PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Eik & Ik

Je zult maar Eikelboom heten en van bomen houden. En dan zien dat de boom wiens naam je draagt gebukt gaat onder jeukrupsen die het leven van veel mensen zuur maken. De eik staat er slecht op. Maar dat verdient deze boom niet, want de eik is onder de bomen wat de leeuw is in het dierenrijk. In deze podcast gaat Wim Eikelboom op zoek naar eerherstel voor de eik. Hij verzamelt verhalen die je verrassen en die je anders laten kijken naar eiken. Eik&Ik is een podcast van de EO en de NPO1-campagn...more

Afleveringen

 • #9 - Waarom Delden eiken-kampioen van Nederland is

  Oct 10 2021

  Nergens in Nederland is er een hogere dichtheid aan oude eikenbomen te vinden dan in het Twentse Delden, een stadje ten westen van Hengelo. Per fiets ga ik - Wim Eikelboom - op eiken-expeditie in Delden met twee monumentale bomenkenners van de Bomenstichting: Jeroen Philippona en Maarten Windemuller. Wat is het geheim van eiken-kampioen Delden? Welke rol speelt landgoed Twickel daarin?

 • Gedichten en sprookje over de eikenboom

  Jul 12 2021

  De eikenboom inspireert dichters en verhalenvertellers. In deze bonus-aflevering van Eik & Ik vier gedichten en een sprookje.  De gedichten zijn:  Een zwijn onder de eik van Ivan Krylov De oude eik van Willem Wilmink De eik van Hedwig Selles De eikel spreekt van Theo Sontrop Het sprookje is De laatste droom van de oude eik van de Deense meesterverteller Hans Christian Andersen (1805-1875). De vertellers zijn Klaas Vos en Jantien van Wageningen. 

 • Ik zie bomen als mensen wandelen

  May 27 2021

  Bomen zijn er gewoon. Maar in al hun 'gewoonheid' hebben bomen ons veel te vertellen.  Dit is een wandelpodcast om te beluisteren tijdens een bos- of parkwandeling. Wim Eikelboom wandelt met je me en vertelt welke levenslessen we kunnen leren van bomen. Hij verbindt zijn kennis over bomen met bijbelse noties en persoonlijke inzichten.  Met gedichten van Hans Andreus en Hans Bouma.  Verhaal: Jantien van Wageningen Sounddesign: Hens Zimmerman Deze editie van 'Eik & Ik' is gemaakt in opdracht...more

 • #8 - Eikenhout oubollig? Absoluut niet.

  May 19 2021

  Eikenhout heeft de naam robuust, maar ook een tikkeltje oubollig te zijn. Is dat terecht?  In deze aflevering van Eik & Ik onderzoek ik - Wim Eikelboom - de eik als houtleverancier. Ik ga op pad met Pieter Westerhof van de Nederlandse rondhoutveiling en met Gerrit Jan Spek over Veluwse eikenbossen. Edward Otten en Valerie Trouet vertellen over bouwen en ontwerpen met eiken. En Bert Barten haalt een prachtige anekdote op over eikenhouten balken in een Brits kerkje. 

 • Klaas Vos vertelt legende wondereik van Wijhe

  May 16 2021

  Op verschillende plekken in het land zijn heilige eiken, waar een bovennatuurlijk verhaal aan is of was verbonden. Sterke verhalen over eikenbomen komen met name voor in de katholieke volkscultuur.  Klaas Vos vertelt het verhaal van de wonderboom van Wijhe, een Overijsselse eik-legende uit de 17e eeuw. De eikenboom is verdwenen, maar het verhaal leeft voort.  Bron: Overijselsch Sagenboek (1936) van J.R.W. Sinninghe

 • #7 - Waarom eikels lekkerder zijn dan je denkt

  May 09 2021

  Wilde zwijnen, eekhoorns en gaaien houden van eikels. Maar zijn eikels ook voor mensen te eten? Wim Eikelboom onderzoekt hoe smakelijk eikels zijn.  Hij ontmoet in deze aflevering van Eik & Ik wildkenner Gerrit Jan Spek, food designer Katja Gruijters, voedselbos-expert Jesper Feenstra en Gert Fortgens van bomentuin Trompenburg.

 • #6 - Steeds meer eikenlijken in ons land en verhalen van hoop

  Apr 15 2021

  In verschillende bossen, maar ook op landgoederen gaan spontaan eiken dood. Soms ook hele dikke. Wat is de reden voor de eikensterfte? Bosecoloog Jan den Ouden geeft zijn kijk op eikenlijken. Maar er zijn ook hoopvolle berichten. In deze aflevering twee eikenredders: Gert Fortgens van bomentuin Trompenburg en kunstenares Birthe Leemeijer.

 • #5 - Op bezoek bij mijn favoriete eiken

  Apr 05 2021

  Heb jij een boom waar je graag komt? Ik wel. Ik neem je mee naar mijn favoriete eiken. Eentje staat op een landgoed op de Veluwe en de anderen in de duinen van Zeeland, op Walcheren. In deze aflevering ben ik op pad met Annemiek van Loon uit Epe en met Anton van Haperen uit Koudekerke.

 • #4 - Formidabel speurwerk van eikenrechercheurs

  Mar 30 2021

  Welke verhalen gaan er schuil achter een oude eikenhout balk in een boerderij, een eiken schilderijlijst of een stuk eikenhout bij een archeologische opgraving? In deze aflevering maak je kennis met de wondere wereld van dendrochronologen, die precies kunnen vertellen hoe oud een stuk hout is en waar het vandaan komt. Welkom in de wondere wereld van eikenrechercheurs en jaarringen-duiders.

 • Titelsong: In de toppen daar verblijf ik graag

  Mar 21 2021

  Speciaal voor Eik & Ik componeerde de band Blikwinkel een nummer over de eik: In de toppen daar verblijf ik graag.Blikwinkel bestaat uit Willem Eikelboom (drums, zang), Harmen Thijs de Vries (zang, gitaar, toetsen) en Daniël Toebes (zang, gitaar, mondharmonica, toetsen).

 • #3 - Waarom Wim Eikelboom (beetje) baalt van Bonifatius

  Mar 21 2021

  De eik kent een bijzondere geschiedenis als boom waar mensen geloof aan ontleenden. Germanen vereerden de eik als heilig wezen. Voor Romeinen was de eikel het symbool van vruchtbaarheid. Missionaris Bonifatius hakte heilige eiken om.Wim Eikelboom duikt in de heilige historie van de eik en komt tot de conclusie dat hij een beetje baalt van Bonifatius.Muziek: BlikwinkelEindmix: Hens Zimmerman

 • #2 - Het verdriet van de dikste eik van Nederland

  Mar 11 2021

  De dikste en een van de oudste eiken van Nederland staat op landgoed Verwolde in het Gelderse Laren. De 500 jarige reusachtige eikenboom is al een eeuw lang een bezienswaardigheid.Wim Eikelboom bezoekt de Dikke Boom met de barones van het landgoed. En hij doet een akelige ontdekking.

 • #1 - Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn

  Mar 07 2021

  Eikel is een dankbaar scheldwoord. En de eikenprocessierups bezorgen eikenbomen een slechte reputatie.Eikelboom.... what's in a name? Wat zijn de lasten en lusten als je deze achternaam draagt? Ik ga op zoek naar de herkomst van mijn achternaam en ik peil gevoelens in mijn familie over onze naam.Maker: Wim EikelboomMuziek: Blikwinkel Eindmontage: Hens Zimmerman

 • Trailer

  Feb 24 2021

  Je zult maar Eikelboom heten en van bomen houden. En dan zien dat de boom wiens naam je draagt, gebukt gaat onder jeukrupsen die het leven van veel mensen zuur maken. De eik staat er slecht op. Maar dat verdient deze boom niet, want de eik is onder de bomen wat de leeuw is in het dierenrijk. In deze podcast gaat Wim Eikelboom op zoek naar eerherstel voor de eik. Hij spiegelt dat aan zichzelf. Wim verzamelt verhalen die je verrassen en die je anders laten kijken naar eiken.