PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Oversteek

De Oversteek is een podcast over zakendoen in de Verenigde Staten, gemaakt door Koos Tervooren van Microphone Media. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: TABS, RVO, Consulaat Generaal Miami en FisherBroyles.

Afleveringen

 • S2E4 - Down South - Houston (Renewable Energy)

  Jun 01 2022

  De laatste aflevering van De Oversteek: Down South, en die eindigt in Houston. De oude oliestad transformeert snel in een stad die voorop loopt in de (hernieuwbare) energiesector. Maar ondanks die snelle ontwikkelingen blijft het een conservatieve stad, op cultureel en religieus vlak, maar ook wat betreft wapens en in het onderwijs. Je hoort Olivia Simoen-Deman van de Dutch School Houston, die kinderen uit Houston bijles geeft in de Nederlandse taal. Ook hoor je Ralf van der Ven, van Acretio, di...more

 • S2E3 Down South - Austin (Creative & Tech)

  May 25 2022

  Keep Austin Weird. Dat is de slogan van de creatieve techhub die diep in de staat Texas ligt. En dat merk je aan alles. Maar er is meer: Austin is ook een heel aantrekkelijke plek voor ondernemers. Elon Musk verhuist Tesla en SpaceX ernaartoe. De reden? Lage belastingen en weinig regels. Van Jacob Willemsen (TABS) en Jan Joosten (FisherBroyles) hoor je waarom dat van Texas een bedrijvenhemel maakt. Ook hoor je van Nik Nieuwenhuijs van code d'azur waarom hij de oversteek maakte naar Austin, en wa...more

 • S2E2 Down South - Miami (Sport)

  May 19 2022

  Welcome to Miami. Allang niet meer alleen de stad van zon, zee en strand. Nee, Miami zet vol in op sport, en in het bijzonder voetbal. Koos bezoekt het evenement Soccerex, waar alle voetbalbobo's samenkomen, en de Nederlandse overheid een enorm oranjepaviljoen heeft neergezet. Je hoort consul-generaal Ruth Emmerink en sports liaison Thomas Rongen. Maar ook de ervaringen van ondernemer Jasper Swelheim van Content Stadium, die vertelt hoe je in Florida zakendoet en hoeveel je moet betalen voor een...more

 • S2E1 Down South

  May 12 2022

  In de eerste aflevering van De Oversteek: Down South hoor je waarom en wanneer je je bedrijf naar het zuiden van de VS moet verkassen. En hoe je dat vervolgens aanpakt. Het is namelijk niet zonder risico's, volgens Prins Constantijn van Oranje Nassau. Ook integreren is geen peulenschil, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg (BNR). Waarom zou je dan wel gaan? Je hoort dat van ondernemer Jos de Krieger, die met Superuse/Blade Made de oversteek maakt.De Oversteek: Down South is een vierdeli...more

 • Nieuw seizoen - De Oversteek: Down South (TRAILER)

  May 09 2022

  Op 12 mei begint het nieuwe seizoen van De Oversteek. In deze editie hoor je waarom heel veel Amerikaanse en Nederlandse bedrijven naar het zuiden van de VS vertrekken. Podcastmaker Koos Tervooren reist af naar Miami, Austin en Houston om erachter te komen hoe je zakendoet Down South. Dit seizoen wordt mede mogelijk gemaakt door TABS, RVO, het consulaat-generaal in Miami, FisherBroyles en De Ondernemer.

 • S1E7 Sales

  Apr 04 2019

  Als je in Amerika iets wilt verkopen kun je beter niet over politiek praten. Je kunt beter de nagels lakken en een flitsende powerpoint in elkaar zetten. Show, don't tell! Ook kun je een Amerikaanse salesman inschakelen. Kijk uit, alle Amerikanen kunnen goed presenteren, maar dat wil nog niet zeggen dat ze goed kunnen verkopen. In deze aflevering van De Oversteek hoor je alles over sales.

 • S1E6 Culturele verschillen

  Mar 27 2019

  Amerikanen eten met een vork in de ene hand terwijl de ander stil op tafel ligt, behalve als de steak gesneden moet worden. Amerikanen willen niet per se koffie met je drinken als ze zeggen 'let's do coffee'. Amerikanen gaan weinig op vakantie, maar als ze toch gaan dan moet het duur en goed zijn. Allemaal stereotypes die eigenlijk wel blijken te kloppen, hoor je in deze aflevering van De Oversteek. Ook hoor je hoe de Amerikaanse bedrijfscultuur anders is dan in Nederland.

 • S1E5 Belastingen en Verzekeringen

  Mar 21 2019

  'Death and taxes', twee dingen in het leven waar je zeker van kan zijn. Maar vergeet ook niet verzekeringen, daar ontkom je door de Amerikaanse claimcultuur niet aan. In deze aflevering hoor je alles over belastingen voor ondernemers en hoeveel je moet betalen aan zorgverzekering voor werknemers.

 • S1E4 Zakendoen

  Mar 14 2019

  Hoe zorg je ervoor dat je je product aan de man brengt? Hoe zorg je ervoor dat klanten geld overmaken? Hoe krijg je een lening? Oftewel, hoe doe je zaken in de Verenigde Staten? Dat hoor je in de vierde aflevering van De Oversteek.

 • S1E3 Expats

  Feb 28 2019

  In de derde aflevering van De Oversteek onderzoekt Koos Tervooren hoe het is om als expat in de Verenigde Staten te leven. Waarom is het zo moeilijk om een bankrekening te openen? Welk visum heb je nodig? En wat regel je als werkgever voor expats? Dat hoor je van Annette van der Feltz van Expatriate Assistance, Jacob Willemsen van TABS en Steve Maggi van SMA Lawyers.

 • S1E2 De Baas

  Feb 21 2019

  In de tweede aflevering van De Oversteek onderzoekt Koos Tervooren hoe het is om in Amerika de baas te zijn. Want, hoe vind je personeel? Hoe stuur je ze vervolgens aan? En hoe kom je weer van ze af? Dat hoor je van Florence van den Bergh van YER, Rob Jacobs van Picturae, Angelique van der Made van Red Oyster, Chris de Visser, die bedrijven begeleidt bij de oversteek en Jan Joosten van BakerMcKenzie.

 • S1E1 De Oversteek

  Feb 14 2019

  In de eerste aflevering van De Oversteek onderzoekt Koos Tervooren waarom je als bedrijf ├╝berhaupt je business naar Amerika zou moeten uitbreiden. En wat komt daar vervolgens bij kijken? Die vragen worden beantwoord door de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra, Consul-Generaal in New York Dolf Hogewoning, Jacob Willemsen van TABS, Servaas Begheyn van Rabobank en Jan Joosten van Baker McKenzie.

 • Promo

  Feb 11 2019

  De Oversteek gaat over sales, claims, werkgeverschap, verzekeringen, aansprakelijkheid, creditcards, belastingen, you name it. Alles wat er komt kijken bij zakendoen in de Verenigde Staten.