld wordt. In deze LVK hoe dat in z'n werk gaat en wat de politiek er tegen doet. Wil je reageren? Mail dan naar [email protected]!

 • #176 - Waarom alles zo f****** duur is

  Nov 04 2021

  Kleren, brandstof, gas en elektra. Aan het einde van je geld heb jij misschien ook wel een stukje maand over. We hebben de hoogste inflatie in bijna 20 jaar. Waarom is alles zo snel zo duur geworden? Dat leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #175 - De coronaregel die er nog niet is, maar er waarschijnlijk wel komt

  Nov 03 2021

  Bij de coronapersco is een hele rits bekende en nieuwe maatregelen ingevoerd. Maar er hangt nog een regel boven de markt: de coronapas op 't werk. Wat gebeurt er komende tijd? In deze 'Lang verhaal kort' de weg richting een QR-code op kantoor.

 • #174 - Waarom meer dan 100 landen willen kappen met ontbossing

  Nov 02 2021

  Tijdens de internationale klimaattop in Glasgow hebben meer dan honderd landen hun handtekening gezet onder een plan tegen ontbossing: voor 2030 willen ze ermee stoppen. Waarom dat nodig is en niet 1, 2, 3 geregeld is, leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #173 - Rellen langs het veld: hoe zit het met supportersgeweld?

  Nov 01 2021

  Sinds er weer publiek bij voetbalwedstrijden mag zijn, loopt het zo'n beetje elk weekend uit de hand op de tribunes en bij het stadion. Hoe komt dat? En wat willen clubs en de bond er tegen doen? Dat vertellen we je in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #172 - Waarom landen hopen op een top klimaattop

  Oct 29 2021

  De klimaattop in Glasgow begint dit weekend. Leiders uit bijna alle landen ter wereld komen bij elkaar om het te hebben over klimaatverandering. In deze aflevering van Lang Verhaal Kort: waarom is deze top zo belangrijk?

 • #171 - Gestolen, geplunderd en tentoongesteld: roofkunst

  Oct 28 2021

  Nigeria heeft na een dikke eeuw een bronzen beeld teruggekregen van de Britten. Dat was gestolen tijdens de koloniale periode. We noemen dat ook wel roofkunst. Hoe dat zit en hoe de discussie hierover in Nederland gaat, dat hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #170 - Aparte regels voor ongevaccineerden? Het dilemma van het kabinet

  Oct 27 2021

  De ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten en dus zijn nieuwe coronaregels opnieuw nodig. Aangezien de bedden vooral vol liggen met ongevaccineerden is de vraag: moet iedereen weer coronaregels krijgen of alleen die groep. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je de voors en tegens. Wil je reageren? Mail naar [email protected]

 • #169 - Hoe de zeespiegel klimaatzorgen laat stijgen

  Oct 26 2021

  De zeespiegel stijgt harder en sneller dan we dachten, zegt het KNMI aan de vooravond van de grote klimaattop in Glasgow. En da's even slikken voor Nederland, als land dat deels onder zeeniveau ligt. Hoe dat zit en wat de gevolgen zijn hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort. Reageren? Dat kan via [email protected]

 • #168 - Waarom duizenden Groningers nog altijd wachten op een veilig huis

  Oct 25 2021

  Duizenden Groningse gasbevingsslachtoffers wachten en wachten op de versterking van hun huis. 26.000 huizen kunnen instorten bij een zware beving, maar de procedures zijn traag en slopend voor de gedupeerden. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je hoe de Ombudsman opnieuw verteld wat er anders moet. Wil je reageren? Mail dan naar [email protected]!

 • #167 - Plastic not so fantastic: de strijd tegen de plastic soep

  Oct 22 2021

  Hoopvolle initiatieven deze week: plastic wordt met succes uit het water gevist en satellieten kunnen plastic zooi misschien opsporen in de oceaan. Maar is het genoeg?  In deze 'Lang verhaal kort' is de plastic soep op te ruimen?

 • #166 - Waarom er nog steeds weinig prikken in arme armen zitten

  Oct 21 2021

  In armere landen zijn nog maar amper vaccinaties gezet tegen corona. Komt omdat het internationale vaccinatieprogramma Covax, een stuk trager dan gepland loopt. Hoe dat zit, leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #165 - Waarom werken in de game-industrie next level zwaar kan zijn

  Oct 20 2021

  Keihard werken, weinig slaap en ook nog een onveilige werksfeer. De gamewereld staat er niet altijd lekker op. En ook nu hebben we het er weer over. Gamereus Activision Blizzard komt met maatregelen tegen seksisme op de werkvloer. Hoe dat zit hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort.

 • #164 - De levensgevaarlijke soa die bijna iedereen krijgt

  Oct 19 2021

  HPV is vaak een onschuldig virus, maar soms levensgevaarlijk. Je kunt er namelijk kanker van krijgen. Daarom worden vrouwen opgeroepen om uitstrijkjes te laten doen. Alleen komt maar de helft op die oproep af. Dat moet beter, zegt de Gezondheidsraad nu. Hoe? Dat hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort, waarin we je ook uitleggen wat HPV is en wat je er tegen kunt doen. 

 • #163 - Ieder bed bezet: dit gaat er mis in de asielopvang

  Oct 18 2021

  Vluchtelingen in Ter Apel sliepen vorige week niet op een bed, maar op een stukje karton op de grond. Er zijn te weinig bedden voor asielzoekers die naar ons land komen. Hoe kon het zover komen? In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat er mis gaat in de opvang.

 • #162 - Waarom de spanningen rondom Taiwan oplopen

  Oct 15 2021

  De laatste weken scheren er vaker Chinese straaljagers over het eiland Taiwan. Waarom laat China zijn spierballen zien? En welke belangrijke rol speelt Taiwan op het wereldtoneel? Dat leggen we je uit in deze Lang Verhaal Kort.

 • #161 - De 2100 mensen die we uit Afghanistan halen

  Oct 14 2021

  Na veel politieke discussie is het besloten: 2100 mensen worden uit Afghanistan naar Nederland gehaald. Wie zijn de mensen die mee mogen met deze evacuaties? En hoe regel je een vlucht vanuit talibangebied? Dat leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort.

 • #160 - Zorgt corona voor een grillige en gure winter? ❄️

  Oct 13 2021

  De coronabesmettingen lopen weer op en daarmee nemen de zorgen ook weer toe. Ook al zijn veel mensen gevaccineerd, toch is het spannend of de zorg alles aan kan. In deze 'Lang verhaal kort' werpen we een blik op de grilligheden van de coronawinter.

 • #159 - Honger en geweld: dit speelt in de Ethiopische regio Tigray

  Oct 12 2021

  Er is al bijna een jaar oorlog met veel doden, verkrachtingen en hongersnood. Toch horen we er niet superveel over, omdat de regio is afgesloten. Wat er speelt en wie de hoofdrolspelers zijn, dat hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #158 - Waarom het weer over de toeslagenaffaire gaat

  Oct 11 2021

  Veel slachtoffers van de toeslagenaffaire weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn en wanneer ze geholpen worden. De nationale Ombudsman trekt aan de bel. In deze aflevering vertellen we waarom deze affaire voorlopig nog niet voorbij is. 

 • #157 - Polen, de EU en het recht van de sterkste

  Oct 08 2021

  Ruzie tussen Polen en de EU om de vraag wat weegt zwaarder: het Europese recht of de Poolse grondwet? Een welles-niets spelletje dat al maanden duurt. In deze 'Lang verhaal kort' vertelt Hilde wat er aan de hand is. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #156 - Gas d'r op: waarom je energierekening door het dak gaat

  Oct 07 2021

  Je energierekening kan komend jaar wel eens honderden euro's duurder worden. In deze aflevering vertellen we je hoe dat komt. 

 • #155 - Miljoenen donoren meer: helpt het?

  Oct 06 2021

  Door de donorwet die vorig jaar juli inging, zijn er miljoenen donoren bijgekomen. Hoe kan dat? En helpt het? In deze 'Lang verhaal kort' ben je in een minuut of 5 bijgepraat.

 • #154 - De storing die miljarden mensen raakte ?

  Oct 05 2021

  Facebook stopte er maandagavond urenlang helemaal mee. En daardoor kon je ook geen appje sturen via Whatsapp of even op Insta rondneuzen. In deze 'Lang verhaal kort' hoe kon er zoveel tegelijk plat liggen? En wat kunnen we er tegen doen?

 • #153 - Hoe er steeds meer om het lot van de haan wordt gekraaid ?

  Oct 04 2021

  Hartelijk dierendag! Eieren worden alleen gelegd door een vrouwtjes kip. En dat komt hanen al jaren duur te staan. In deze 'Lang verhaal kort' duiken we in de wereld achter jouw eitje en vertellen we waarom dat verhaal voor hanen slecht afloopt.

 • #152 - De winnaars en verliezers van de nieuwe gokwet

  Oct 01 2021

  1 oktober ging er een nieuwe online gokwet in. Betekent dat goksites in Nederland voortaan een vergunning nodig hebben. Welke kansen dat oplevert en wie de winnaars en verliezers van de wet zijn hoor je in deze 'Lang verhaal kort'.

 • #151 - Waarom half Nederland restaurant Waku Waku kent

  Sep 30 2021

  Waku Waku werd begin deze week gesloten, omdat de eigenaren zich niet aan de regels over de coronapas hielden. En die sluiting bracht veel mensen op de been. Maar waarom precies? Sophie vertelt het je in deze 'Lang verhaal kort'. [Later toegevoegde opmerking bij de spreker (03:18): artiesten zijn uitgezonderd van het gebruik van coronatoegangsbewijzen.]

 • #150 - De formatie-optie waarover je nog nooit hebt gehoord

  Sep 29 2021

  Al dagen, weken en maanden sleept de kabinetsformatie voort. We horen telkens wat er niet kan. Maar welke opties zijn nog over? Of moeten we opnieuw naar de stembus? In deze 150e ? 'Lang verhaal kort' de paar opties die over zijn voor een nieuw kabinet.

 • #149 - Hoe Brexit Britten in de rij zet voor benzine

  Sep 28 2021

  Al dagen staan Britten in de rij voor tankstations. Door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en het hamsteren van brandstof zitten sommige pompen zonder benzine en diesel. In deze 'Lang verhaal kort' hoe het tekort aan truckers ineens zo groot is.

 • #148 - Rutte en persoonsbeveiliging: hoe werkt dat?

  Sep 27 2021

  Demissionair premier Mark Rutte wordt zwaar beveiligd, vanwege een dreiging. En hij is niet de enige: de afgelopen tijd nemen bedreigingen toe en is steeds vaker beveiliging nodig. In deze 'Lang verhaal kort' wat er nu aan de hand is en wie beslist wie er beveiliging krijgt.

 • #147 - Is het nu écht klaar met het leenstelsel?

  Sep 24 2021

  Een meerderheid van de Tweede Kamer is klaar met het leenstelsel en wil zo snel mogelijk terug naar de basisbeurs. Maar toch kan de vlag bij veel studenten nog niet uit. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom.

 • #146 - Waarom je zo veel over de zaak Gabby Petito hoort

  Sep 23 2021

  Ook in deze aflevering van Lang verhaal kort hebben we het over de Amerikaanse twintiger die na haar vermissing dood is teruggevonden. Haar verloofde is nog op de vlucht. We leggen je uit waarom het zoveel over deze zaak gaat in de media en wat 'the missing white woman syndrome' is. 

 • #145 - Laat de lava van La Palma ook Europa beven?

  Sep 22 2021

  Het Canarische eiland La Palma wordt de afgelopen dagen hard geraakt door een uitgebarsten vulkaan. Duizenden mensen moesten worden geëvacueerd en een paar honderd huizen zijn verwoest. En dit is niet de enige actieve vulkaan in Europa. In deze 'Lang verhaal kort': moeten we ons zorgen maken?

 • #144 - Waarom dit een Prinsjesdag-light was

  Sep 21 2021

  Het demissionair kabinet bood vandaag de Miljoenennota aan: de begroting voor 2022. Maar kan een demissionair kabinet nu al wat zeggen over de plannen van volgend jaar? Dat leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'.

 • #143 - Hoe Poetins partij de verkiezingen won

  Sep 20 2021

  Verenigd Rusland, de partij van Poetin, wint de Russische verkiezingen ondanks duizenden meldingen van stemfraude.Zo circuleren er video's waarop mensen tientallen stembiljetten in de stembus droppen.In deze 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe je de winst van Poetin kan interpreteren.

 • #142 - Hoe door moties ministers verdwijnen

  Sep 17 2021

  Demissionair minister Bijleveld en Kaag stapten op na een motie van afkeuring. Wat betekent zo'n motie? En welke opties heeft de Tweede Kamer nog meer om met een motie het Kabinet onder druk te zetten? Dat leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'. Wil je reageren op de podcast? Stuur een mail naar [email protected]

 • #141 - Dit is de sjoemeldieselzaak tegen Volkswagen

  Sep 16 2021

  In Duitsland start een enorme rechtszaak rondom de sjoemeldiesels van Volkswagen. Hoe dat ook alweer zat met die frauduleuze software, leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #140 - Wordt de koning uit ons Kroondomein gejaagd?

  Sep 15 2021

  Kroondomein het Loo is opnieuw maandenlang dicht. Koning Willem-Alexander heeft het natuurgebied zoals elk jaar tot 25 december gesloten voor onderhoud, maar dit jaar misschien voor het laatst. Op de sluiting is al jaren kritiek, in deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom.

 • #139 - De toekomst van maaltijdbezorgers en taxi-chauffeurs

  Sep 14 2021

  Uber moet van de rechter al zijn chauffeurs in dienst nemen en ook tegen maaltijdbezorger Deliveroo loopt een rechtszaak, omdat ze zzp'ers verkapt in dienst zouden hebben. In deze aflevering van Lang verhaal kort leggen we je uit hoe zij deel uitmaken van de platformeconomie, wat dat is en of daar iets in gaat veranderen.

 • #138 - Warum je de Duitse verkiezingen niet over moet slaan

  Sep 13 2021

  De Duitsers gaan bijna naar de stembus en de uitslag van de verkiezingen betekent ook veel voor Nederland. Want naast dat zij onze belangrijkste handelspartner zijn, hebben ze ook nog een hoop te zeggen in de EU. Vertellen we je alles over in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #137 - Na 20 jaar nog elke dag bezig met 9/11

  Sep 10 2021

  Zaterdag is het twintig jaar geleden dat terroristen van Al Quida meerdere vliegtuigen kaapten en daarmee onder meer in de Twin Towers in New York vlogen. In deze Lang verhaal kort vertellen we je hoe Amerikanen nog altijd bezig zijn met die ene zwarte dag.

 • #136 - De coronapas: vaccinatiedrang en vaccinatiedwang

  Sep 09 2021

  Volgende week horen we of Nederland ook aan de coronapas gaat: een bewijs dat je gevaccineerd, getest of genezen bent, om de horeca of het museum in te mogen. Wat zijn de voors en tegens? Dat hoor je in deze Lang verhaal kort. 

 • #135 - Weer gaat het mis met een ontgroening, hoe zit dat?

  Sep 08 2021

  Ontgroeningen horen bij studentenverenigingen, maar zijn ze nog wel van deze tijd? Ook deze week zijn er weer studenten gewond geraakt tijdens de kennismakingstijd. In deze Lang verhaal kort: wat ging er de afgelopen jaren mis en welke maatregelen volgden? 

 • #134 - Wat heeft een rechter aan nabestaanden-verhalen?

  Sep 07 2021

  Meer dan 90 nabestaanden van MH17-slachtoffers delen de komende weken hun verhaal in de rechtbank. Ze maken gebruik van het spreekrecht. In Lang verhaal kort: wat is dat precies en wat kan een rechter daarmee? 

 • #133 - Waarom het weer over boeren en stikstof gaat

  Sep 06 2021

  Volgens Haagse bronnen heeft het demissionaire Kabinet plannen klaarliggen om de stikstofuitstoot sneller terug te dringen. Een van de ideeën: boeren verplicht uitkopen. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we je uit wat er aan de hand is en waarom boeren volgens het Kabinet weer de oplossing zijn.

 • #132 - Waarom veel jongeren niet lekker in hun vel zitten

  Sep 03 2021

  De coronacrisis heeft flink op ons mentale welzijn ingehakt. Volgens het CBS voelden Nederlanders zich de afgelopen 20 jaar niet zo slecht als nu. Vooral jongvolwassenen zitten niet goed in hun vel. In deze aflevering van Lang verhaal kort leggen we je uit hoe groot dat probleem is, waarom het zo erg is onder jongeren en wat je er aan kunt doen. 

 • #131 - Hoe beleggers de starters dwarsliggen

  Sep 02 2021

  Beleggers worden steeds meer aan banden gelegd op de woningmarkt. En dat is goed nieuws voor starters, want die komen maar moeilijk aan een koophuis met die rijke concurrenten. In deze aflevering van Lang verhaal kort leggen we uit hoe dat zit en wat er tegen gedaan wordt. 

 • #130 - De optie die nog over is: een minderheidskabinet

  Sep 01 2021

  De kabinetsformatie duurt al bijna een half jaar en weer zijn de onderhandelingen geklapt. Veel opties zijn er niet over en dus stevenen we af op een minderheidskabinet. In deze aflevering van Lang verhaal kort leggen we je uit wat dat is. 

 • #129 - Houdt het demissionaire Kabinet zich eigenlijk aan de regels?

  Aug 31 2021

  De formatie duurt lang en inmiddels hebben we al dik zeven maanden een demissionair Kabinet. Zolang een nieuw Kabinet er nog niet is, maken de oud-ministers en staatssecretaris voorlopig de nieuwe plannen. Mag dat eigenlijk wel? In deze 'Lang verhaal kort' hoor je of het demissionaire Kabinet zich wel aan de regels houdt.

 • #128 - Waarom het in de rechtszaal weer over Caloh Wagoh gaat

  Aug 30 2021

  Een van de grootste rechtszaken in Nederland ooit is begonnen: het Eris-proces. In die zaak staan 21 verdachten voor de rechter, voornamelijk leden van motorclub Caloh Wagoh. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waar de rechtszaak over gaat.

 • #127 - Een besluit over leven: wie aan boord kon in Afghanistan

  Aug 27 2021

  2500 mensen hebben in een Nederlands vliegtuig kunnen komen in Afghanistan, om daar weg te komen. Maar in totaal vroegen 8500 mensen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken om evacuatie. Hoeveel mensen achterblijven is onduidelijk. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je hoe besloten is om de ene persoon wel weg te halen en de ander niet.

 • #126 - Waarom porno toch op OnlyFans blijft

  Aug 26 2021

  De app Onlyfans is tijdens de pandemie ontzettend populair geworden, met sexy foto's en video's waar je voor moet betalen. Maar toen de banken daar moeilijk over gingen doen werd porno ineens verboden. En daarna mocht het plotseling weer wel. Hoe dat zit leggen we uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #125 - Waarom heeft 31/8 Afghanistan in zijn macht?

  Aug 25 2021

  Nog duizenden mensen willen Afghanistan ontvluchten, maar ze hebben nog maar een paar dagen. De Amerikanen zijn na 31 augustus weg en dan wordt het lastig om het land nog te verlaten. Wat betekent die deadline voor Afghanistan en voor Nederland? Dat leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #124 - Hoe strijd je zo eerlijk mogelijk om paralympische medailles

  Aug 24 2021

  De Paralympische Spelen zijn begonnen! Na onze medailleregen op de Olympische Spelen is TeamNL nu in Tokio voor de Paralympische spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat sporters met allemaal verschillende beperkingen zo gewaagd mogelijk zijn aan elkaar? In 'Lang verhaal kort' hoor je er vandaag alles over.

 • #123 - Waarom de woningprijzen de pan uitrijzen

  Aug 23 2021

  De huizenpruizen blijven maar stijgen, samen met de frustratie en wanhoop van starters. Waarom blijven die prijzen maar de pan uit rijzen?

 • #122 - Komt de Partij voor de GroenLinkse Arbeid in het nieuwe kabinet?

  Aug 20 2021

  Ook na de vakantie zit de formatie vast, muurvast. Maar er wordt gesproken over een mogelijke uitweg: GroenLinks en de PvdA die samengaan. In deze ‘Lang Verhaal Kort’ leggen we uit hoe het zit.

 • #121 - Waarom we het over een derde prik hebben

  Aug 19 2021

  Het ene na het andere land gaat overstag en kiest ook voor een boosterprik. Vooral nu het erop lijkt dat de vaccins na een aantal maanden iets minder effectief zijn kiezen landen voor die derde vaccinatie. Maar is dat wel zo eerlijk? In deze aflevering van Lang verhaal kort leggen we de voors en de tegens uit van die derde prik.

 • #120 - De GP in Zandvoort: een formule voor discussie

  Aug 18 2021

  De Formule 1 komt in september naar Nederland, maar de weg daar naartoe was niet zonder hobbels. In deze aflevering van Lang verhaal kort vertellen we je alle pittige stops die de GP heeft gemaakt de afgelopen jaren.

 • #119 - Waarom krijgt juist Haïti klap op klap?

  Aug 17 2021

  Keer op keer raken stormen en aardbevingen het straatarme Haïti. Waarom krijgt juist Haïti telkens weer een klap te verduren?

 • #118 - Waarom Nederland worstelt met het lot van hun Afghaanse tolken

  Aug 16 2021

  Nu de Taliban vrijwel heel Afghanistan in handen heeft, vrezen veel Afghanen die ooit voor buitenlandse strijdkrachten werkten, voor hun leven. Waarom zijn juist zij in gevaar en wat doet Nederland voor hen?

 • #117 - De roots van twee miljoen Nederlanders uitgelegd

  Aug 13 2021

  Op zondag 15 augustus is de Nationale Indië Herdenking in Den Haag. Wie we daar herdenken en waarom, dat hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort. We nemen je mee door de geschiedenis van de oud-kolonie van Nederland.

 • #116 - Personeel gezocht! Waarom er zoveel vacatures zijn

  Aug 12 2021

  Personeelstekort hier, personeelstekort daar. Het lijkt wel alsof iedereen nieuwe werknemers zoekt. En eigenlijk klopt dat ook wel: er zijn zo'n 250.000 vacatures. Hoe kan dat en wat zijn de gevolgen? Dat leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #115 - Plofkip uit de schappen, maar nog steeds op je bord

  Aug 11 2021

  Supermarkt Boni stopt als laatste grote keten met de verkoop van plofkip. De afgelopen jaren zeiden andere supermarkten al geen drumsticks of kipschnitzels van een plofkip meer in de schappen te leggen. Maar de plofkip is niet weg: hij zit nog steeds in het eten bij restaurants en fastfoodketens. In 'Lang verhaal kort' hoe de plofkip uit de schappen vloog en wat dat betekent.

 • #114 - De mega rechtszaak tegen de gevallen R&B King

  Aug 10 2021

  In Amerika is de rechtszaak tegen R. Kelly begonnen. De zanger zit al twee jaar vast en de zaak tegen hem zal nog wel even duren. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we uit waar R. Kelly allemaal van wordt verdacht en waarom de zaak tegen hem nú pas begint.

 • #113 - Dit klimaatrapport laat alle alarmbellen rinkelen

  Aug 09 2021

  Het 1500 pagina's tellende klimaatrapport van de IPCC, een club onderzoekers van de VN, is niet mals. Overheden zouden snel meer moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan, anders is het te laat. Hoe dat zit leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #112 - Wat schuift zo'n gouden plak eigenlijk?

  Aug 06 2021

  Naast de eer en beloning voor de jarenlange training, krijg je als Olympisch kampioen ook nog wat naast je medaille: een bonus. Hoe dat precies zit, vertellen we je in deze aflevering van Lang Verhaal Kort. Fijn weekend!

 • #111 - Waarom het nu weer helemaal mis gaat in Afghanistan

  Aug 05 2021

  Bijna alle buitenlandse militairen zijn inmiddels vertrokken uit Afghanistan. Wat heeft 20 jaar oorlog het land opgeleverd? En hoe gaat het nu met de Afghanen, nu de Taliban weer razendsnel oprukt? Dat leggen we je uit in deze aflevering van 'Lang Verhaal Kort'. 

 • #110 - Een jaar na de knal: zo ligt Beiroet er nu bij

  Aug 04 2021

  In Libanon wordt de enorme explosie in de haven, vandaag een jaar geleden, herdacht. Daarbij kwamen 200 mensen om en vielen duizenden gewonden. In deze aflevering van Lang verhaal kort vertellen we hoe het gaat met de wederopbouw in Beiroet.

 • #109 - Waarom een Wit-Russische atlete een sprint neemt naar Polen

  Aug 03 2021

  Kristina Timanovskaja is na kritiek op haar coaches bang dat ze de gevangenis in moet in haar thuisland. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je hoe de hardloopster een politieke speelbal werd.

 • #108 - Waarom Zuid-Europa door de branden het bos niet meer ziet

  Aug 02 2021

  Extreme hitte en bosbranden teisteren Turkije, Griekenland en Italië. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat daar de oorzaak van is en waarom we ook in Nederland in de toekomst moeten vrezen voor bosbranden.

 • #107 - Venetië zegt nee tegen de flats van de zee

  Jul 30 2021

  Cruiseschepen zijn vanaf augustus niet meer welkom in het historische stadscentrum van Venetië. Iets wat de Venitianen al langer wilden. Toch zijn ze nog niet helemaal tevreden. 

 • #106 - Hoe we de rest van het jaar rood staan bij de aarde

  Jul 29 2021

  We zijn vandaag officieel door onze grondstoffen heen van dit jaar. Wat betekent dat en waarom komt deze afrekeningsdag elke dag ietsje eerder?

 • #105 - Tata Steel: hoge ovens vangen veel wind

  Jul 28 2021

  Omwonenden van Tata Steel in IJmuiden willen met drones en onderwaterrobots zelf de uitstoot van de staalfabrikant onderzoeken. Hun vertrouwen in andere onderzoeken heeft een dieptepunt bereikt en ze maken zich zorgen over hun gezondheid. 

 • #104 - Testen of vaccineren om te kunnen studeren?

  Jul 27 2021

  Als het aan de universiteiten ligt zitten de collegebanken vanaf september weer helemaal vol. En wordt het een studiejaar zonder digitale colleges of afstand houden. Hoe dat zit hoor je in deze 'Lang verhaal kort'.

 • #103 - Waarom zeggen duizenden Fransen 'non' tegen de pas van Macron

  Jul 26 2021

  Meer dan honderdduizend Fransen gingen dit weekend de straat op. Ze zijn het niet eens met de nieuwe coronamaatregelen en zijn boos op president Macron. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat er aan de hand is en of dat invloed heeft op jouw vacances en france. NOS op 3 vakantieplanner: https://app.nos.nl/op3/vakantieplanner/#/

 • #102 - Waarom skaters voor goud mogen gaan en bowlers niet

  Jul 23 2021

  Na een jaar uitstel zijn in Tokio de Olympische Spelen begonnen. Deze keer zijn er bij 33 verschillende sporten een medaille te winnen, een record. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we je uit hoe een sport Olympisch wordt.

 • #101 - Extreemrechts, 10 jaar na Utøya

  Jul 22 2021

  De 77 slachtoffers die in Oslo en op het eiland Utøya vielen zijn vandaag herdacht. Wat gebeurde er ook alweer precies op 22 juli 2011? En wat is er veranderd na deze aanslagen? In deze Lang verhaal kort leggen we uit hoe Noorwegen de strijd tegen extreemrechts aanpakt.

 • #100 - Hoe verder na de fatale mishandeling van Carlo op Mallorca?

  Jul 21 2021

  In deze honderdste aflevering van Lang Verhaal Kort gaat het over de fatale mishandeling van Carlo (27) na een avondje stappen op Mallorca. De acht verdachten van de vechtpartij zijn inmiddels weer in Nederland. Wat is er gebeurd en hoe gaat de zaak nu verder?

 • #99 - Hoe overheden een onzichtbare spion in telefoons stoppen

  Jul 20 2021

  Tienduizenden journalisten, advocaten en critici werden mogelijk in de gaten gehouden door overheden. Gebeurde door Pegasus, een programma dat zonder dat jij het door hebt je telefoon volledig kan overnemen. Hoe dat zit hoor je in deze 'Lang verhaal kort'.

 • #98 - Alles mag weer in Engeland, maar is dit het goede moment?

  Jul 19 2021

  Met 50.000 infecties per dag heeft het Verenigd Koninkrijk momenteel een van de hoogste aantallen nieuwe besmettingen ter wereld. En toch schrapt de regering van premier Boris Johnson vandaag de laatste coronamaatregelen in Engeland. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit waarom en hoezo het zo'n omstreden besluit is.

 • #97 - Hoe het uitroepen van een ramp de Limburgers kan helpen

  Jul 16 2021

  Het kabinet noemt de overstromingen in Zuid-Limburg officieel een ramp. Waarom is dat belangrijk en wat zijn daarvan de gevolgen? In deze Lang verhaal kort leggen we je dat uit. 

 • #96 - 100 liter water per Limburgse vierkante meter

  Jul 15 2021

  Op verschillende plekken in Limburg zijn de straten veranderd in rivieren. De afgelopen dagen is er zo veel regen gevallen dat huizen zijn overstroomd. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe dat kan.

 • #95 - 1 miljoen voor de zaak-Tanja Groen

  Jul 14 2021

  Er is 1 miljoen euro opgehaald met crowdfunding voor de gouden tip in de zaak-Tanja Groen. Al 28 jaar wachten de ouders van de studente op antwoorden. Ze verdween na een feestje in 1993. In 'Lang verhaal kort' hoor je waarom er tot nu toe geen enkel spoor is in de zaak. 

 • #94 - Long covid: de lange weg naar je oude normaal

  Jul 13 2021

  Duizenden mensen houden nog lang last na hun coronabesmetting. Ze blijven moe, kunnen nog niks ruiken of vergeten van alles. Long covid heet dat. In deze aflevering wat je merkt als je het hebt én welke invloed het heeft op beslissingen in de politiek.

 • #93 - Waarom je wel/niet voor je pil moet betalen

  Jul 12 2021

  Anticonceptie. Het was gratis, toen weer niet, toen weer wel en toen weer niet. Volgens vrouwenrechtenorganisaties is het oneerlijk dat je er nu voor moet betalen, het zou in de basisverzekering moeten zitten. De politiek gaat over die beslissing, maar hakt de knoop niet door. Wat zijn de voors en tegens? Dat hoor je in deze Lang verhaal kort. 

 • #92 - De verbouwingssoap van het Binnenhof

  Jul 09 2021

  Al jaren gaat het over de verbouwing en verhuizing van de Tweede Kamer. Het Binnenhof is aan renovatie toe. Een monsterklus die veel gaat kosten en daarom ook een hoop discussie met zich meebrengt. Hoe dat allemaal zit, hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort. 

 • #91 - Zet code rood ? een streep door jouw vakantieplannen?

  Jul 08 2021

  Reisorganisaties maken zich zorgen om de coronacijfers in ons land. Ze zijn bang dat Europa Nederland straks op rood zet. In deze 'Lang verhaal kort' vertellen we wat dat betekent voor jouw vakantieplannen.

 • #90 - Peter R. de Vries: een aanslag op pers en rechtsstaat

  Jul 07 2021

  De aanslag op het leven van Peter R. de Vries wordt breed gevoeld. En je hoort steeds twee dingen terugkomen: dit is een aanslag op onze rechtsstaat en dit is een aanslag op de vrije pers. Wat betekenen deze twee uitspraken en op welke manier zijn ze met de misdaadverslaggever verbonden. Dat leggen we je uit in deze aflevering van Lang verhaal kort.

 • #89 - Disco-besmettingen lopen op, maar hoe erg is dat?

  Jul 06 2021

  De coronabesmettingen lopen weer op en in kroegen en discotheken raken veel jonge mensen besmet. Je bent dan waarschijnlijk nog niet volledig gevaccineerd en je hebt nu meer kans om de Deltavariant op te lopen, die besmettelijker is. Hoe kunnen de cijfers zo oplopen? En wat zijn de gevolgen voor de vakantieplannen en festivalzomer?

 • #88 - Hoe ransomware iedereen vaker dwars gaat zitten

  Jul 05 2021

  Dit weekend zijn volgens experts 200.000 bedrijven getroffen door een ransomware-aanval. Hackers eisen 70 miljoen om de hack weer te stoppen. Steeds vaker zijn bedrijven doelwit en het losgeld dat ze vragen wordt steeds hoger. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe ransomware werkt, wat jij ervan merkt en wat er tegen te doen is.

 • #87 - Waarom Bill Cosby ineens weer vrij man is

  Jul 02 2021

  De Amerikaanse acteur staat na drie jaar cel ineens weer buiten. En dat terwijl hij schuldig werd bevonden van seksueel misbruik. Hoe zit dat? In deze Lang verhaal kort leggen we je dat uit!

 • #86 - Keti Koti: feesten, herdenken en excuses

  Jul 01 2021

  1 juli is Keti Koti. De dag waarop het einde van de Nederlandse slavernij wordt gevierd en herdacht. Een verleden waar de burgemeester van Amsterdam excuses voor heeft aangeboden. In deze 'Lang verhaal kort' duiken we in het Nederlandse slavernijverleden.

 • #85 - Waarom 2 halen 1 betalen voor alcohol niet meer mag

  Jun 30 2021

  Het is afgelopen met flinke kortingen op alcohol. En ook wordt het moeilijker om onder de 18 aan bier of wijn te komen. In deze ‘Lang Verhaal Kort’ hoor je hoe het kabinet probleemdrinken wil aanpakken.

 • #84 - Hoe Nederland worstelt met de wolf

  Jun 29 2021

  Een hek van 150 kilometer en anderhalve meter hoog moet de wolf buiten Friesland houden. Hoezo? En mag je een beschermde diersoort zomaar tegenhouden?

 • #83 - Waarom ze in Canada zoveel kindergraven vinden

  Jun 28 2021

  In de buurt van Canadese kostscholen zijn honderden kindergraven gevonden. Wat gebeurde er op die scholen? Dat leggen we uit in deze aflevering van Lang verhaal kort.

 • #82 - Waarom jij 100 dagen na jouw stem geen kabinet hebt

  Jun 25 2021

  Deze week is het honderd dagen geleden dat we naar de stembus gingen. Wie praat er nog met wie en: waarom zit er nog geen schot in de zaak? 

 • #81 - Zijn deze twee jongeren een extreemrechtse terreurcel?

  Jun 24 2021

  Twee Nederlandse jongens staan terecht voor lidmaatschap van The Base. Een extreemrechtse organisatie die wereldwijd jongeren rekruteert. Wat is dat voor club en waar draait die rechtszaak om?

 • #80 - Hoe Britney weer haar eigen baas probeert te worden

  Jun 23 2021

  Britney Spears heeft al jaren niets meer te zeggen over de tientallen miljoenen die ze verdiende als popster. In deze Lang verhaal kort leggen we uit hoe het zo ver is gekomen dat de artiest in de rechtbank tegenover haar vader staat.

 • #79 - Hoe één Hongaarse wet heel Europa bezighoudt

  Jun 22 2021

  Een nieuwe wet in Hongarije krijgt vanuit heel Europa veel kritiek. Volgens critici is de wet een aanval op lhbti'ers in het land. Sinds de wet vorige week is aangenomen zijn er door heel Europa protesten tegen. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat er precies in de wet staat.

 • #78 - Door corona zit de zorg in kritieke toestand

  Jun 21 2021

  Omdat ziekenhuizen het afgelopen jaar vooral vol lagen met coronapatiënten was er even geen ruimte voor de 'normale' zorg; zo'n 140 duizend operaties zijn vorig jaar uitgesteld. In deze 'Lang verhaal kort' duiken we in die gigantische operatiewachtlijst.

 • #77 - Had je langer brugger moeten blijven?

  Jun 18 2021

  Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Een brede brugklas zou een deel van de oplossing zijn. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit waarom.

 • #76 - Waarom is onweer er als de bliksem bij na hitte?

  Jun 17 2021

  Bij weerstation De Bilt is de temperatuur donderdag gestegen tot 30,5 graden. Daarmee is de eerste landelijke tropische dag van het jaar een feit. Maar onweersbuien komen het mooie weer verdrijven. En dat maken we wel vaker mee. In 'Lang verhaal kort' zoeken we uit hoe dat zit.

 • #75 - Rolt de Gouden Koets ooit nog door Den Haag?

  Jun 16 2021

  Na jaren sleutelen, poetsen en schilderen is de Gouden Koets weer zo goed als nieuw. Vanaf vrijdag kan je hem in het Amsterdam Museum van dichtbij bekijken. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom sommigen de koets liever in het museum laten staan. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #74 - Deze 76 pagina's laten het CDA wankelen

  Jun 15 2021

  Het is opnieuw onrustig bij het CDA door een uitgelekte memo van Pieter Omtzigt. De politicus heeft flinke kritiek op de partij en daar willen CDA-leden zo snel mogelijk over praten, tijdens een partijcongres. Wat er precies aan de hand is hoor je in deze nieuwe 'Lang verhaal kort'.

 • #73 - Gaat de Deltavariant versoepelingen nekken?

  Jun 14 2021

  De Britten moeten langer wachten tot ze tot diep in de nacht de pub of club in mogen, door de Delta-variant. De coronacijfers lopen weer op en daarom worden versoepelingen uitgesteld. Wat weten we nu over die Delta-variant? En gaat het versoepelingen in ons land ook in de weg zitten?

 • #72 - Hoeveel is het EK voetbal ons waard?

  Jun 11 2021

  Het EK voetbal is begonnen! De oranjekoorts stijgt, de vlaggetjes wapperen en de ene commercial is nog vaderlandslievender dan de ander. Waar geven we dit toernooi ons geld aan uit en wie zijn -naast de landen die voor de titel spelen- de winnaars en verliezers?

 • #71 - Hoe een rechter de Russische oppositie monddood maakt

  Jun 10 2021

  De organisatie van de Russische oppositieleider Navalny is in aanloop naar de verkiezingen in september door de rechter als 'extremistisch' bestempeld. Daarmee wordt het de oppositie onmogelijk gemaakt mee te doen aan de parlementsverkiezingen. En dat is niet de enige manier waarop in Rusland de oppositie monddood wordt gemaakt. 

 • #70 - Hoe vakantielanden hun kleurtje krijgen ☀

  Jun 09 2021

  De plekken waar jij op vakantie kunt zijn vandaag weer uitgebreid: een hele rits aan landen gaat naar code geel. Wie zit er eigenlijk achter die beslissingen van de reisadviezen? In 'Lang verhaal kort' hoor je hoe de landen een kleur krijgen. Benieuwd in welk land je wat kunt? Check onze vakantieplanner: https://app.nos.nl/op3/vakantieplanner/#/ 

 • #69 - De drie vragen waar het MH17-proces om draait

  Jun 08 2021

  In de rechtbank is deze week de zaak tegen de vier verdachten begonnen, die betrokken zouden zijn bij het neerhalen van vlucht MH17. Het is een langlopende zaak die met uiterste zorgvuldigheid wordt gedaan. In 'Lang verhaal kort' hoor je wat de kern is van de rechtszaak MH17.

 • #68 - Waarom een IS-vrouw terug in Nederland is

  Jun 07 2021

  Dit weekend haalde Nederland een IS-vrouw en haar kinderen terug. Dat was voor het eerst dat ons land meehielp om een Syriëganger terug te vliegen, want eigenlijk wil onze regering dat niet. Waarom nu wel? En wat zijn de zorgen? De jarenlange discussie hierover uitgelegd in een paar minuten.

 • #67 - Waarom iedereen wat vindt van Sywerts 9 miljoen

  Jun 04 2021

  Een rover, een bedrieger... Sywert van Lienden maakt in de Tweede Kamer de tongen los. En niet alleen politici zijn boos, heel Nederland lijkt wat van de jonge opiniemaker te vinden. In 'Lang verhaal kort' legggen we uit wie Sywert van Lienden is en waarom er zoveel aandacht is voor zijn omstreden mondkapjesdeal.

 • #66 - Komt de basisbeurs terug?

  Jun 03 2021

  Veel afgestudeerden beginnen hun carrière met torenhoge schulden. Met een nieuwe regering in de maak, reisden studenten af naar Den Haag om te staken tegen het leenstelsel. In deze ‘Lang verhaal kort’ hoor je waarom ze boos zijn en hoe de politiek kijkt naar de herinvoering van de basisbeurs.

 • #65 - Wordt jouw werk zo zekerder?

  Jun 02 2021

  Werkgevers en vakbonden willen dat alle onzekerheid van mensen over flexcontracten over moet zijn. Bedrijven moeten meer vaste contracten geven. In 'Lang verhaal kort' waarom dat nodig is en hoe ze dat voor elkaar willen krijgen.

 • #64 - Ook na september hoor je het C-woord nog regelmatig

  Jun 01 2021

  Vanaf 1 september leven we misschien wel zonder mondkapjes of afstand houden, is de verwachting van minister Hugo de Jonge. Maar experts twijfelen eraan. Volgens hen blijft corona onder ons en zijn maatregelen soms nog steeds nodig. In 'Lang verhaal kort' een voorspelling hoe ons leven met corona eruitziet, ook na september.

 • #63 - Corona gooit Suriname volledig op slot

  May 31 2021

  In Suriname geldt code paars, het allerhoogste risiconiveau. De coronacijfers zijn er hoger dan ooit en de ziekenhuizen zijn vol. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom de Surinaamse gezondheidszorg corona niet meer aankan.

 • #62 - Suikertaks gaat er niet in als zoete koek

  May 28 2021

  Een appel of wortel is volgens het CBS de afgelopen tien jaar sneller duurder geworden dan een zak drop of een blikje cola. En dus komt het idee voor een suikertaks weer voorbij. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom het invoeren van zo'n taks nog best gevoelig ligt. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #61 - Hoe een crimineel je telefoon inkomt via de post

  May 27 2021

  Via een nieuwe methode proberen criminelen malware op je telefoon te installeren. Deze kan vervolgens z'n gang gaan in bijvoorbeeld je bank app en verstuurt via jouw telefoon berichten zonder dat je het door hebt. Installeer je per ongeluk de goed vermomde malware, kan dat je een hoop geld kosten. 

 • #60 - Waarom je Olympische Spelen niet zomaar cancelt

  May 26 2021

  Over twee maanden vinden de Olympische Spelen in Tokio plaats. Na protesten van de bevolking, eist nu ook een van de grootste kranten van Japan dat het grootste sportevenement ter wereld wordt gecanceld. Maar dat is voor de organisatie eigenlijk geen optie. Waarom? Leggen we je uit. 

 • #59 - Waarom de hele EU klaar is met Wit-Rusland

  May 25 2021

  Dit weekend zette Wit-Rusland een vliegtuig aan de grond om een activist op te pakken. Het vliegtuig was op weg naar Litouwen toen het ineens moest landen vanwege een valse bommelding. En daar is de EU boos over: er komen sancties aan. In 'Lang verhaal kort' waarom de boosheid groeit tussen de EU en Wit-Rusland.

 • #58 - De podcast voor iedereen die vandaag liever wilde werken

  May 24 2021

  Dikke kans dat jij dankzij Pinksteren nu geniet van een lekker lang weekend. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom nog steeds vooral de Christelijke feestdagen jou een gratis vrije dag opleveren.

 • #57 - Wachten, wachten, wachten op een woning

  May 21 2021

  De prijs voor een koophuis is in twintig jaar niet zo hard gestegen als vorige maand. Vooral starters kunnen maar niet aan een woning komen. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je of daar snel wat aan gaat veranderen.

 • #56 - Dit is nu de meest gezochte man van België

  May 20 2021

  Honderden militairen en agenten zijn in België al dagen opzoek naar Jurgen Conings. Een militair die dreigt met geweldadigde acties. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat we tot nu toe over deze meest gezochte Belg weten.

 • #55 - Waarom duizenden migranten naar Spanje zwemmen

  May 19 2021

  In het noordelijkste stukje van Afrika ligt de Spaanse stad Ceuta. De plek wordt al dagen overspoeld door migranten die er proberen Europa binnen te komen. In deze 'Lang verhaal kort'. leggen we je uit waarom duizenden mensen daar juist nu de grens over willen. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #54 - Hoe de groene druk op Shell toeneemt

  May 18 2021

  Shell is 't middelpunt van klimaatacties: het oliebedrijf is een grote vervuiler en daarom willen activisten dat het bedrijf groener wordt. Ook steeds meer aandeelhouders willen dat. In 'Lang verhaal kort' hoe die groene druk op Shell werkt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

 • #53 - Hoe arme landen weinig vaccins krijgen van de rijken

  May 17 2021

  Unicef roept rijke landen op om meer vaccins te delen met arme landen. Dat is ook afgesproken in Covax, maar veel landen in het Westen houden de prikken voor zichzelf. En dat zorgt er volgens experts voor dat de pandemie langer aanhoudt. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je in ongeveer 5 minuten over het doel van Covax en hoe moeilijk het blijkt om dat doel te halen.

 • #52 - Zo kun je "zorgeloos" op zomervakantie

  May 14 2021

  Laat weten wat je van onze podcast vindt! Als je deze vragenlijst in wil vullen, zijn we je heel dankbaar: https://tinyurl.com/langverhaalkort En in deze aflevering: hoe zorgeloos is de zomervakantie? Om de grens over te gaan moet je op heel wat dingen letten. In deze podcast zetten we op een rij hoe jij op vakantie kunt.

 • #51 - Hoe een paar millimeter de moderne industrie lamlegt

  May 12 2021

  Spelcomputers, telefoons, auto's en AED's zijn al maanden slecht leverbaar door een te kort aan computerchips. En het lijkt er niet op dat de elektronica snel weer op voorraad komt. Hoe dat zit leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'

 • #50 - Wat is er toch met Rutte en die Haagse 'bestuurscultuur'?

  May 11 2021

  Het gaat de laatste tijd veel over de manier waarop het Kabinet de afgelopen jaren heeft bestuurd. Politici willen dat een nieuwe regering de boel anders aanpakt, ook als Rutte opnieuw de premier wordt. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit wat ze in Den Haag bedoelen met die 'bestuurscultuur'.

 • #49 - Waarom veel Schotten van de Britten willen scheiden

  May 10 2021

  Dit weekend won de partij van de Schotse premier de verkiezingen. Er is nu een meerderheid vóór een referendum over Schotse onafhankelijkheid. In 'Lang verhaal kort' meer over waarom Schotland zich steeds minder thuis voelt in 't Verenigd Koninkrijk. 

 • #48 - Waarom het weer over prikken van zwangere vrouwen gaat

  May 07 2021

  Volgens artsen en gynaecologen hebben zwangere vrouwen meer risico om ernstig ziek te worden door corona. Toch krijgen zwangeren vooralsnog geen voorrang op een vaccin. Hoe dat zit leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'

 • #47 - Waarom niet iedereen het coronavaccin mag maken

  May 06 2021

  Steeds meer landen en organisaties willen dat farmaceuten het recept voor hun vaccins openbaar maken, zodat meer bedrijven de prikken kunnen maken en armere landen sneller kunnen vaccineren. Niet iedereen vindt dat een goed idee. Waarom? Dat leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected] 

 • #46 - Diamanten uit een lab: schitterend of schadelijk?

  May 05 2021

  De grootste sieradenmaker ter wereld, Pandora gaat alleen nog maar diamanten uit een laboratorium verkopen. Maar schittert die labdiamant wel net zo mooi als de natuurlijke steen? En waarom maakt Pandora deze move? In 'Lang verhaal kort' leggen we het je uit.

 • #45 - Hoe Dodenherdenking steeds weer verandert

  May 04 2021

  4 mei, 20 uur 's avonds dan is het in heel Nederland twee minuten stil. Dat is al jaren zo, maar wie we herdenken daar is niet altijd iedereen het over eens. In 'Lang verhaal kort' de geschiedenis van Dodenherdenking.

 • #44 - Is het 'game over' voor de macht van de Apple Store?

  May 03 2021

  Epic games, het bedrijf achter de populaire game Fortnite heeft Apple voor de rechter gesleept vanwege machtsmisbruik. En niet alleen Epic denkt er zo over, andere techbedrijven volgen de rechtszaak op de voet. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit hoe dat zit. Wil je reageren op de podcast? Leuk! Stuur dan een mailtje naar [email protected]

 • #43 - Huis uit de 3D-printer: wat staat er nog meer in de wachtrij?

  Apr 30 2021

  In Eindhoven staat het eerste 3D-geprinte huis van Nederland. En die techniek wordt ook al gebruikt om eten, lichaamsdelen en zelfs wapens te maken. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je wat de volgende stap is.

 • #42 - China is klaar voor de ruimterace

  Apr 29 2021

  Een historisch moment voor China: het land lanceerde het eerste deel van hun eigen ruimtestation. Een belangrijke stap voor al hun ruimteplannen. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe China de komende jaren de ruimte wil veroveren.

 • #41 - Coronachaos in India: mensen vechten om zuurstof

  Apr 28 2021

  In India zijn door corona al meer dan tweehonderdduizend mensen overleden. Op dit moment is het land zelfs de grootste coronabrandhaard ter wereld; ziekenhuizen liggen vol en er is ter weinig zuurstof om iedereen te helpen. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom het nu zo misgaat in India.

 • #40 - Hoe deep wordt de fake wereld?

  Apr 26 2021

  Dit weekend was er veel onduidelijkheid: hebben Tweede Kamerleden met een deep fake in een zoomvergadering gezeten? Het blijkt een imitator te zijn. Toch horen we veel over de zorgen van deepfakes in de toekomst. In 'Lang verhaal kort' hoe de wereld met meer deepfakes eruitziet.

 • #39 - Waarom Oekraïne wil dat Tsjernobyl een toeristische trekpleister wordt

  Apr 23 2021

  De grootste kernramp ooit is dit jaar 35 jaar geleden, op 26 april 1986 ontploft de kerncentrale van Tsjernobyl. Oekraïne wil dat het verlaten gebied een plek krijgt op de werelderfgoedlijst en hoopt dat de centrale een toeristische trekpleister wordt. Hoe dat zit vertellen we je in deze 'Lang verhaal kort'. Reageren op de aflevering? Mail naar [email protected]

 • #38 - Waarom dit Haagse lek erger dan anders is

  Apr 22 2021

  De notulen uit de ministerraad zijn gelekt. En da's bijzonder: de stukken zijn zo'n beetje het best bewaarde geheim in politiek Den Haag. Ministers moeten in het geheim met elkaar kunnen praten. In 'Lang verhaal kort waarom die geheimhoudingsplicht er is en wat de gevolgen zijn van het lek.

 • #37 - Waarom duizenden Russen de straat op gaan voor Navalny

  Apr 21 2021

  Aleksej Navalny hoopt dat vandaag duizenden Russen de straat opgaan. De grootste tegenstander van president Poetin zit vast in een strafkolonie en vecht voor z'n gezondheid, volgens z'n artsen. Waarom wordt hij niet geholpen? In 'Lang verhaal kort' vertellen we je waarom Navalny zo'n gevaar is voor Rusland.

 • #36 - Waarom de Super League mensen superboos maakt

  Apr 20 2021

  De voetbalwereld staat op zijn kop. Het plan van twaalf Europese topclubs om een eigen competitie te beginnen buiten de nationale en internationale voetbalbonden om, maakt veel voetballiefhebbers boos. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe dat komt.

 • #35 - Huiverig voor Huawei: wat is er met dit techbedrijf?

  Apr 19 2021

  Uit een geheim rapport in handen van de Volkskrant blijkt dat medewerkers van Huawei de mogelijkheid hadden om mee te luisteren met gesprekken van mobiele KPN-klanten; tot leden van het kabinet aan toe. En het is niet de eerste keer dat het Chinese bedrijf negatief in het nieuws is. Waarom zijn landen zo huiverig voor Huawei?

 • #34 - Waarom de wereld angstig naar Brazilië kijkt

  Apr 16 2021

  Brazilië is het epicentrum van de coronapandemie. Dagelijks sterven er gemiddeld 3000 coronapatiënten, een kwart van alle doden wereldwijd. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe het zo'n grote corona-chaos is geworden in Brazilië. En waarom dat ook verontrustend is voor de rest van de wereld.

 • #33 - Coronavaccins en trombose: dit moet je erover weten

  Apr 15 2021

  Het was de bedoeling dat Nederland nu met vier verschillende coronavaccins prikt, maar dat is voorlopig niet het geval vanwege een zeldzame bijwerking. Sommige vaccins verhogen de kans op trombose. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe dat zit en waarom die bijwerking zo gevaarlijk is.

 • #32 - De beurs heeft het op crypto gemunt

  Apr 14 2021

  Voor het eerst gaat er een bedrijf dat handelt in cryptomunten naar de Amerikaanse beurs, Coinbase. Experts schatten dat het bedrijf tientallen miljarden waard is, dat is meer dan een van de grootste banken in ons land. Waarom het bedrijf zoveel waard is vertellen we je in een nieuwe 'Lang verhaal kort' Reageren op de podcast? mail naar [email protected] of laat een recensie achter in de podcastapp

 • #31 - Hoe een concert duurder kan worden door coronatesten

  Apr 13 2021

  Deze maand zijn er honderden tests in kroegen, musea en poppodia met als doel: kijken of ons land in mei coronaproof weer meer open kan. Met een negatieve testuitslag mogen sommigen erheen. In 'Lang verhaal kort' meer over de kosten van toegangstesten. Want het kan zijn dat jij meer gaat betalen.

 • #30 - Wie lekt toch steeds de coronamaatregelen?

  Apr 12 2021

  Dinsdagavond is er weer een nieuwe coronapersconferentie, maar veel nieuws ga je er waarschijnlijk niet horen. Dankzij Haagse bronnen is het meeste al gelekt. In deze 'Lang verhaal kort' vertellen we je wie die Haagse bronnen zijn en waarom ze alles steeds lekken. Reageren op de podcast? mail [email protected]

 • #29 - Waarom minder wapens in Amerika voor meer strijd zorgt

  Apr 09 2021

  Na opnieuw meerdere mass shootings wil de Amerikaanse president Biden strengere wapenregels, alleen dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat Biden precies wil en waarom dat nog niet zo makkelijk is vertellen we je in deze 'Lang verhaal kort' Wil je reageren op de podcast? mail naar [email protected]

 • #28 - Rellen in Noord-Ierland: wat zit daar achter?

  Apr 08 2021

  De Noord-Ierse politie noemt de rellen in Belfast de ergste in jaren. Agenten werden bekogeld met benzinebommen en een bus werd gekaapt en in brand gestoken. Wat er aan de hand is in Noord-Ierland en waarom mensen bang zijn voor erger vertellen we je in een nieuwe 'Lang verhaal kort'

 • #27 - Waar is een Kamervoorzitter voor?

  Apr 07 2021

  In de Tweede Kamer wordt een nieuwe Kamervoorzitter gekozen. Wie het is, dat weten we op het moment van publiceren nog niet. Wat we wel weten is wat die baan precies inhoudt en waarom het meer is dan een beetje hamertje tik. Hoe dat zit leggen we je uit in een nieuwe 'Lang verhaal kort'

 • #26 - De gevolgen van de prikpauze van AstraZeneca

  Apr 06 2021

  Iedereen onder de 60 kan sinds vrijdag even geen AstraZeneca-prik halen, omdat er na een paar vaccinaties ernstige bijwerkingen ontstonden. Nederland pauzeert voor de tweede keer het prikken met AstraZeneca en dat leidt tot kritiek: experts noemen het zwabberbeleid. In 'Lang verhaal kort' de zorgen en gevolgen van de prikpauze.

 • #25 - Waarom werd het nachtwerk in politiek Den Haag?

  Apr 02 2021

  Een 'politieke puinhoop', 'meer onder vuur dan ooit' en 'zwaar beschadigd'. Allemaal woorden die deze week werden gebruikt om de crisis te beschrijven waarin Rutte het middelpunt was. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe de crisis ontstond en hoe we nu verder moeten.

 • #24 - 20 jaar na het eerste 'homohuwelijk': hoe is het nu?

  Apr 01 2021

  Precies twintig jaar geleden voltrok Job Cohen, toen burgemeester van Amsterdam, de eerste huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit wat er sindsdien op het gebied van homo-emancipatie is veranderd, nationaal en internationaal.

 • #23 - Na de dood van George Floyd: wat is er veranderd?

  Mar 31 2021

  Deze week is de rechtszaak begonnen tegen de politieagent die minutenlang z’n knie in de nek van George Floyd drukte. Er wordt wereldwijd naar de zaak gekeken. In 'Lang verhaal kort' uitleg over de rechtszaak. En wat is er veranderd na de dood van George Floyd.

 • #22 - Waarom een 'functie elders' voor Kamerlid Pieter Omtzigt?

  Mar 30 2021

  "Pieter Omtzigt, functie elders" die zin beheerst het Haagse nieuws al dagen. Politici zijn woest over een gelekte notitie waar dat op stond van verkenners in de formatie: woensdag debatteren ze erover. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit wie Pieter Omtzigt is en wat er aan de hand is.

 • #21 - Geweld tegen journalisten: hoe groot is het probleem?

  Mar 29 2021

  Journalisten kunnen lang niet altijd veilig hun werk doen. Dat bleek afgelopen weekend weer toen journalisten werden aangevallen op Urk en in Krimpen aan den IJssel. In 'Lang verhaal kort' onderzoeken we of journalisten vaker met geweld te maken krijgen en waarom eigenlijk.

 • #20 - Hoe een gigantisch containerschip ons allemaal in de weg ligt

  Mar 26 2021

  Meer dan 150 schepen liggen al dagen in de duurste file op aarde. Dat is de schuld van de 'Ever Given' die vastligt in het Suezkanaal, bij Egypte. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe ze dat gigantisch containerschip proberen los te trekken en waarom het ook voor jou belangrijk is dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

 • #19 - Wat hebben criminelen aan jouw data?

  Mar 25 2021

  Miljoenen adressen, telefoonnummers en geboortedata liggen voor het oprapen dankzij een nieuw datalek. En dat is niet voor het eerst. Criminelen bieden grof geld voor die gegevens, maar waarom eigenlijk? In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe gevaarlijk een datalek voor jou kan zijn. Wil je zelf checken of jouw gegevens bij een datalek zitten check dan https://haveibeenpwned.com/

 • #18 - Waarom wachten mensen eindeloos op hun rijbewijs?

  Mar 24 2021

  Het CBR overweegt de leeftijd voor de praktijkexamens tijdelijk te verhogen naar 18 jaar. Nu is dat nog 17 jaar. Door de lockdowns zijn er ruim 600.000 examens in te halen. De wachttijd voor kandidaten loopt flink op en da's al veel langer een probleem. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe dat komt.

 • #17 - Waarom een verdrag voor vrouwenrechten onder druk staat

  Mar 23 2021

  Vrouwen wereldwijd zijn boos op Turkije. Verschillende landen willen geweld tegen vrouwen bestrijden. Maar niet iedereen staat meer achter die afspraken. Zo is Turkije uit het verdrag gestapt. Waarom staat de Istanbul Conventie - zoals het akkoord heet - onder druk?

 • #16 - Waar gaat het Marengo-proces met Ridouan Taghi over?

  Mar 22 2021

  Vandaag startte de rechtbank in Amsterdam met het proces tegen Ridouan Taghi en zijn 16 medeverdachten, genaamd het Marengo-proces. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we uit wat je moet weten over de grootste Nederlandse strafzaak ooit.

 • #15 - Hoe Nederlandse loonsteun belandt bij de allerrijksten

  Mar 19 2021

  Om de coronacrisis door te komen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan konden houden, kregen veel bedrijven in Nederland loonsteun. Maar drie moederbedrijven daarvan hadden een prima jaar en keerden winst uit. Dus terwijl de Nederlandse tak tientallen miljoenen steun ontving, keerde het moederbedrijf honderden miljoenen uit aan hun aandeelhouders. In 'Lang verhaal kort' hoe dat kan en of dat mag.

 • #14 - De uitslag van de verkiezingen is er. En nu?

  Mar 18 2021

  De VVD is voor de vierde keer op rij de grootste partij. Mark Rutte mag weer aan de bak, opzoek naar een nieuw Kabinet. En de komende dagen, weken, misschien wel maanden gaat het dus veel over verkennen, informeren en formeren. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe dat allemaal precies werkt.

 • #13 - Dit is de route van jouw stem

  Mar 17 2021

  Er wordt waarschijnlijk meer dan tien miljoen keer gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Al die miljoenen stemmen worden nog steeds stuk voor stuk met de hand geteld. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit hoe dat veilig én coronaproof gebeurt.

 • #12 - Zo kom je als kleine partij in de Tweede Kamer

  Mar 16 2021

  Een recordaantal van 37 partijen hoopt op een plek in de Tweede Kamer. Meerdere nieuwe kleine partijen staan op een paar zetels in de peilingen. Hoeveel stemmen moet je halen voor een stoel in Den Haag. In 'Lang verhaal kort' het antwoord en de gevolgen van meer kleine partijen in de Kamer.

 • #11 - Waarom de dood van de Britse Sarah Everard zo veel losmaakt

  Mar 15 2021

  De moord op Sarah Everard in Groot-Brittannië schokt wereldwijd. Een post met "text me when you get home" is massaal gedeeld na de dood. Vrouwen vertellen hoe zij veilig over straat proberen te gaan, ook in ons land. In 'Lang verhaal kort' het verhaal van Sarah en hoe dat de onveiligheid van vrouwen op straat bespreekbaar maakt.

 • #10 - Een .jpeg verkocht voor ruim 57 miljoen euro, hoe dan?

  Mar 12 2021

  Een collage van 5-duizend verschillende digitale kunstwerken gemaakt door een Amerikaanse kunstenaar leverde op een veiling ruim 57 miljoen euro op. Volgens kenners een historisch moment, want nog nooit leverde iets dat alleen digitaal bestaat zo veel geld op. In 'Lang verhaal kort' het verhaal achter die miljoenen euro's.

 • #9 - Wat de effectiviteit van een coronavaccin eigenlijk uitmaakt

  Mar 11 2021

  Binnenkort wordt er in Nederland met vier verschillende coronavaccins geprikt. Allemaal zijn ze net iets anders en ze zijn niet allemaal even effectief. Wat betekent dat effectiviteitspercentage? In Lang verhaal kort leggen we het je uit.

 • #8 - Wat een bezorgdienst pakt als jij een pizza bestelt

  Mar 10 2021

  Voor bezorgdiensten was 2020 een goed jaar. Bij Thuisbezorgd, de grootste in bestelland, werd er in een jaar tijd 49 miljoen keer eten besteld. En ook bij de kleinere diensten UberEats en Deliveroo ging het hard. Restaurants kijken er iets anders naar, want die platforms nemen een flinke hap uit jouw bestelde pizza. In 'Lang verhaal kort' zetten we de euro's op een rijtje.

 • #7 - Wat zijn de voor- en nadelen van een vaccinatiebewijs?

  Mar 09 2021

  Een biertje of wijntje bestellen op een terras kan weer in Israël. Als je een prik hebt gehad, mag je met een vaccinatiebewijs weer een beetje terug naar het oude normaal. Maar in ons land vreest het kabinet voor een te grote tweedeling door zo'n bewijs. Daarom vindt de regering dat je ook meer vrijheid moet krijgen als je negatief getest bent. In 'Lang verhaal kort' de voors en tegens van een vaccinatiebewijs.

 • #6 - Hoe Diana voortleeft in de keuzes van Harry & Meghan

  Mar 08 2021

  Afgelopen weekend gaven de Britse prins Harry en z'n vrouw Meghan een onthullend interview over de druk die de media op hen legt en de steun die ze voelen van de koninklijke familie. Daarbij zei Harry meerdere keren dat hij hoopt dat de geschiedenis van zijn moeder, prinses Diana, zich niet herhaalt. In 'Lang Verhaal Kort' hoe Diana's leven Harry en Meghans stap uit de Royal Family beïnvloedt.

 • #5 - Hoe werd Angel het symbool van protesten in Myanmar?

  Mar 05 2021

  Tientallen demonstranten werden deze week gedood door troepen in Myanmar. Het leger heeft gekozen voor een harde aanpak, maar de demonstranten zijn vastberaden om door te gaan. Dat was ook Angel van 19, maar zij kreeg een kogel in haar hoofd. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom zij nu als een held wordt gezien en hoe deze crisis is ontstaan.

 • #4 - Hoe kan jij in de coronapandemie toch festivallen?

  Mar 04 2021

  De geur van opgedroogd bier en vrienden die je niet kunt vinden bij die paal linksvoor: al een jaar doen we het zonder festivals vanwege corona. In 'Lang verhaal kort' geven we je hoop: hoe kunnen we door tests misschien binnenkort weer feesten?

 • #3 - Hoezo is ineens iedereen in de zomer gevaccineerd?

  Mar 03 2021

  Begin juli moeten alle Nederlanders die een vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn. Maar eerder zei coronaminister De Jonge dat dat in de herfst pas ging lukken. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom het nu toch al een paar maanden eerder kan.

 • #2 - Wat doet de mysterieuze Mr. Big in onze rechtszalen?

  Mar 02 2021

  Opnieuw zet een rechter vraagtekens bij de Mr. Big methode. Een manier waarop de politie undercovers inzet om bekentenissen te ontlokken. In 'Lang verhaal kort' de voors en tegens van Mr. Big.

 • #1 - Bepalen peilingen jouw stem?

  Mar 01 2021

  De verkiezingsstrijd is losgebarsten en dus gaat het de komende tijd vaak over de peilingen. In 'Lang verhaal kort' peilen we in deze eerste aflevering de peilingen: wat zeggen ze over de zetels en laten kiezers zich erdoor beïnvloeden in verkiezingen?

 • Trailer

  Feb 24 2021

  Vanaf 1 maart maakt NOS op 3 een nieuwe korte podcast: Lang verhaal kort. Daarin beantwoorden wij elke werkdag in een paar minuten een vraag bij een actueel onderwerp, zodat jij het nieuws beter kunt volgen.