PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Stille Getuige: Hoe het Nederlands Forensisch Instituut sporen laat spreken

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Afleveringen

 • Aflevering 4: Bloedspoorpatroonanalyse

  Feb 11 2020

  Bloed druipt, druppelt, sproeit, spuit, stroomt… en praat. Maar wat vertelt het? De vorm van de druppels op de muur, de handafdruk op een tafel, de vlekken binnen in een broekzak: de patronen die bloed vormen tijdens een misdrijf geven veel informatie over wat er gebeurd kan zijn. Deze kennis kan van groot belang zijn in de rechtbank. In deze podcast gaat journalist Leonard van den Berg in gesprek met bloedspoordeskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut. De mensen die bij een plas bloed...more

 • Aflevering 3: Forensische toxicologie en forensische pathologie

  Feb 11 2020

  Wat vertelt een stoffelijk overschot aan de toxicologen en pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut? In deze podcast gaan we in gesprek met experts van de onderzoeksgebieden forensische toxicologie en forensische pathologie. Hoe laten zij een dode spreken? 

 • Aflevering 2: Digitale misdrijven

  Jan 08 2020

  Nu we steeds digitaler leven, neemt ook het aantal digitale misdrijven toe. Zoals phishing van persoonlijke gegevens en het hacken van websites. Maar ook afpersingen en bitcoin-bedrog spelen online. We bezoeken de teams Data-analyse en Forensisch Digitale Technologie bij het Nederlands Forensisch Instituut om te ontdekken: hoe kraak je wachtwoorden, herstel je data en ontrafel je online communicatie van criminelen? Én, hoe toon je aan dat dit belastende materiaal op een telefoon of computer is t...more

 • Aflevering 1: Tape onder de loep

  Jan 08 2020

  Tape wordt gebruikt bij plofkraken om explosieven te bevestigen. Bij overvallen om slachtoffers vast te binden en de mond te snoeren. Bij moordzaken om lichamen of lichaamsdelen te verpakken. Maar hoe kan een stuk tape, achtergebleven op een crime scene, leiden tot de dader van een misdrijf?