PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De MachtWacht

Wie trekt er aan de touwtjes, voor en achter de schermen? Dat is niet altijd even duidelijk. Zeker in België niet, waar de mandaten talrijk zijn en de architectuur van de macht ondoorzichtig is. Zijn de partijen belangrijker dan de parlementen? Of regeert de middenstand het land? Hoeveel macht hebben de werkgevers en de vakbonden? Zijn er wereldvreemde rechters? En wat zegt het over de plek van ons land in Europa en de wereld? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos analyseert in De Machtwacht elke ...more

Afleveringen

 • #42: Charles Michel en de MR zitten in een perfecte storm. En de schade dreigt groot te worden

  Mar 29 2019

  En toen verslikte de premier zich in zijn woorden, en had hij het over 'een nationaal-socialistische' cocktail. Met nog acht weken te gaan voor de verkiezingen is het balen voor Charles Michel.

 • #41: Ministers en hun kabinetten schakelen graag ghostwriters in om hun wetten te schrijven. Hoe vanzelfsprekend moeten we dat vinden?

  Mar 22 2019

  Wie schrijft in werkelijkheid de wet? De vraag gaat recht naar het hart van de federale macht. Rond the powers that be zoemt een select gezelschap van top­advocaten, -academici en -consultants als bedrijvige bijen in een korf. Maar hoe onafhankelijk zijn zij? Wat staat er­tegenover? Waarom gaat het in België zo? En is dat elders ook het geval? De Standaard-journalisten Marjan Justaert en Christof Vanschoubroek werpen een blik op een ­wereld die doorgaans het daglicht niet ziet. En vertellen erov...more

 • #40: 'Het is met staatshervormingen zoals met Star Wars-films: er komen er altijd nieuwe.'

  Mar 15 2019

  En plots is het er weer. Het vooruitzicht op een staatshervorming. Nóg maar eens een staatshervorming. Want dat zou dan de zevende worden, in goed 50 jaar. Waarom hervormen politici ons land toch zo graag? Columnist en senior writer Guy Tegenbos van De Standaard maakte alle zes de voorgaande staatshervormingen mee. Bij de eerste – in 1970 – was hij nog student. De vijf hervormingen nadien versloeg hij als journalist. Welke inzichten heeft hem dat bijgebracht? Hij vertelt - over onder meer het ta...more

 • #39: ‘België moet zich nu zelf op de vingers tikken over Libische kwestie’

  Mar 01 2019

  Vanuit België is 1 à 2 miljard euro naar Libië gestroomd, een land dat na de val van Khadaffi in 2011 nog altijd niet stabiel is. De VN Veiligheidsraad oordeelt dat ons land met die geldstromen in de fout is gegaan. Waarom gaven we dat Libische geld vrij? En wat zijn de gevolgen? Een analyse van Matthias Verbergt.

 • #38: 'Veiligheidsdiensten zijn veel banger voor mensen die hier radicaliseren dan voor teruggekeerde Syriëstrijders.'

  Feb 21 2019

  Wat staat België te doen nu het Kalifaat uiteenvalt en de Amerikaanse president Donald Trump vraagt om de Syriëstrijders terug te halen? Dat blijkt een uiterst lastige vraag. Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos zoekt naar een antwoord met Mark Eeckhaut, de terreurexpert van De Standaard.

 • #37: 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden'

  Feb 15 2019

  Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat België zich excuseert voor zijn verleden in Congo. De groep heeft onderzocht hoe het in ons land gesteld is met het racisme tegenover inwoners van Afrikaanse origine. Maar is dat racisme wel gelinkt aan ons koloniale verleden? Zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos en historicus Marc Reynebeau zoeken het uit in aflevering 37 van De Machtwacht.

 • #36: Waarom het ontslag van Joke Schauvliege CD&V zijn groene geloofwaardigheid niet terug geeft

  Feb 08 2019

  De klimaatacties hebben een eerste slachtoffer geëist. Vlaams minister Joke Schauvliege moest deze week ontslag nemen. Ze had zich lelijk verslikt in een complottheorie. Maar niet alleen zijzelf komt hier zwaar gehavend uit. Dat is ook zo voor de CD&V. De partij is haar groene geloofwaardigheid kwijt. Net nu dat weleens hét verkiezingsthema zou kunnen zijn. Hoe erg is dat? Een analyse van Bart Brinckman en Marjan Justaert.

 • #35: 'Rechts protesteert in het stemhokje, links op straat'

  Jan 31 2019

  Iedereen dacht dat het jongeren- en straatprotest weg waren, maar ze lijken helemaal terug. De klimaatmarsen zijn bijzonder, vindt politicoloog Stefaan Walgrave van de Universiteit Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in protestbewegingen. ‘Rechts laat zijn ongenoegen merken in het stemhokje, links op straat.’

 • #34: 'Het gaat er heet aan toe, maar aantal leden daalt. Dat is een probleem voor de vakbonden'

  Jan 24 2019

  Er wordt weer gestaakt. Op 13 februari. Afgelopen dinsdag stapten de vakbonden uit het loonoverleg met de werkgevers. Ze kunnen zich niet vinden de loonvoorwaarden die nu op tafel liggen. En daarom willen ze het land nog een keer platleggen. Wat zegt dat over de macht of onmacht van de vakbonden? Een analyse van Goele De Cort.

 • #33: Humanitaire visa waren voor Francken als een campagnemiddel. Die troefkaart is nu uitgespeeld.

  Jan 17 2019

  Alweer een rel rond migratie. N-VA gemeenteraadslid in Mechelen Melikan Kucam zou 200 mensen uit Syrië en Irak een humanitair visum geregeld hebben, en dat zou voor grof geld gebeurd zijn. Hoe is dat kunnen gebeuren onder staatssecretaris Theo Francken die tegen foute migratie ten strijde trekt? Een analyse van Yves Delepeleire.

 • #32: Heeft de regering haar overheidsbedrijven niet meer in de hand?

  Jan 11 2019

  Er sneuvelen 1.900 banen bij Proximus. Volgens de top van het telecommunicatiebedrijf om meer in te zetten op digitalisering. De regering viel uit de lucht bij het nieuws. Heeft de regering haar overheidsbedrijven niet meer in de hand? Een analyse van Christof Vanschoubroeck.

 • #31: 'Het zou niet slim zijn als N-VA al haar eieren in het mandje van asiel en migratie zou leggen'

  Dec 21 2018

  De regering-Michel is deze week gevallen, dat wist u natuurlijk al. De val over het VN-Migratiepact is zo de climax van een politieke jaar waar identiteit en migratie helemaal de agenda beheersten. Is dat ook nog zo in 2019? Een analyse van Bart Brinckman.

 • #30: 'N-VA zit in een zetel: het lot van de regering in handen én ze kunnen campagne voeren'

  Dec 14 2018

  Begin deze week vroegen we ons in De Machtwacht af of premier Michel al dan niet een staatsgreep pleegt met zijn minderheidskabinet, zonder vertrouwensstemming. Heel wat politieke partijen roepen daar nu ook toe op en willen zo’n stemming. Hoe lang houdt Michel dit nog vol? Christof Vanschoubroek en Jan-Frederik Abbeloos maken de balans op.

 • #29: Pleegt premier Michel een staatsgreep?

  Dec 09 2018

  N-VA ligt uit de regering-Michel I, Michel II gaat door met een minderheidskabinet. Premier Michel trekt niet naar de koning om het ontslag van de regering aan te bieden, maar naar Marrakech om België te binden aan het VN-Migratiepact. Met nog 52 zetels op de 150 in de Kamer. Is dat democratisch? Of pleegt de premier een staatsgreep? Een analyse van Bart Brinckman en Jan-Frederik Abbeloos.

 • #28: Waarom premier Michel zijn regering absoluut recht wil houden

  Dec 07 2018

  De regering hinkt al de hele week op een been, maar valt voorlopig niet. Het VN-Migratiepact beroert al langer de gemoederen, maar met Marrakech in zicht is dat nog meer het geval. We hebben nog steeds een regering, ook na de debatten in de Kamer van donderdag, maar hoe lang duurt dat nog? Een analyse van Matthias Verbergt en Jan-Frederik Abbeloos.

 • #27: 'Traditioneel sterft een protest als dat van de gele hesjes een stille dood'

  Nov 30 2018

  Het protest van de gele hesjes beheerst al een paar weken het nieuws. Aanvankelijk ging het over de brandstofprijzen, maar het is ondertussen meer dan dat. Zal het protest een impact hebben op de politiek of worden ze vakkundig door de regering genegeerd? Jef Poppelmonde legt het uit.

 • #26: 'Elke uitspraak over het migratiepact is een stap dichter bij de val van de regering'

  Nov 22 2018

  We ondersteunen het VN-Migratiepact. Dat is toch wat premier Michel begin deze week duidelijk stelde. Maar de onenigheid tussen N-VA en de premier blijft erg groot, zo bleek in het Kamerdebat van donderdag. Valt de regering over het migratiepact? Een analyse van Bart Brinckman.

 • #25: 'N-VA had lang geen probleem met de VN migratieresolutie, maar de dreiging op rechts is nu te groot'

  Nov 15 2018

  Tekenen we of tekenen we niet? Het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, kortweg het VN-migratieakkoord, was deze week goed voor heel wat discussie. Premier Michel had eind september zijn steun aan de resolutie toegekend, maar Theo Francken heeft daar toch nog twijfels bij. Gaan we nu tekenen of niet? Bart Brinckman geeft een analyse.

 • #24: Waarom politieke benoemingen (niet) wenselijk zijn

  Nov 08 2018

  Het spook van de politieke benoemingen waart weer rond. Carina Van Cauter (Open VLD) grijpt naast het gouverneurschap in Oost-Vlaanderen en de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur van de Nationale Bank ligt onder vuur. Zijn politieke benoemingen altijd een slechte zaak? En als ze dat zijn, waarom is het dan zo moeilijk om ze met wortel en tak uit te roeien? Senior writer Bart Brinckman legt het uit.

 • #23: ‘De verdachtmaking over doorgestoken kaart F-35 zal de regering blijven achtervolgen’

  Oct 26 2018

  U wist het al vier jaar, maar nu is het officieel. Het wordt de F-35. De Lightning-II, voor de volledigheid. De nieuwe gevechtsvliegtuigen van het Belgisch leger die de F-16’s moeten opvolgen, zullen geleverd worden door de Amerikaanse producent Lockheed Martin. En niet door een Europese producent. Lopen we zo aan het handje van Donald Trump of is het gewoon de beste keuze? Peter De Lobel heeft het antwoord.

 • #22: Waarom het water tussen N-VA en Groen (niet) te diep zal blijven

  Oct 18 2018

  In het grootste deel van de Vlaamse gemeenten is na de gemeenteraadsverkiezingen zondag al een coalitie samengesteld. In drie grote steden, Antwerpen, Gent en Oostende, nog niet. Een belangrijke factor in die besprekingen is Groen. Zij staan sterk, maar slagen er tot nu toe nog niet in het laken helemaal naar zich toe te trekken. Hoe dat komt? Dat hoort u van Bart Brinckman.  

 • #21: Daarom bepalen media níét wie zondag de verkiezingen wint

  Oct 11 2018

  Zijn media de echte kingmakers? Bepalen zij wie zondag de verkiezingen wint? Zette De Standaard met CurieuzeNeuzen een verkiezingsthema op de agenda? En worden 'journalistenratten', net als in de VS, ook hier stilaan vijanden van het volk? Alexander Lippeveld vraagt het aan hoofdredacteur Karel Verhoeven en chef politiek Jan-Frederik Abbeloos. 'De tijd ligt al 50 jaar achter ons dat hoofdredacteuren en cheffen politiek bepaalden wie er op het voorplan mocht.'

 • #20: 'SP.A maakt hetzelfde mee als N-VA. Ze worden aangevallen op wat de kern van hun programma is'

  Oct 04 2018

  Het Gentse stadsbestuur leek op rozen te zitten, maar maandag barstte een bom. In het één-programma 'Iedereen Kiest' zagen we hoe verschillende sociale woningen in Gent die onbewoonbaar verklaard zijn toch verhuurd worden. Dat is pijnlijk voor een stadsbestuur met SP.A en Groen die van armoede en sociale zaken een paar van hun speerpunten maken. Waarom dat zo moeilijk is, hoort u van Wim Winckelmans.

 • #19: 'We hebben ons te lang gedragen als junkies van goedkope kernenergie'

  Sep 27 2018

  Gaat het licht uit in november? Niemand die het weet. Ook niet Engie-Electrabel, netbeheerder Elia of minister Marie-Christine Marghem. Maar wie bepaalt er nu eigenlijk of de elektriciteit uitgaat? En wie is er verantwoordelijk voor de mogelijke black-out? Wim Winckelmans geeft een analyse.

 • #18: Is deze migratiecrisis het keerpunt in de populariteit van Theo Francken?

  Sep 20 2018

  'Events, dear boy, events.' Het zijn de woorden van Brits oud-premier Harold Macmillan. En het was zijn antwoord op de vraag wat zijn immense populariteit kon doen dalen. De laatste weken waren er misschien wel zo'n events voor Theo Francken met de kwestie rond de vrijgelaten transmigranten met een strafblad. Keert dit zich tegen Francken? Of redt hij zichzelf nog? Bart Brinckman heeft de antwoorden.

 • #17: De EVP blijft de daden van Orban met de mantel der liefde toedekken om haar machtsblok te behouden

  Sep 14 2018

  De Hongaarse premier Viktor Orban is al acht jaar bezig met een raid op de rechtsstaat en de democratie. Het Europees parlement probeert hem te temmen, maar zijn eigen EVP-fractie en N-VA doen dat niet met volle overtuiging. Ruud Goossens legt uit waarom ze dat niet doen. 

 • #16: Hoe Schild & Vrienden de macht wil zonder zelf aan de knoppen te zitten

  Sep 06 2018

  Woensdag bracht Pano op één een blik achter de schermen van Schild en Vrienden, een rechts radicale jongerenbeweging, in het kielzog van voorzitter Dries Van Langenhove. De organisatie schopte het tot in de Raad van Bestuuur van de UGent, de Vlaamse Jeugdraad en tot op N-VA lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe is hen dat gelukt? En wat was hun doel? Binnenlandredacteur Stijn Cools brengt een analyse.

 • #15: 'Oplossingen voor Arco en F-16's zullen niet meer voor deze regering zijn'

  Jun 29 2018

  De zomervakantie staat voor de deur, maar geldt dat ook voor de politici? We zoeken toch nog miljarden voor de begroting, Arco is nog niet opgelost en we hebben nog geen opvolger voor de F-16. Of er daarvoor de komende twee maanden oplossingen voor komen, hoort u van chef politiek Jan-Frederik Abbeloos.

 • #14: ‘Europa wil meer op fort gelijken: vluchtelingenstroom tegenhouden is belangrijkste’

  Jun 21 2018

  Europa werkt aan asielcentra in Noord-Afrika. Dat kondigt Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk volgende week op een Europese Top aan, terwijl dat nog steeds heel gevoelig ligt. Waarom liggen Europese asielcentra in Noord-Afrika nu plots wel op tafel? En haalt Theo Francken nu zijn grote gelijk of zit het anders in elkaar? Binnenlandjournalist Yves Delepeleire legt het uit.

 • #13: De lange arm van Erdogan reikt tot in Vlaanderen

  Jun 14 2018

  Deze week kunnen de Turken in België stemmen voor de parlements- en presidentsverkiezingen. Huidig president Erdogan roept de Europese Turken op om een duidelijk signaal te geven. En dat signaal klinkt heel nationalistisch. Hoe stemmen onze Belgische Turken? En hoe ver reikt de macht van Erdogan? Matthias Verbergt legt het uit.

 • #12: Waarom de harde communicatie van Francken doordachter is dan u denkt

  Jun 08 2018

  De voor- en achterdeur moet toe. Dat zei Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dinsdag na overleg met zijn Europese collega’s. Daarmee wil hij een absolute stop op illegale migratie en een pushback-beleid, waarbij boten met immigranten terug naar de Afrikaanse kust worden gestuurd. Maar is dat ook wat de regering wil? Bart Brinckman legt het uit.

 • #11: Waarom Koen Geens too big to fail is

  Jun 01 2018

  Vlaams Belang vraagt het ontslag van Koen Geens omwille van de schietpartij in Luik, Ecolo vraagt het ontslag van Jan Jambon voor de dood van Mawda en SP.A wil dat Steven Vandeput opstapt door het F-16-dossier. Maar geen van de drie zal zijn post verlaten. Senior writer Bart Brinckman weet waarom.

 • #10: Waarom de camera's ervoor zorgden dat de hoorzitting met Zuckerberg flopte

  May 24 2018

  The people vs. Facebook. Het klinkt als een televisieserie, maar dinsdag was het in het Europees Parlement niet minder dan dat. Mark Zuckerberg kwam er langs voor een hoorzitting. En die zitting stelde teleur. Wat zegt die schertsvertoning over de verhouding tussen politiek en Facebook? Technologiejournalist Dominique Deckmyn heeft de antwoorden.

 • #9: 'De pensioenplannen zijn niet het probleem, de aanpak van de regering wel'

  May 18 2018

  'Het pensioendebat is door deze regering grondig verziekt.' Dat zei Erik Schokkaert van de Academische Pensioenraad in onze krant. En woensdag zakten 60.000 betogers af naar Brussel. België ligt duidelijk wakker van het pensioenbeleid van de regering-Michel. Bart Brinckman legt uit waarom dat zo is.

 • #8: 'Michel wil in de cockpit van de EU zitten, maar N-VA houdt hem tegen'

  May 03 2018

  Premier Charles Michel hield donderdagochtend een toespraak voor het Europees Parlement. Hij sprak zijn ambitie over de EU uit, maar was daarin verrassend minder enthousiast dan vroeger. Hoe dat komt? Europakenner Bart Beirlant legt het uit.

 • #7: 'Familie Frère beschouwt zitje in Nationale Bank als verworven recht'

  Apr 27 2018

  Marc Reynebeau licht toe waarom de benoeming van Cedric Frère bij de regentenraad van de Nationale Bank een typisch Belgisch probleem is.

 • #6: Hoe groot is de schade bij CD&V na het fiasco rond Aron Berger?

  Apr 19 2018

  Hoe groot is de schade voor CD&V na het fiasco rond de ultraorthodoxe jood Aron Berger? Bart Brinckman heeft de antwoorden.

 • #5: Waarom de winnaar van de Dorpsstraat zo belangrijk is voor de Wetstraat

  Apr 12 2018

  De hoogmis van de democratie. Die gaan we dit najaar nog eens vieren. Want dan mogen we kiezen wie onze steden, gemeentes en provincies de komende jaren gaan besturen. Hoe liggen de kaarten, zes maanden voor het zover is? En wat doet dat vermoeden voor de verkiezingen van 2019? Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos maakt een stand van zaken.

 • #4: Over de draaideur tussen de publieke en private sector

  Apr 06 2018

  En weer gaat het erover. De draaideur tussen de publieke en de private sector. Een paar verhalen deden veel stof opwaaien. Deze week nog in Gent. Moet de fameuze draaideur dicht? Kan dat wel? En zo ja: moeten we dat wel willen? Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos en politiek redacteur Matthias Verbergt zoeken het uit.

 • #3: Is de SP.A op sterven na dood?

  Mar 30 2018

  De SP.A zakt in de nieuwe peiling van De Standaard onder de 10% en Antwerps voorzitter Tom Meeuws komt zwaar onder vuur. Wat loopt er mis bij de sp.a? En wat moet er gebeuren om de tendens om te keren?

 • #2: De kwestie F-16

  Mar 23 2018

  'Als het kabinet van Vandeput het F-16-rapport wel kende, wordt zijn situatie onhoudbaar'

 • #1: Het vleesschandaal

  Mar 16 2018

  Over het vleesschandaal dat het voedselagentschap in zwaar weer brengt. Met binnenlandjournaliste Maxie Eckert.

 • Trailer: De Machtwacht

  Mar 15 2018

  Wie trekt er aan de touwtjes, voor en achter de schermen? Dat is niet altijd even duidelijk. Zeker in België niet, waar de mandaten talrijk zijn en de architectuur van de macht ondoorzichtig is. Zijn de partijen belangrijker dan de parlementen? Of regeert de middenstand het land? Hoeveel macht hebben de werkgevers en de vakbonden? Zijn er wereldvreemde rechters? En wat zegt het over de plek van ons land in Europa en de wereld? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos analyseert in De Machtwacht elke ...more