PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het Betere Werk

Last van stress op het werk? Slaag je er niet in om digitaal te deconnecteren? Hoe doe je aan zelfzorg? Is mijn job zinvol genoeg? Vind jij feedback noodzakelijk om verder te kunnen? Is telewerk een blijver? ‘Het Betere Werk’ is een podcast van zes afleveringen waarin Lore Vermeulen en Pieter Blomme van de UGent op zoek gaan naar hoe we ons werk werkbaar kunnen houden. Aan de hand van persoonlijke verhalen van UGent’ers en gesprekken met experten krijgt hun zoektocht vorm. Aan bod komen o.a.: P...more

Afleveringen

 • 6. Hybride werken, het beste van twee werelden?

  Sep 20 2021

  Met prof. Petra De Sutter. De coronapandemie heeft ons versneld voor een aantal uitdagingen gesteld. In deze laatste aflevering hebben we het met professor, dokter en minister Petra De Sutter over hybride werken en het belang van informeel contact dat tijdens de coronapandemie bijzonder waardevol is gebleken. We onderzoeken hoe we het beste van de twee werelden kunnen combineren. Ook een wettelijk kader rond deconnectie als instrument om mentaal welzijn te waarborgen, komt aan bod.

 • 5. Me, myself and I. Waarom zelfzorg en gezond werkgedrag zo belangrijk zijn.

  Sep 13 2021

  Met prof. Emelien Lauwerier. We weten allemaal wat we moeten doen om gezond te leven en te werken, maar we slagen er niet altijd in. In deze aflevering heeft professor Emelien Lauwerier het over gedragsverandering en welke factoren bijdragen tot gezond werkgedrag. Ook stresssignalen herkennen, zelfzorg, grenzen stellen en E-health komen aan bod.

 • 4. De digitale stekker eruit! En de metafoor van de hond.

  Sep 06 2021

  Met prof. Lieven De Marez. We worden bedolven onder een constante stroom van berichten die nooit stopt, wat schermmoeheid kan veroorzaken. Tegelijk biedt de smartphone ook heel wat voordelen. Professor Lieven De Marez heeft het in deze aflevering over de invloed van de smartphone en social media op ons werk, de illusie van multitasken en digitaal welzijn.

 • 3. Waarom één plus één drie is: de kunst van samenwerken en feedback geven.

  Aug 26 2021

  Met prof. Eveline Schollaert. Mensen hebben feedback nodig om te kunnen groeien, maar zowel feedback geven als ontvangen vormt een uitdaging. Samen met Eveline Schollaert onderzoeken we het belang van open communicatie om escalerende conflicten binnen het team te vermijden. Het creëren van een feedbackcultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid van leidinggevende en medewerkers. Verder hebben we het in deze aflevering ook over het belang van sociale steun, informeel contact en verbinding om je ...more

 • 2. Is mijn job zinvol genoeg? Over het goede leven, onthaasten en flow.

  Aug 26 2021

  Met prof. Johan Braeckman. We besteden zeer veel tijd aan werk in ons leven. Het kan nuttig zijn om af en toe te reflecteren over de plaats van werk in je leven en in hoeverre dat strookt met jouw waarden. Naast het werk zijn er nog andere dingen die er toe doen en die betekenisvol kunnen zijn. In deze aflevering onderzoeken we samen met professor Johan Braeckman wat het goede leven is en hoe werk daarin past. We hebben het over zingeving, onthaasten, rust nemen en flow.

 • 1. Wat als de batterij leeg is? Een genuanceerde blik op stress en burn-out.

  Aug 26 2021

  Met prof. Els Clays. Een stressvrije omgeving is een illusie, iedereen ervaart namelijk wel eens stress op het werk. Als er langdurig een disbalans is tussen draagkracht en draaglast, loop je het risico op een burn-out. We hebben het in deze aflevering met professor Els Clays over de mogelijke risicofactoren, het taboe dat hier nog steeds rond heerst en de werkhervatting na een burn-out.

 • Dit is Het Betere Werk (trailer)

  Aug 23 2021

  Last van stress op het werk? Slaag je er niet in om digitaal te deconnecteren? Hoe doe je aan zelfzorg? Is mijn job zinvol genoeg? Vind jij feedback noodzakelijk om verder te kunnen? Is telewerk een blijver? ‘Het Betere Werk’ is een podcast van zes afleveringen waarin Lore Vermeulen en Pieter Blomme van de UGent op zoek gaan naar hoe we ons werk werkbaar kunnen houden. Aan de hand van persoonlijke verhalen van UGent’ers en gesprekken met experten krijgt hun zoektocht vorm. Aan bod komen o.a.: Pe...more