PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het Geluid van Sport

Kun je op hoog niveau tennissen als je doof bent? Kun je een schijnbeweging in het basketbal horen aankomen? En: wat horen synchroonzwemmers onder water? In Het Geluid van Sport neemt Steven Dalebout je mee naar een onbekende wereld. Want iedereen weet hoe een roeiboot er uitziet, maar bijna niemand weet hoe die klinkt.

Afleveringen

 • #4 - Het Geluid van Zeilen (S02)

  Mar 31 2021

  De olympische 49er-boot is razendsnel, maar ook erg lastig te varen. Als je niks doet, sla je om. En dus is communicatie met je partner enorm belangrijk. In aflevering vier gaat Steven Dalebout zeilen met Wiebrand de Vos en Jorn Swart. Ook gaat hij langs bij olympisch zeilster Annemiek Bekkering. Open je oren voor het geluid van zeilen. Vragen, opmerkingen en beoordelingen zijn welkom via @stevendalebout op Twitter. Of schrijf een review in je podcast-app.

 • #3 - Het Geluid van Schermen (S02)

  Mar 24 2021

  Voor omkijken is geen tijd. Wie het snelst is met zijn sabel, degen of floret heeft in het schermen de grootste kans op de medailles. In aflevering drie gaat Steven Dalebout schermen met Daniël Giacon. En ook schrijver Nando Boers is er weer bij. Open je oren voor het geluid van schermen. Vragen, opmerkingen en beoordelingen zijn welkom via @stevendalebout op Twitter. Of schrijf een review in je podcast-app.

 • #2 - Het Geluid van Tafeltennis (S02)

  Mar 17 2021

  De trainer van olympisch tafeltennisser Britt Eerland hoeft niet eens te kijken om te zien wat voor bal ze slaat. In aflevering twee vliegen de balletjes Steven Dalebout om de oren. En met zijn microscoop van woorden ontleedt schrijver Nando Boers ook deze sport. Open je oren voor het geluid van tafeltennis. Vragen, opmerkingen en beoordelingen zijn welkom via @stevendalebout op Twitter. Of schrijf een review in je podcast-app.

 • #1 - Het Geluid van Boksen (S02)

  Mar 10 2021

  Er zijn geluiden die je niet kunt opnemen. Toch gaat Steven Dalebout er in deze aflevering eentje laten horen. De eerste aflevering van seizoen 2 is opgenomen in een boksschool. En schrijver Nando Boers maakt z'n debuut in deze podcast. Elke aflevering brengt hij een ode aan de sport. Open je oren voor het geluid van boksen. Vragen, opmerkingen en beoordelingen zijn welkom via @stevendalebout op Twitter. Of schrijf een review in je podcast-app.

 • Trailer

  Mar 01 2021

  Het Geluid van Sport is terug. Steven Dalebout heeft z'n tas volgeladen met microfoons en gaat weer langs bij topsporters om het geluid bij hun sport te ontdekken. Zo komt hij terecht in een wereld van tafeltennisballetjes die 'dik' klinken en probeert hij te ontdekken wat een bokser hoort als hij tegen het canvas gaat. De eerste aflevering verschijnt op 10 maart 2021!

 • #4 - Het Geluid van Synchroonzwemmen (S01)

  Apr 22 2020

  Onder water is alles anders. En dat geldt zeker voor geluid. Synchroonzwemmers zitten lange periodes onder water. Het geluid is er 'schoon' en de muziek intens. In deze aflevering gaat Steven Dalebout langs bij Nederlands beste synchroonzwemmers: Noortje en Bregje de Brouwer. Dit is de laatste aflevering in het eerste seizoen van Het Geluid van Sport. Wanneer de sport weer wordt hervat, gaat Steven aan de slag met seizoen 2! Laat je ideeën voor mogelijke onderwerpen achter in de reviews of v...more

 • #3 - Het Geluid van Basketbal (S01)

  Apr 14 2020

  Op het ritme van piepende schoenen en stuiterende ballen danst een basketbalploeg door de zaal. En als de spelers goed luisteren kunnen ze schijnbewegingen van de tegenstander horen aankomen. In deze aflevering gaat Steven Dalebout langs bij Landstede Hammers en praat hij met wetenschappers over het geluid van basketbal.

 • #2 - Het Geluid van Tennis (S01)

  Apr 06 2020

  In weinig sporten speelt geluid zo'n belangrijke rol als in tennis. Geluid kan de tennisser helpen naar succes en drijven tot wanhoop. In deze aflevering gaat Steven Dalebout langs bij Robin Haase en kijkt hij hoe het is om te tennissen als je een koptelefoon op hebt met harde muziek.

 • #1 - Het Geluid van Roeien (S01)

  Apr 05 2020

  Je ziet ze van veraf wel eens stil door het water glijden, die roeiboten. Maar wat hoor je eigenlijk als je in zo'n boot zit? En op welke manier maakt een roeier gebruik van geluid? We gaan het water op en verschillende toproeiers en -coaches geven antwoord.

 • Trailer

  Mar 31 2020

  Kun je op hoog niveau tennissen als je doof bent? Kun je een schijnbeweging in het basketbal horen aankomen? En: wat horen synchroonzwemmers onder water? In Het Geluid van Sport neemt Steven Dalebout je mee naar een onbekende wereld. Want iedereen weet hoe een roeiboot er uitziet, maar bijna niemand weet hoe die klinkt.