PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De zin en onzin van werken

Werkvrienden Minke en Carmen verwonderen zich over de geschreven en ongeschreven regels van werk. In hun werk als organisatieveranderaars komen zij dagelijks in aanraking met bijzondere werkafspraken en organisatieculturen. Elke aflevering pakken zij een ander werk fenomeen beet. Samen bespreken zij de oorsprong en zinnigheid hiervan. Dit doen zij niet alleen; elke aflevering speed-interviewen zij iemand over de zinnigheid van hun werk.

Afleveringen

 • #6: Zinvol werk: Kopjes omhoog

  Sep 03 2021

  Naarmate de grens tussen werk en leven steeds vager wordt, wordt je baan meer dan alleen inkomen. Een baan moet iets betekenen voor je, naast een manier om voor jezelf en je gezin te zorgen. Medewerkers willen weten dat zij aan een hoger, vaak maatschappelijk, doel bijdragen. Of is dit niet voor iedereen van toepassing? Minke en Carmen bespreken tijdens deze aflevering waar zij vandaan komen qua familie en opvoeding en hoe dit hun idee over zinvol werk gevormd heeft.

 • #5: De manager: Control Freak of motivator?

  Sep 03 2021

  We hebben het eeuwenlang zonder gedaan en nu is het niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De manager. De meningen verschillen over hoe deze rol ingevuld zou moeten worden. Is het iemand die medewerkers controleert of juist motiveert? Is de manager een overbodige functie of juist een cruciale rol binnen organisaties? Carmen bespreekt haar positieve ervaring met managers en Minke haar minder positieve ervaring, waarbij zij hun ideale invulling van de rol omschrijven.

 • #4: Psychologische veiligheid: 'nieuwsgierigheid is key'

  Sep 03 2021

  Het begon eigenlijk al bij de oermens. De Homo neanderthalensis kon met een gerust hart lekker tukken, want hij wist dat zijn stamgenoten de wacht hielden tegen extern gevaar. Nu komen sabeltijger aanvallen tegenwoordig minder vaak voor, maar de behoefte aan je veilig voelen, zowel fysiek als psychologisch, is bij ons Homo sapiens sapiens nog steeds aanwezig. In deze aflevering worden Minke en Carmen geconfronteerd met hun eigen vooroordelen omtrent psychologische veiligheid, delen zij hun inzic...more

 • #3: Het beoordelingsgesprek: "Lekker binair"

  Aug 03 2021

  Met klotsende oksels je beoordelingsgesprek in? Dit kan anders! We delen openhartig onze eigen ervaringen, over onzinnige invulvelden en de maandelijkse gesprekken. Minke heeft zich de afgelopen jaren verdiept in performance management en deelt praktijkvoorbeelden en wetenschappelijk onderzoek. Hoe kan het klassieke beoordelingsgesprek anders? Of is afschaffen de beste optie?

 • #2: De diversiteits-officer: "Tijd om te ontbubbelen?"

  Aug 03 2021

  Als zelfs het Britse koningshuis een diversiteit officer aanneemt, dienen wij deze dan niet allemaal te hebben? Of zijn we veel productiever en gelukkiger als we in onze eigen bubbel met gelijkgestemde zitten? Minke en Carmen delen open hun eigen ervaringen, wat leidt tot een verhitte discussie. Zeker wanneer we bespreken wat diversiteit eigenlijk oplevert en hoe serieus organisaties dit moeten nemen.

 • #1: de 8-urige werkdag "Een overvloed aan bessen"

  Aug 03 2021

  “Working 9 to 5.” Dolly Parton schreef er zelfs een liedje over. Maar waar komt dit fenomeen vandaan? De opkomst van Covid-19 en de bijbehorende richtlijnen hebben veel impact gehad op onze werk tradities. Zo is thuiswerken vrijwel de nieuwe norm geworden, met alle gevolgen van dien. Wat zouden de voordelen zijn van langer of korter werken? Minke en Carmen duiken tijdens deze eerste aflevering dieper in de geschiedenis van de 8-urige werkdag en bespreken of het nog wel van deze tijd is.

 • Trailer

  Jul 28 2021

  Wat Carmen en Minke gaan bespreken in deze podcast...