Podcast

Fragmenten Nooit Meer Slapen

Vier fragmenten uit de uitzending van Nooit Meer Slapen, speciaal voor jou schoon geknipt.

Afleveringen

 • Lykele Muus komt met tweede boek 'We doen wat we kunnen' (1/2)

  Apr 19 2019

  Lykele Muus werd als acteur bij het grote publiek bekend door zijn rol in de humoristische SF-serie Missie Aarde. Hij studeerde in 2011 af als acteur aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij zich – los van het acteren – op het schrijven begon te richten. Zo schreef hij toneelstukken en liedteksten voor het Amsterdamse Bos en De Toneelmakerij en schrijft hij mee aan cabaretvoorstellingen van Pepijn Schoneveld. In 2015 verscheen zijn eerste roman Eland. Nu is daar het tweede boek: We doen wat w...more

 • Live Sessie: Cut_

  Apr 18 2019

  Maandelijks nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag hoor je die van Cut_. Een elektronisch popduo dat na 4 EP's debuteert met het album 'A Small Group Of Individuals'. Rauw, sensueel en hypnotiserend.

 • Wim Faber vertelt over het proces na de moord op zijn dochter

  Apr 17 2019

  Wim Faber is de vader van Anne Faber, de 25-jarige Utrechtse die op in september 2017 werd vermoord. Zijn broer, Hans Faber, schreef een boek over haar vermissing en het hele proces wat volgde: 'Anne: kroniek van een zoektocht'. Wim Faber schreef het voor- en nawoord. Na twaalven spreekt Pieter van der Wielen met Wim Faber.

 • Radio Cinema: 'Leto'

  Apr 17 2019

  Radiocinema is een wekelijkse podcast over film. Iedere week lichten Pieter en filmrecensent Maartje twee films uit die in de bioscopen te zien zijn. Vandaag praten ze met schrijver en columnist Jerry Goossens over 'LETO', een Russische punk-rockfilm over de underground muziekscene in Leningrad in de zomer van 1981. Een film van regisseur Kirill Serebrenniko gebaseerd op de beginjaren van popicoon Viktor Tsoï en zijn band Kino.

 • Radio Cinema: 'Bunuel in the labyrinth of the turtles'

  Apr 17 2019

  Radio Cinema is een wekelijkse podcast over film. Iedere week lichten Pieter en Maartje twee films uit die in de bioscopen te zien zijn. Vandaag spreken ze met VPRO-Cinema-journalist Gerhard Bush over 'Bunuel in the labyrinth of the turtles'. Een animatiefilm over een Spaanse regisseur die in 1932 zijn carrière uit het slop wil trekken door een documentaire te maken over een achtergebleven gebied in de Spaanse bergen waar toen maar weinig mensen weet van hadden.

 • De Favorieten: illustrator Merel Corduwener

  Apr 17 2019

  Merel Corduwener (1991) studeerde Illustration Design aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten en werd in 2017 genomineerd voor de European Design Awards in de categorie Book & Editorial Illustration. Ze maakt illustraties voor onder andere Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad. In 'Polderpolonaise' probeert ze te illustreren wie en wat Nederland is, als je alle clichés weghaalt. Ze is te gast in de Favorieten, om een aantal van haar meest betekenisvolle cultuurmomenten te delen.

 • Het Rode Oor - aflevering 4

  Apr 16 2019

  De afgelopen maanden werd het schrijftalent in Nederland en Vlaanderen opgeroepen om een kort literair erotisch verhaal te schrijven. Dit in kader van schrijfwedstrijd 'Het Rode Oor 2019. Een samenwerking tussen Stichting Nieuwe Helden, De Buren en VPRO Nooit Meer Slapen. Het vierde verhaal heet 'Nietzsche' en is geschreven door Caroline van Keeken.

 • Filosoof en cabaretier Tim Fransen over het leven als tragikomedie

  Apr 16 2019

  Filosoof en cabaretier Tim Fransen verovert de harten en lachspieren met zijn tragikomische boodschappen, zoals: ‘ik stuntel, dus ik ben.’ Dit is gelijk ook het thema van de maand van de filosofie, waar Fransen het essay voor schreef: Het leven als tragikomedie. Tim Fransen groeide op in de Amsterdamse Bijlmer en won diverse grote prijzen voor zijn cabaret, zoals de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival in 2014. Zijn eerste boek, Brieven aan Koos, is een vrolijke ode aan de moeili...more

 • De Favorieten: Rebekka de Wit

  Apr 16 2019

  Rebekka de Wit is theatermaker en schrijver. Ze komt nu met het boek 'Afhankelijkheidsverklaring', een bundel vol bespiegelingen, verhalen en essays over het meest vanzelfsprekende. Rebekka is te gast in De Favorieten en zal spreken over de cultuurmomenten die het meest indruk hebben gemaakt op haar.

 • Achter de schermen: Ilvy Njokiktjien

  Apr 16 2019

  Fotograaf Ilvy Njiokiktjien kwam de afgelopen 12 jaar regelmatig in Zuid-Afrika om de ‘Born Free’ generatie te fotograferen: jongeren die werden geboren in vrijheid, na het afschaffen van de apartheid. Zij moesten symbool staan voor het nieuwe Zuid-Afrika. In Museum Hilversum is nu een grote tentoonstelling te zien met Ilvy’s werk. Verslaggever Inge ter Schure zocht haar daar op.

 • Het Rode Oor - aflevering 3

  Apr 15 2019

  De afgelopen maanden werd het schrijftalent in Nederland en Vlaanderen opgeroepen om een kort literair erotisch verhaal te schrijven. Dit in kader van schrijfwedstrijd 'Het Rode Oor 2019. Een samenwerking tussen Stichting Nieuwe Helden, De Buren en VPRO Nooit Meer Slapen. Het derde verhaal heet 'Paul Snoek' en is geschreven door de Vlaamse Caro Van Thuyne.

 • De Kloof: De schuilkelder

  Apr 15 2019

  Voor De Kloof schreven acht Nederlandse auteurs verhalen over de kloof als thema in de breedste zin van het woord. Wie geïnspireerd was door de podcast De Kloof nodigden we van harte uit om zelf in de pen te klimmen. De opdracht: schrijf een monoloog voorde radio van maximaal 750 woorden, met als thema de kloof. De vier sterkste inzendingen zijn door de jury geselecteerd en ingesproken door geoefende radio-stemmen. Vandaag hoor je de derde winnaar van de schijfwedstrijd van de kloof, 'De Dingen ...more

 • De Favorieten: Tim den Besten

  Apr 15 2019

  Programmamaker, presentator en schrijver Tim den Besten presenteerde verschillende interviewprogramma's als 'Zomergifjes', 'Tims ^ Tent' en 'Tims ^ tent maar dan op een eiland'. Nu komt hij met het programma 'The outsiders'. Tim den Besten is te gast in De Favorieten.

 • Centraal Museum in Utrecht stelt werk Jan Taminiau tentoon

  Apr 15 2019

  Modeontwerper Jan Taminiau ontving in 2014 de Grand Seigneur: de belangrijkste Nederlandse modeprijs. Zijn label JANTAMINIAU bestaat 15 jaar en staat onder andere bekend om het gebruik van traditionele, ambachtelijke handwerk- en productietechnieken. Vanaf 21 april presenteert het Centraal Museum in Utrecht een grote tentoonstelling met zijn werk genaamd Jan Taminiau: Reflections. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Taminiau.

 • Ramsey Nasr staat op het toneel met 'Dood in Venetië' (2)

  Apr 12 2019

  Ramsey Nasr is dichter, schrijver, acteur en regisseur. Na het doorlopen van de toneelacademie sloot hij zich aan bij het Zuidelijk Toneel, maar al snel kreeg het schrijversschap een grotere plaats in zijn leven. Na succesvolle publicaties waaronder de dichtbundel 'Onhandig bloesemend' en de toneelmonoloog 'Geen lied'' werd hij in 2009 benoemd tot de Dichter des Vaderland. Momenteel is Nasr is verbonden aan het Internationaal Theater Amsterdam, waar hij in 2016 een Louis d’Or ontving voor zijn r...more

 • Ramsey Nasr staat op het toneel met 'Dood in Venetië' (1)

  Apr 12 2019

  Ramsey Nasr is dichter, schrijver, acteur en regisseur. Na het doorlopen van de toneelacademie sloot hij zich aan bij het Zuidelijk Toneel, maar al snel kreeg het schrijversschap een grotere plaats in zijn leven. Na succesvolle publicaties waaronder de dichtbundel 'Onhandig bloesemend' en de toneelmonoloog 'Geen lied'' werd hij in 2009 benoemd tot de Dichter des Vaderland. Momenteel is Nasr is verbonden aan het Internationaal Theater Amsterdam, waar hij in 2016 een Louis d’Or ontving voor zijn r...more

 • NMS Live Sessies: Indian Askin

  Apr 11 2019

  De Nederlandse band Indian Askin maakt licht psychedelische rock of 'nu-punk' geïnspireerd door de muziek uit de jaren zestig, zeventig en negentig. Hun eerste plaat 'A Sea of Ethanol' brachten ze uit in 2016. In januari brachte ze hun tweede album uit: 'Another Round'.

 • Journalist Max van Weezel op 67-jarige leeftijd overleden

  Apr 11 2019

  Max van Weezel is vandaag, op 67-jarige leeftijd, overleden. Daarom zenden wij een eerder opgenomen gesprek uit. Een gesprek tussen Chris Kijne en Max van Weezel, over zijn radiojaren. Hij was jaren lang parlementairjournalist en hij presenteerde radioprogramma's als Spijkers met Koppen, In de Rooie haan en het NOS Radio 1 Journaal. Hij zat tot op heden achter de microfoon voor onder meer Argos en Met het Oog op Morgen. Van Weezel was al langere tijd ziek. Vorig jaar werd er bij hem alvleesklier...more

 • Het Rode Oor - aflevering 2

  Apr 11 2019

  We zenden de verhalen van de erotische literaire schrijfwedstrijd 'Het Rode Oor' uit. Dit is het tweede verhaal. Het verhaal heet 'Made in China' en is geschreven door de Vlaamse Evelyne Janssen en wordt voorgedragen door Isil Vos.

 • De Favorieten: schrijver Eva Coolen

  Apr 11 2019

  Eva Coolen is schrijver. Ze studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie, en aan de school of Visual Arts in New York. Ze debuteert met 'Het Zeemonster of de Zee', waarin een jonge vrouw weigert onder de tafel, in de flat waar ze opgroeide, uit te komen. Eva Coolen deelt haar favoriete cultuurmomenten in het tweede uur.

 • Vic van de Reijt komt met nieuwe verhalen over Willem Elsschot

  Apr 10 2019

  Vic van de Reijt is een Nederlands uitgever, publicist en muziekkenner. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en werd, na enige tijd leraar te zijn geweest, uitgever bij Nijgh & Van Ditmar. In 1982 publiceerde hij ‘Ik wou dat ik twee hondjes was’, een bloemlezing van Nederlandse nonsens- en plezierdichters. Van de Reijt heeft een omvangrijke platenverzameling, en publiceerde goed verkopende verzamelingen van Nederlandse liedteksten en cd boxen. Al eerder schreef hij vele art...more

 • Radio Cinema: They shall not grow old

  Apr 10 2019

  Radio cinema is een wekelijkse podcast over film. Maartje en Pieter gaan deze aflevering in gesprek met Gerhard Busch over de documentaire They Shall Not Grow Old van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson. Toen Jackson werd gevraagd de oude, krakkemikkige beelden van de eerste wereldoorlog af te stoffen, zei hij meteen ja. Zijn opa had in die oorlog gediend en hij was er zijn hele leven door gefascineerd. Het resultaat is verbluffend. De schokkerige beelden zijn ingekleurd, versoepeld en Jac...more

 • Radio Cinema: Le Grand Bain

  Apr 10 2019

  Radiocinema is een wekelijkse podcast over film. Iedere week lichten Pieter en filmrecensent Maartje twee films uit die in de bioscopen te zien zijn. Vandaag gaan ze met Zin-hoofdredacteur Nathan Vos praten over de Franse komedie Le Grand Bain, waarin een depressieve man zingeving vindt in synchroonzwemmen.

 • De Favorieten: zangeres Magda Mendes

  Apr 10 2019

  Zangeres Magda Mendes is geboren en getogen in Lissabon, maar kwam tien jaar geleden naar Nederland om te studeren aan het Rotterdams conservatorium. Sinsdien toert ze met de band Luzazul, en maken ze muziek met Braziliaanse invloeden. Momenteel staat ze met een blazerskwintet in het theater om nummers van haar album 'Oliveiras' te vertolken. Op dit album, dat ze schreef met Ward Veenstra, gaat ze terug naar het vergeten en door bosbranden geteisterde Portugese platteland. Ze deelt betekenisvoll...more

 • Het Rode Oor - All that Jazz

  Apr 09 2019

  De afgelopenmaanden werd het schrijftalent in Nederland en Vlaanderen opgeroepen om eenkort literair erotisch verhaal te schrijven. Dit in kader van schrijfwedstrijd 'Het Rode Oor 2019. Een samenwerking tussen Stichting Nieuwe Helden, De Buren en VPRO Nooit Meer Slapen.Aflevering 1: All that Jazz - Vanessa Vanhove

 • De Favorieten: cabaretier Rayen Panday

  Apr 09 2019

  Rayen Panday besloot tijdens zijn studie rechten mee te doen aan een open podium stand-up comedy show. Sindsdien toert hij als cabaretier: in 2010 werd hij vaste kracht bij het 'Comedy Café' in Amsterdam, en sinds 2016 is hij lid van de 'Comedytrain'. Zijn nieuwste stand-up show 'Fenomeen' is nog tot en met mei te zien. In de rubriek de Favorieten zal hij een aantal van zijn meest betekenisvolle cultuurmomenten delen.

 • Atte Jongstra beschrijft de hongerwinter vanuit een losbandige groep kunstenaars

  Apr 09 2019

  Schrijver Atte Jongstra heeft pak ‘m beet 25 titels op zijn naam staan. Een omvangrijk oeuvre dat hem de nodige erkenning oplevert, met als kers op de taart de Constantijn Huygensprijs in 2017. Voor zijn nieuwe roman, ‘De Aardappelcentrale,’ keert hij terug naar de hongerwinter van ’44-’45. Een losbandige groep kunstenaars scharrelt zich een weg door de Hongerwinter: zuipen, neuken, zwarte handel en kunstvervalsingen. Beeldhouwer Chris Holtser concentreert zich op het schaarse basisvoedsel: piep...more

 • Achter de Schermen: Roxane van Iperen in 't Hooge Nest

  Apr 09 2019

  In de rubriek 'Achter de Schermen' nemen we elke week een kijkje achter de schermen bij een nieuwe opening of voorstelling. Deze keer is dat bij jurist en schrijver Roxane van Iperen. Ze werkte o.a. voor de VN en was correspondent in Brazilië. In 2016 debuteerde ze met de roman ‘Schuim der Aarde’. In haar nieuwe boek ‘’t Hooge Nest’ beschrijft ze het waargebeurde verhaal van de twee joods zussen Brillslijper, die in de Tweede Wereld Oorlog een van de grootste onderduikadressen van Nederland rund...more

 • Toer van Schayk choreografeerde de terugkeer van Het Zwanenmeer

  Apr 08 2019

  Toer van Schayk begint al jong als danser, maar onderbreekt die loopbaan om voor beeldhouwer te gaan studeren. Hij slaagt cum laude aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maar de danswereld blijft hem aantrekken. Hij voegt zich bij het Nationale Ballet, waar hij huischoreograaf wordt en meer dan 30 balletten maakt. Nu keert ‘Het Zwanenmeer’ terug naar het Nationale Ballet, waar van Schayk belangrijke delen van choreografeerde. Pieter van der Wielen praat met Toer van Scha...more

 • De Kloof luisteraarswedstrijd: Peter Aten - De Dingen in het Donker

  Apr 08 2019

  Voor De Kloof schrevenacht Nederlandse auteurs verhalen over de kloof als thema in de breedste zinvan het woord. Wie geïnspireerd was door de podcast De Kloof nodigden we vanharte uit om zelf in de pen te klimmen. De opdracht: schrijf een monoloog voorde radio van maximaal 750 woorden, met als thema de kloof. De vier sterksteinzendingen zijn door de jury geselecteerd en ingesproken door geoefenderadio-stemmen. Vandaag hoor je de derde winnaar van de schijfwedstrijd van dekloof, 'De Dingen in het...more

 • De Favorieten: regisseur Joost van der Wiel

  Apr 08 2019

  Joost van der Wiel (1983) volgde de Willem de Kooning Academie. Hij is werkzaam als regisseur. In 2017 maakte hij de film 'De Hoeder', over de 92-jarige huisarts Nico van Hasselt, die zich nog dagelijks inzet om de fouten in het zorgsysteem te veranderen. Vorige maand kwam van der Wiel's eerste lange documentaire 'Drommeland' uit, waarin hij observeert hoe de 60-jarige Nils zich terugtrekt in een kleine houten hut in de bergen in Noorwegen, maar daar geconfronteerd wordt met zijn behoefte aan me...more

 • Podcast: Radio Merkel afl. 1

  Apr 05 2019

  In aanloop naar de muziektheatervoorstelling Merkel gaat journalist Sophie Derkzen (o.a. De Correspondent, Vrij Nederland) met de theatermakers, journalisten en andere Duitsland-kenners op zoek naar het Mysterie Merkel: Hoe groeide een bedeesde natuurkundige uit tot een van de machtigste politici ter wereld? Wie schuilt er achter die mysterieuze glimlach? En wie hebben wij van haar gemaakt? In aflevering 1 van de podcastserie Radio Merkel neemt journalist Sophie Derkzen je mee naar de oorsprong ...more

 • Dieuwertje Blok (2/2) vertelt Joods familieverhaal

  Apr 05 2019

  Denk je aan Dieuwertje Blok, dan denk je waarschijnlijk aan het Sinterklaasjournaal dat zij sinds 2001 presenteert. Eerder was ze presentator van programma’s als Sport op maandag, Zomertijd, Ontbijt TV en Desmet Live. Blok is een van de sprekers tijdens de zevende editie van de Vrijheidscolleges, die in aanloop naar Bevrijdingsdag worden georganiseerd. Daar vertelt ze haar eigen familieverhaal. Haar moeder was Joods, haar oma wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere famil...more

 • Dieuwertje Blok (1/2) vertelt Joods familieverhaal

  Apr 05 2019

  Denk je aan Dieuwertje Blok, dan denk je waarschijnlijk aan het Sinterklaasjournaal dat zij sinds 2001 presenteert. Eerder was ze presentator van programma’s als Sport op maandag, Zomertijd, Ontbijt TV en Desmet Live. Blok is een van de sprekers tijdens de zevende editie van de Vrijheidscolleges, die in aanloop naar Bevrijdingsdag worden georganiseerd. Daar vertelt ze haar eigen familieverhaal. Haar moeder was Joods, haar oma wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere famil...more

 • Petra Possel brengt een ode aan het platteland

  Apr 04 2019

  Petra Possel is radiopresentator en schrijver. Tot voor kort presenteerde ze het cultuurprogramma Kunststof en is nog steeds wekelijks op de radio te horen met het kook- en eetprogramma Mangiare! Daarnaast schrijft ze over eten en restaurants, onder andere voor NRC Handelsblad. In 2013 verscheen het boek ‘Vrouw in de rouw’, waarin ze verslag doet van haar eerste jaar als weduwe. Twee jaar later verscheen ‘De troost van eten’ en nu brengt ze een ode aan het platteland in haar nieuwe boek ‘De stad...more

 • NMS Live Sessies: Sam & Julia

  Apr 04 2019

  Julia en Sam ontmoetten elkaar tijdens een jamsessie in Amsterdam: het betekende het begin van dit muzikale duo. Ze gingen mee op clubtour met Tangarine en speelden op Lowlands. Begin van dit jaar kwam hun eerste plaat uit vol frisse Americana en folkpop: So Far, So Good.

 • De Favorieten: Denker des Vaderlands Daan Roovers

  Apr 04 2019

  Afgelopen vrijdag begon Daan Roovers aan haar tweejarige termijn als Denker des Vaderlands. Ze studeerde geneeskunde en filosofie in Nijmegen en doceert momenteel aan de School of Life, Universiteit van Amsterdam, en de Internationale School voor Wijsbegeerte. Ze is spreker, programmamaker, bestuurslid, eigenaar van haar eigen filosofische onderneming en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Met René Gude schreef zij 'Kleine geschiedenis van de filosofie' en dit jaar publiceerde ze 'W...more

 • Radio Cinema: Gloria Bell

  Apr 03 2019

  Regisseur Sebastián Lelio maakte in 2013 de Chileense film 'Gloria' met Paulina García. Julianne Moore zag die film, was zwaar onder de indruk en toen ze Lelio ontmoette stelde ze voor de film in Hollywood nog een keer te maken. Lelio ging akkoord, maar dan moest Moore wel de hoofdrol spelen. Het is een shot-voor-shot-remake van de Chileense film waarin Gloria Bell, een vrouw achterin in de vijftig, probeert wat van haar leven te maken en daarbij de liefde zoekt. Pieter van der Wielen spreekt ov...more

 • Ester Naomi Perquin bundelt gedichten over moederschap

  Apr 03 2019

  Ester Naomi Perquin is schrijver en dichter. Sinds haar debuut ‘Servetten halfstok’ in 2007 verschenen vijf dichtbundels van haar hand, waaronder het gevierde ‘Celinspecties’ (2012). Ook schrijft ze columns voor de Groene Amsterdammer, die in 2014 werden verzameld in de bundel ‘Binnenkort in dit theater’. Van 2017 tot 2019 was ze Dichter des Vaderlands. In het kader van de Boekenweek stelde Perquin een bloemlezing samen met gedichten over moeders en moederschap, de bundel ‘Wij zijn de menigte di...more

 • De Favorieten: cabaretier Micha Wertheim

  Apr 03 2019

  Micha Wertheim is veelzijdig cabaretier, publicist en radiomaker. Sinds 2004 toert hij met zijn cabaretprogramma's door binnen- en buitenland. Naast zijn theatervoorstellingen heeft Wertheim altijd satirische columns geschreven voor onder meer VARA’s Spijkers met Koppen, NRC NEXT, de Volkskrant en Vrij Nederland, en leverde hij tekstbijdragen aan 'Dit was het nieuws' en 'de Avonden', de voorloper van Nooit Meer Slapen. Dit jaar tourt Micha Wertheim met de voorstelling 'Voor Alle Duidelijkheid'. ...more

 • Onvoorwaardelijke liefde tussen broer en zussen in nieuwe film Mijke de Jong

  Apr 02 2019

  Mijke de Jong is scenarioschrijver en filmregisseur. In de jaren '80 maakte ze deel uit van de krakerswereld en de actiegroep 'Onkruid', die ze verliet om haar kansen bij de Nederlandse Filmacademie te kunnen benutten. In haar films houdt ze zich bezig met familiepromlematiek en bredere maatschappelijke thema's. Ze maakte films als 'Tussenstand' waarvoor ze een Gouden Kalf won, en de film 'Bluebird' waarmee ze een Berlijnse Crystal Bear won. Nu komt haar nieuwe film uit: 'God only knows'. Een sp...more

 • De Favorieten: filmmaker Thessa Meijer

  Apr 02 2019

  Thessa Meijer (1992) is regisseur. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2015 won ze de Filmfonds Wildcard en de Dioraphte Award met 'Erkhii Mergen, or Why the Marmot Doesn't Have a Thumb'. Sinsdien werkte ze aan een televisiefilm, muziekvideo, en stond ze op internationale filmfestivals. Haar nieuwe korte film 'The Walking Fish', een samenwerking met HALAL, maakte ze in Japan. In het tweede uur deelt ze haar favoriete cultuurmomenten.

 • Achter de Schermen: Game of Poems

  Apr 02 2019

  De drie Nederlandse dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann hebben hun krachten gebundeld om voor alle 67 afleveringen van ‘Game of Thrones’ een gedicht te schrijven. De collectie, toepasselijk ‘Game of Poems’ getiteld. Inge ter Schure ging op pad en nam een kijkje Achter de schermen.

 • De schoenontwerpen van Guillaume Schmidt (Patta) in het Amsterdam Museum

  Apr 01 2019

  In 2004 opende Guillaume Schmidt samen met zijn compagnon een sneakerwinkel in Amsterdam, genaamd Patta. De afgelopen jaren hebben ze samenwerkingen opgezet met toonaangevende merken waaronder Nike, Stussy en Reebok. En opende ze in 2016 hun eerste buitenlandse vestiging in Londen. Patta is inmiddels uitgegroeid tot een bekend platform voor straatcultuur. Tijdens de modetentoonstelling ‘Fashion Statements’, in het Amsterdam Museum, zijn historische én hedendaagse kledingstukken te zien, waaronde...more

 • De Kloof luisteraarswedstrijd: H. van der Shoot - De Ijssel

  Apr 01 2019

  Voor De Kloof schreven acht Nederlandse auteurs verhalen over de kloof als thema in de breedste zin van het woord. Wie geïnspireerd was door de podcast De Kloof nodigden we van harte uit om zelf in de pen te klimmen. De opdracht: schrijf een monoloog voor de radio van maximaal 750 woorden, met als thema de kloof. De vier sterkste inzendingen zijn door de jury geselecteerd en ingesproken door geoefende radio-stemmen. Vandaag hoor je de tweede winner van de schijfwedstrijd van de kloof, 'De Ijssel...more

 • De Favorieten: Actrice Malou Gorter

  Apr 01 2019

  Na haar theateropleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten speelde actrice Malou Gorter bij Toneelgroep Oostpool, Toneelgroep Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel. Ze was daarnaast te zien op tv, in series zoals ‘Annie M.G’ en ‘Villa Achterwerk’. Momenteel staat ze op het podium in de jubileumproductie van de Toneelschuur in Haarlem, met ‘In Wankel Evenwicht', een bewerking van het klassieke stuk van Edward Albee (Who’s Afraid of Virginia Woolf) over een welvarend stel getroffen ...more

 • Manon Uphoff worstelt met een groter wordend verleden in nieuwe roman (2/2)

  Mar 29 2019

  Manon Uphoff schrijft romans, novellen, verhalen en essays, en is daarnaast beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel ‘Begeerte’. De ervaringen uit haar jeugd spelen een belangrijke rol in haar eerste roman ‘Gemis’ (1997) en in ‘Koudvuur’ (2005). Veel bekendheid verwierf zij met haar novellen ‘De vanger’, ‘De bastaard’ en ‘De ochtend valt’. Nu volgt ‘Vallen is als vliegen’, een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Over d...more

 • Manon Uphoff worstelt met een groter wordend verleden in nieuwe roman (1/2)

  Mar 29 2019

  Manon Uphoff schrijft romans, novellen, verhalen en essays, en is daarnaast beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel ‘Begeerte’. De ervaringen uit haar jeugd spelen een belangrijke rol in haar eerste roman ‘Gemis’ (1997) en in ‘Koudvuur’ (2005). Veel bekendheid verwierf zij met haar novellen ‘De vanger’, ‘De bastaard’ en ‘De ochtend valt’. Nu volgt ‘Vallen is als vliegen’, een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Over d...more

 • Dore van Duivenbode onderzoekt de verandering van Polen in reisserie

  Mar 28 2019

  Dore van Duivenbode is een Pools-Nederlandse schrijver en journalist. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en werkte voor o.a. NRC, Vrij Nederland en de VPRO. Vorig jaar verscheen haar eerste boek ‘Mijn Poolse huis’, dat gaat over haar familiehuis bij Auschwitz. In de nieuwe reisserie ‘Moja Polska!’, vanaf zondag wekelijks te zien op NPO 2, onderzoekt ze samen met regisseur Britta Hosman hoe het mogelijk is dat haar moederland gedurende haar leven zo sterk – en voor haar verwarr...more

 • De Favorieten: schrijver Pia de Jong

  Mar 28 2019

  In 2012 verhuisde Pia de Jong met haar man, natuurkundige Robbert Dijkgraaf, en hun kinderen naar Princeton, in de VS. Tot die tijd schreef ze voor het wekelijkse magazine van het Financiële dagblad, maar sinds haar verhuizing belanden haar columns over haar leven in Amerika iedere dinsdag op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Voor haar romans, gedichten en korte verhalen heeft ze verschillende prijzen gewonnen. Nu verschijnt 'Pia’s Amerika', een boek vol observaties van dit vreemde land. In d...more

 • Radio Cinema: Dumbo

  Mar 27 2019

  Disney maakte in 1941 de bekende animatiefilm over een olifantje met veel te grote oren. Regisseur Tim Burton er een nieuwe versie van gemaakt. Met Danny de Vito als circusdirecteur met geldproblemen, Colin Farrell als alleenstaande vader die als hij terugkomt uit de oorlog de verantwoordelijkheid krijgt over de olifanten in het circus. Zijn kinderen ontfermen zich over het baby-olifantje Jumbo Jr., die vanwege zijn grote oren later de naam Dumbo krijgt. Pieter van der Wielen, Maartje Willems en...more

 • Radio Cinema: Ash is the purest white

  Mar 27 2019

  Het is 2001 en een mijnstad in China dreigt leeg te lopen en een spookstad te worden. Qiao is een jonge vrouw die verliefd is geworden op een crimineel en in zijn wereld wordt getrokken. Een drama van de Chinese filmmaker Jia Zhang-Ke, die eerder 'Mountains May Depart' en 'A Touch Of Sin' maakte. Ash is purest white draaide in de competitie van Cannes. Pieter van der Wielen en Maartje Willems praten met VPRO-Cinema-journalist Gerhard Bush over de film.

 • Maria Goos blikt terug op succesvoorstelling 'Smoeder'

  Mar 27 2019

  Maria Goos is toneel- en scenarioschrijver. Ze schreef bekende televisieseries als ‘Pleidooi’, ‘Oud geld’ en ‘Volgens Robert/Volgens Jacqueline’ en grote toneelstukken als ‘Familie’, ‘Cloaca’, ‘De Geschiedenis van de familie Avenier’ en ‘Doek!’ Het is inmiddels 15 jaar geleden dat de voorstelling ‘Smoeder’ in première ging, waarin Marcel Musters en Maria Goos op geheel eigen wijze terugdachten aan hun overleden moeders. Inmiddels zijn er jaren verstreken, bewogen jaren, en dat vraagt om een nieu...more

 • De Favorieten: David Bade

  Mar 27 2019

  Kunstenaar David Bade exposeert in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh een kunstinstallatie maken met de titel ‘Een gedeeld hiernamaals.’ Bade onderzoekt met dit werk het beeld dat verschillende levensovertuigingen hebben van het leven na de dood. David Bade is te gast in De Favorieten.

 • Esther Verhoef brengt nieuwe thriller uit

  Mar 26 2019

  Esther Verhoef is een van de meest succesvolle schrijvers van Nederland. Ze heeft meer dan 50 dierenboeken op haar naam staan, maar brak bij het grote publiek door met haar thrillers. Ze debuteerde in 2003 met 'Onrust'. Daarna verschenen o.a. ‘Rendez-vous’, ‘Close-up’ en ‘Déjà vu’. Ook schreef ze samen met haar man Berry Verhoef onder het pseudoniem Escober actiethrillers als ‘Chaos’ en ‘Overkill’. Nu verschijnt van haar hand ‘Façade’, een thriller waarin een gescheiden vrouw tijdens een roadtri...more

 • De Favorieten: Thijs Boontjes

  Mar 26 2019

  Thijs Boontjes is muzikant. Zijn nieuwe album heet: 'Geen achttien meer' en dat klopt, hij is inmiddels de 30 gepasseerd. Naast het album start hij ook een theatertour. In de rubriek De Favorieten vertelt waar hij aan de hand van fragmenten van zijn favoriete cultuurmomenten waardoor hij is gevormd en geinspireerd

 • Achter de schermen: fotoboek Ode aan de kleinste musea van Nederland

  Mar 26 2019

  Fotograaf Maartje ter Horst trok het afgelopen jaar het hele land door op zoek naar de kleinste musea van Nederland voor haar boek 'Ode aan de kleinste musea in Nederland, en de mensen die dit mogelijk maken'. Musea die soms niet groter zijn dan de huiskamer van de eigenaar. Ze ging op bezoek, dronk koffie en bracht de plekken en de mensen erachter in beeld. Samen vormen ze een ode aan mensen die hun tijd, geld en energie steken in hun passie die ze graag met ons delen. Verslaggever Tessa de Vri...more

 • Rina Mushonga brengt nieuwe plaat uit

  Mar 25 2019

  De in Londen gevestigde Nederlands-Zimbabwaanse zangeres Rina Mushonga bracht in 2014 haar debuutalbum uit: ‘The Wild, The Wilderness’. Veel van wat haar muzikaal vormt lijkt ze nu te vinden in haar nieuwe thuis in de Londense wijk Peckham. Daar kwam haar tweede album ‘In A Galaxy’ tot stand, dat internationaal (van Pitchfork tot The Independent) op lovende kritieken kan rekenen. Op haar nieuwe album klinkt Mushonga als een geheel andere categorie singer-songwriter, met aanzwellende synthesizers...more

 • De Kloof inzendingen: Manik Sarkar - Wat we niet zien

  Mar 25 2019

  Voor De Kloof schreven acht Nederlandse auteurs verhalen over de kloof als thema in de breedste zin van het woord. Wie geïnspireerd was door de podcast De Kloof nodigden we van harte uit om zelf in de pen te klimmen. De opdracht: schrijf een monoloog voor de radio van maximaal 750 woorden, met als thema de kloof. De vier sterkste inzendingen zijn door de jury geselecteerd en ingesproken door geoefende radio-stemmen. Vandaag hoor je de eerste winner van de schijfwedstrijd van de kloof, 'Wat we ni...more

 • De Favorieten: Frans Bromet

  Mar 25 2019

  Het tweede uur is programma- en documentairemaker Frans Bromet te gast in De Favorieten. Tijdens Boekenweek 2019 zendt de VPRO van maandag tot en met vrijdag de serie 'Woorden en daden' uit. Hierin gaat Frans Bromet met camera en microfoon op bezoek bij acht openbare bibliotheken. Hij spreekt met bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Het idee dat bibliotheken saaie instituten zijn waar je alleen komt om boeken en cd's te lenen, blijkt totaal achterhaald.

 • Shamira Raphaela - Nooit Meer Slapen - Fragment

  Mar 25 2019

  Documentairemaker Shamira Raphaela over haar nieuwe documentaire ‘Daddy and the Warlord’.

 • Podcast: Rewind afl. 5

  Mar 22 2019

  De vijfde en tevens laatste aflevering van de podcast Rewind gaat over 2 januari 2015, de dag dat club Trouw dichtging. ‘Trouw tot in den dood’, prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op maandag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer ‘too much’. Zestig uur lang duurde het afscheid, waarbij non stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde. Een monument van de underground dance in Nederlan...more

 • Acteur Saman Amini maakt een prentenboek over nachtmerries 2/2

  Mar 22 2019

  Acteur Saman Amini is geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Met zijn moeder en zijn zusje vluchtte hij op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Als tiener kwam hij met theater in aanraking en deed vervolgens een acteursopleiding. Na rollen in gelauwerde voorstellingen als 'Nobody Home' en 'Jihad' maakte hij in 2017 de autobiografische liedjesvoorstelling ‘Samenloop van omstandigheden’. Nu volgt een literair prentenboek met dezelfde titel. Het boek vertelt over een jongen die wordt geteisterd doo...more

 • Acteur Saman Amini maakt een prentenboek over nachtmerries (1/2)

  Mar 22 2019

  Acteur Saman Amini is geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Met zijn moeder en zijn zusje vluchtte hij op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Als tiener kwam hij met theater in aanraking en deed vervolgens een acteursopleiding. Na rollen in gelauwerde voorstellingen als 'Nobody Home' en 'Jihad' maakte hij in 2017 de autobiografische liedjesvoorstelling ‘Samenloop van omstandigheden’. Nu volgt een literair prentenboek met dezelfde titel. Het boek vertelt over een jongen die wordt geteisterd doo...more

 • Live Sessie: Bertolf

  Mar 21 2019

  Maandelijks nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag is het de beurt aan singer-songwriter Bertolf. Hij bespeelt verschillende instrumenten maar voornamelijk de gitaar. In 2009 bracht hij zijn eerste album For Life uit en brak toen door met de single Another Day. Afgelopen januari kwam zijn nieuwste album uit: Big Shadows of Small Things.

 • Jelle Paulusma komt met vijfde soloalbum

  Mar 21 2019

  Singer-songwriter en multi-instrumentalist Jelle Paulusma bekend als voorman van de fijnbesnaarde gitaarband Daryll-Ann. Na het uiteenvallen van die groep, in 2004, ging Paulusma door onder zijn eigen naam en maakte hij sindsdien vier soloalbums. De laatste twee jaar tourde hij intensief met de Crosby, Stills, Nash &Young-tributeband Her Majesty, waardoor hij zijn solocarrière even stil moest leggen. Nu is het weer tijd voor zijn eigen werk: ‘Somehow Anyhow’ is de titel van zijn vijfde soloalbum...more

 • De Favorieten: schrijver Annemarie de Gee

  Mar 21 2019

  Schrijver Annemarie de Gee (1987) brak in 2012 door met haar debuut 'Kamermensen'. De bundel werd in Trouw uitgeroepen tot een van de beste debuten van dat jaar. 'De kus van een clown' verscheen in 2015. De verhalenbundel 'Ik, moeder' met fictieve verhalen is onlangs uitgekomen. Samen met dertien verschillende vrouwelijke schrijvers maakte ze een ode aan de schrijvende moeder of moederende schrijver. Annemarie de Gee te gast in De Favorieten.

 • De Favorieten: acteur Eelco Smits

  Mar 21 2019

  Eelco Smits studeerde in 2001 af aan de Toneelacademie Maastricht en is sinds 2005 vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Vorig jaar mocht hij de Paul Steenbergen-penning in ontvangst nemen tijdens het slotapplaus van de voorstelling 'Uit het leven van marionetten' waar hij toen in speelde. Nu is hij te zien in 'Vallende man', een voorstelling over 9/11. Eelco Smits is te gast in De Favorieten.

 • Shamira Raphaëla documenteert een vader en oorlogscrimineel

  Mar 19 2019

  Shamira Raphaëla is regisseur. Als kind van een Curaçaose vader en een Nederlandse moeder groeide ze op in Aruba. Ze werkte o.a. voor het televisieprogramma Expeditie Robinson, maar het liefst maakt ze documentaires. In 2014 portretteerde ze in ‘Deal With it’ haar drugdealende, heroïneverslaafde vader en haar criminele broer. Op het filmfestival Movies That Matters gaat ‘Daddy and the Warlord’ in première, een documentaire over de vader van journalist Clarice Gargard die als de rechterhand van C...more

 • Radiodocumentaire: Lang Leve de auto afl. 3

  Mar 19 2019

  De elektrische, zelfrijdende auto komt eraan; lekker achteroverleunend van A naar B en hij is nog goed voor het milieu ook. Maar, vinden automobilisten het wel zo lekker om het stuur los te laten, vraagt radiomaakster Remy van den Brand zich af? Want zoals mobiliteitshistoricus Gijs Mom weet: “Er is iets heel speciaals tussen mensen en auto’s – en dan vooral tussen mannen en auto’s.”In deel 3 van de korte radioreeks Lang leve de auto! hoort u behalve Gijs Mom, Jacco de Haan, die sinds kinds af a...more

 • De Favorieten: Maartje Wortel

  Mar 19 2019

  Maartje Wortel publiceerde verhalen in literaire tijdschriften als ‘De Brakke Hond’ en ‘De Gids’, en columns in NRC Next en Trouw. In 2009 debuteerde ze met de verhalenbundel ‘Dit is jouw huis’, waarvoor ze de Anton Wachterprijs ontving. Twee jaar later verscheen haar eerste roman ‘Half Mens’, en daarop volgde het goed ontvangen ‘Ijstijd’. Afgelopen week verscheen ‘Dennie is een star’, een boek over een kat en de filosofische projecties van zijn eigenaar. In de rubriek de Favorieten deelt Maartj...more

 • Lineke Rijxman maakt en speelt een persoonlijke voorstelling

  Mar 18 2019

  Lineke Rijxman is regisseur en actrice. Na de Toneelschool werkte ze dertien jaar bij Toneelgroep Amsterdam waar ze in ruim 30 producties speelde. Na een korte periode als freelance actrice werd Rijxman in 2009 lid van toneelgroep mugmetdegoudentand. Daar regisseerde ze voorstellingen als ‘Kunsthart’, ‘De Freudjes’ en ‘Verlichting Light’. Ook was ze tussendoor te zien in films als ‘Lucia de B’ en ‘Alle tijd’. Nu gaat ze de theaters langs met de voorstelling ‘De dikke muiz & Sjors’, waarin ze met...more

 • De Favorieten: Stine Jensen

  Mar 18 2019

  Een meditatiecursus in Frankrijk waar zijzelf aan meedeed nam een bizarre wending. Het was de aanleiding voor haar nieuwe boek: Goeroes. Hierin gaat ze opzoek naar de angel van de moderne spiritualiteit, de aantrekkingskracht van een zen leven en de relatie tussen afhankelijkheid, onafhankelijkheid en overgave. Schrijfster, programmamaker en filosoof Stine Jensen is het tweede uur te gast in De Favorieten.

 • Achter de schermen: F. Starik

  Mar 18 2019

  Achter de schermen over de overleden schrijver en dichter Frank Starik.

 • Youp van 't Hek blikt terug op loopbaan (2)

  Mar 15 2019

  Cabaretier, schrijver en columnist Youp van ’t Hek begon als lid van de cabaretgroep NAR. Vanaf 1986 trad hij solo op en groeide al snel uit tot één van de meest populaire conferenciers van Nederland. Zijn snelle stijl vol harde grappen is veelvuldig geïmiteerd door jonge navolgers. Vanaf 1988 schrijft hij columns voor NRC Handelsblad, die jaarlijks worden gebundeld. Onlangs werd hij 65 jaar. En viert dat onder meer met het boek ‘Youp als beroep’. Hierin blikt hij met foto’s, columns, anekdotes,...more

 • Youp van 't Hek blikt terug op loopbaan (1)

  Mar 15 2019

  Cabaretier, schrijver en columnist Youp van ’t Hek begon als lid van de cabaretgroep NAR. Vanaf 1986 trad hij solo op en groeide al snel uit tot één van de meest populaire conferenciers van Nederland. Zijn snelle stijl vol harde grappen is veelvuldig geïmiteerd door jonge navolgers. Vanaf 1988 schrijft hij columns voor NRC Handelsblad, die jaarlijks worden gebundeld. Onlangs werd hij 65 jaar. En viert dat onder meer met het boek ‘Youp als beroep’. Hierin blikt hij met foto’s, columns, anekdotes,...more

 • Podcast: Rewind afl. 4

  Mar 15 2019

  In het vierde deel van de podcast Rewind, waarin iedere aflevering een specifieke dag in de Nederlandse dancegeschiedenis wordt naverteld, gaan we terug naar 23 oktober 2013 - de dag dat ID&T verkocht werd aan SFX. Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 werd het realiteit: het grote Nederlandse dance bedrijf ID&T zou verkocht worden aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een...more

 • Live Sessie: Eerie Wanda

  Mar 14 2019

  Maandelijks nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag hoor je Eerie Wanda, een muzikaal project opgezet door singer-songwriter Marina Tadic. Ze speelt muzikale indiepop op de grens tussen droom en realiteit.

 • Kamagurka in theaters met 'De grenzen van de ernst'

  Mar 14 2019

  Kamagurka, het pseudoniem van Luc Zeebroek, is cartoonist, theater- en televisiemaker en beeldend kunstenaar. Hij publiceert onder andere in Humo, NRC Handelsblad en The New Yorker. De cartoons behoren tot zijn kernactiviteiten maar in toenemende mate is hij actief op het gebied van theater, tv, schilderkunst en muziek. Deze maand gaat hij de theaters langs met de voorstelling ‘De grenzen van de ernst’, waarin Kamagurka afwisselend speelt en leest. Hij laat zowel nieuw materiaal horen als tekste...more

 • De Favorieten: schrijver Miquel Bulnes

  Mar 14 2019

  Miquel Bulnes (1976) debuteerde in 2003 met een moderne satire op de zorgsector en Nederlandse Ziekenhuizen in de roman 'Zorg'. Voor zijn historische roman 'Het bloed in onze aderen' werd hij genomineerd voor de Libris literatuur Prijs. Zijn nieuwe roman 'Openbaringen', een literaire thriller, wordt ook gepubliceerd in een andere vertelvorm. Bulnes schreef namelijk tevens het scenario voor een graphic novel, met illustraties van Job van der Molen, onder dezelfde titel.

 • Radio Cinema: Arctic

  Mar 13 2019

  Radiocinema is een wekelijkse podcast over film. Iedere week lichten we twee films uit die in de bioscopen te zien zijn. Pieter en Maaike bespreken deze aflevering de overlevingsfilm 'Artic' met poolreiziger Bernice Notenboom, die een boek schreef over haar eigen expedities.

 • Radio Cinema: Another Day of Life

  Mar 13 2019

  Radiocinema is een wekelijkse podcast over film. Iedere week lichten we twee films uit die in de bioscopen te zien zijn. Pieter en Maaike bespreken deze aflevering samen met schrijver Lieve Joris de film 'Another Day of Life', over het leven van de Poolse schrijver en oorlogsverslaggever Ryszard Kapuściński.

 • De Favorieten: wetenschapsredacteur Anna Gimbrere

  Mar 13 2019

  Anna Gimbrere studeerde in 2014 af in de theoretische natuurkunde. Na haar studie is ze voor verschillende wetenschapsprogramma's aan het werk gegaan als redacteur en presentatrice. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Mediatalent van 2019. Vanuit haar stiekeme wens om astronaut te worden is ze vanaf vrijdag op NPO2 te zien in de zesdelige serie De Wilde Ruimte, over een toekomst ver van aarde. In de rubriek de Favorieten deelt Anna Gimbrere een aantal van haar favoriete cultuurmomenten. D...more

 • Arnout Hauben trekt rond de Noordzee

  Mar 13 2019

  Arnout Hauben is televisiemaker. In Vlaanderen werd hij bekend als verslaggever van Man bijt hond. Daarna maakte hij onder meer de achtdelige reeks Weg naar Compostela, waarin hij een pelgrimstocht naar Compostela aflegt, en de serie Ten oorlog, waarvoor hij langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog liep. Nu volgt Rond de Noordzee, een boek en gelijknamige tv-reeks op NPO 2. Hierin trekt Hauben langs de grillige grenzen van de Noordzee, op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee w...more

 • Stefan Popa keert in zijn nieuwe roman terug naar Roemenië

  Mar 12 2019

  Stefan Popa is een schrijver en journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. In 2014 debuteerde hij met de roman ‘Verdwenen grenzen’, een liefdesgeschiedenis die zich deels afspeelt in de tirannieke jaren ’80 van Roemenië. Daarna verschenen de romans ‘A27’ en ‘De verovering van Vlaanderen’. Met zijn vierde roman ‘Of de oleander de winter overleeft’ keert Popa terug naar de basis van zijn debuutroman: de kwetsbaarheid van kleine volken in een immer uitdijend Europa. Het boek vertelt...more

 • Radiodocumentaire: Lang Leve de auto afl. 2

  Mar 12 2019

  De elektrische, zelfrijdende auto komt eraan; lekker achteroverleunend van A naar B en hij is nog goed voor het milieu ook. Maar, vinden automobilisten het wel zo lekker om het stuur los te laten, vraagt radiomaakster Remy van den Brand zich af? Want zoals mobiliteitshistoricus Gijs Mom weet: “Er is iets heel speciaals tussen mensen en auto’s – en dan vooral tussen mannen en auto’s.” In de korte radioreeks Lang leve de auto hoort u enkele mannen, die vertellen over de bijzondere plaats die de au...more

 • De Favorieten: programmamaker Marijke Schonewille

  Mar 12 2019

  Het verbouwen van verzorgingshuis De Drie Hoven in Amsterdam-West is duurder dan sluiten. Dus zullen de bewoners moeten verhuizen. Een noodlot voor meer ouderen: voor eind 2020 zullen maar liefst 800 Nederlandse verzorgingshuizen hun deuren sluiten. Programmamaker Marijke Schonewille besloot de bewoners van De Drie Hoven een jaar lang te filmen - gewoon met haar Iphone - om het effect van de verhuizing op stokoude leeftijd vast te leggen. De serie 'Uitgewoond' is online te bekijken. Marijke Scho...more

 • Peter Buwalda onderzoekt de voetangels van ambitie en familiebanden

  Mar 11 2019

  Schrijver Peter Buwalda debuteerde in 2010 met de roman ‘Bonita Avenue’, waarin hij de ondergang van de familie Sigelius beschrijft. Een stormachtig debuut; het boek werd genomineerd voor twaalf literaire prijzen, waarvan er vijf werden gewonnen. Sindsdien verschenen er vier bundels met zijn columns uit de Volkskrant. Nu verschijnt het langverwachte ‘Otmars Zonen’, het eerste deel van wat een trilogie moet worden. Hierin onderzoekt Buwalda de voetangels van familiebanden, van seksualiteit, van a...more

 • De Favorieten: acteur Vincent Rietveld

  Mar 11 2019

  Vincent Rietveld studeerde in 2002 af aan de Toneelschool Maastricht, en was datzelfde jaar medeoprichter van Toneelgroep De Warme Winkel. Sindsdien is hij te zien in het theater en op tv. Recentelijk speelde hij Pjotr-Jan in de Luizenmoeder. Met zijn nieuwe voorstelling voor De Warme Winkel - over het zijn van een individu in een overbevolkte wereld - is Vincent Rietveld van plan een Louis d'Or nominatie binnen te slepen. Je hoort de bepalende cultuurmomenten van de acteur in de rubriek de Favo...more

 • Achter de Schermen: Afrit Akersloot

  Mar 11 2019

  De afgelopen tien jaar trokken journalisten Freek Schravesande en Carola Houtekamer er voor de NRC op uit naar plekken waar op het eerste gezicht niet zo veel gebeurt. Ze hingen er wat rond, belden bij wildvreemden aan, dronken koffie met ze, en de verhalen die ze tegenkwamen waren altijd een stuk spannender dan op voorhand gedacht. Al deze verhalen zijn nu gebundeld in het boek 'Afrit Akersloot'. Verslaggever Tessa de Vries ging alvast een middag met ze op pad en bezocht één van de plekken waar...more

 • Podcast: Rewind afl. 3

  Mar 08 2019

  In de podcast Rewind wordt elke aflevering een specifieke dag in de Nederlandse dancegeschiedenis naverteld. Deze aflevering, de derde, gaat over 21 juni 1999: de dag dat de RoXY afbrandde. Deze beroemde club en tevens de geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Op deze 21 Juni werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravaganza feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterl...more

 • Gwendolyn Masin met zeskoppig strijkersensemble in de schouwburg (2/2)

  Mar 08 2019

  Gwendolyn Masin is een internationaal gevierd solo-, kamermuziek- en concertvioliste. Ze is een dochter van een Hongaars-Nederlands violistenechtpaar en leidt net als haar ouders een reizend bestaan. Behalve als violiste is Masin actief als artistiek leider van het Gaia Festival voor kamermuziek, dat jaarlijks in Zwitserland wordt gehouden en waar ze ook woont. Komende zondag treedt ze met haar zeskoppig strijkersensemble op in de schouwburg van Cuijk. Op het programma staan werken van o.a. Sain...more

 • Gwendolyn Masin met zeskoppig strijkersensemble in de schouwburg (1/2)

  Mar 08 2019

  Gwendolyn Masin is een internationaal gevierd solo-, kamermuziek- en concertvioliste. Ze is een dochter van een Hongaars-Nederlands violistenechtpaar en leidt net als haar ouders een reizend bestaan. Behalve als violiste is Masin actief als artistiek leider van het Gaia Festival voor kamermuziek, dat jaarlijks in Zwitserland wordt gehouden en waar ze ook woont. Komende zondag treedt ze met haar zeskoppig strijkersensemble op in de schouwburg van Cuijk. Op het programma staan werken van o.a. Sain...more

 • Marlies Heuer regisseert voorstelling over de Nederlandse verzorgingsstaat

  Mar 07 2019

  Marlies Heuer is actrice en theatermaker in allerhande theaterproducties, met een voorkeur voor de intimiteit van de kleine zaal. Ook speelde ze in diverse speelfilms, o.a. in ‘De laatste dagen van Emma Blank’ van Alex van Warmerdam. Tweemaal kreeg zij de Theo d’ Or: in 1998 voor de titelrol in Ibsens ‘Hedda Gabler’, in 2012 voor de moeder in Thomas Bernhards ‘Am Ziel’. In 2014 werd ze ernstig ziek, waardoor ze drie jaar van het toneel verdween. Voor Mugmetdegoudentand regisseert ze nu ‘Sociaal ...more

 • Live Sessie: Someone

  Mar 07 2019

  Maandelijks nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag hoor je Someone, het nieuwe project van Tessa Rose Jackson. Ze speelt graag met genres en zoekt in haar muziek de rauwe en mysterieuze diepte van het pop-spectrum op.

 • De Favorieten: Rik van den Bos

  Mar 07 2019

  Rik van den Bos studeerde in 2008 af aan de Schrijfopleiding van de theaterschool Utrecht. Sindsdien schrijft hij o.a. voor Ro theater, NNT, Toneelgroep Oostpool, Toneelschuur-producties en Lunchtheater Bellevue. Samen met theatermaker Maurits van den Berg richtte hij toneelgroep Berg&Bos op. Zaterdag gaat de voorstelling 'Brave New World 2.0' in premiere, een tekst die Rik van den Bos baseerde op de roman met dezelfde naam van Aldous Huxley uit 1932. In de rubriek de Favorieten zal hij aan de h...more

 • Radio Cinema: Pájaros de verano

  Mar 06 2019

  Radiocinema is een wekelijkse podcast over film. Iedere week lichten we twee films uit die in de bioscopen te zien zijn. Pieter van der Wielen spreekt met trompettiste Maite Hontelé om over de Colombiaanse film 'Pájaros de verano'.

 • De Favorieten: Spinvis

  Mar 06 2019

  Muzikant en dichter Erik de Jong bracht al 8 albums uit onder de naam Spinvis. Sinds 2000 schuift hij van project naar project: hij schrijft, staat in het theater en maakt muziek. Zo is hij inmiddels een bekende en gewaardeerde naam in de experimentele Nederlandse kunstwereld. Samen met Saartje Van Camp en Introdans toert hij vanaf dit weekend met de familievoorstelling 'Vier Verhalen en een dag', een muziektheaterproductie over vrijheid. In de rubriek de Favorieten deelt Spinvis zijn betekenisv...more

 • Joris van Casteren schrijft boek 'Moeders lichaam'

  Mar 05 2019

  Joris van Casteren is journalist, schrijver en dichter. Bij De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad maakte hij naam met grote, observerende reportages. Daarnaast schrijft hij vooral non-fictie boeken. Met zijn debuut ‘Lelystad’ (2008) schetste hij een ongenadig portret van deze stad en zijn inwoners. Andere titels zijn o.a. ‘Het zusje van de bruid’ (2011), ‘Het been in de IJssel’ (2013) en ‘Mensen op Mars’ (2016). In zijn nieuwe boek ‘Moeders lichaam’ tekent hij het verhaal op van een eenzame ...more

 • Achter de schermen: Sarah Moeremans over Bambi

  Mar 05 2019

  Regisseur Sarah Moeremans maakt bij Toneelgroep Oostpool de voorstelling ‘Bambi’, waarin ze het schattige hertje van een heel andere kant laat zien. Want is Bambi wel zo onschuldig en lief als wij denken? En waarom willen we hem zo graag als slachtoffer zien? Verslaggever Inge ter Schure zocht Sarah Moeremans op tijdens één van de laatste repetities.