PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Kwak Kwaakt

Volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets bespreken - samen met andere ervaringsdeskundigen - alles wat met donorkind zijn te maken heeft.

Afleveringen

 • Episode 14: Wensouderschap in de 21e eeuw

  Oct 13 2021

  Toekomstig wensouder Zjos Dekker is te gast en neemt geen blad voor de mond: ze vindt E&E rampscenario's en onze ouders krijgen er flink van langs. Ondanks dat blijft het wel gezellig, vooral omdat Zjos geen zaad van een Deense donor in haar oven wil. Al met al een geanimeerd gesprek waarbij ook Eitje de podcast aan bod komt en het ons weer niet lukt om binnen een uur te blijven.

 • Episode 13: Donorvader Lex

  Sep 15 2021

  Donorvader Lex doneerde in de jaren '80 en schuift in de 21e eeuw bij ons aan om te vertellen hoe hij daar op terug kijkt. Hij vertelt over zijn dochters en donordochters en wat het verschil is. Lex heeft ook nog handenvol tips voor donorvaders die uit de kast willen komen, of er al uit zijn. Kortom, Lex deelt alles wat je van een donorvader wil weten. Verder wordt de bekende donorkinderenlijn 2.0 zomaar opgenomen, doet Eefje een familie update en heeft Ester een test te vergeven! Dat alles èn m...more

 • Episode 12: Schroom en schaamte

  Sep 04 2021

  Ester en Eefje nemen de zomer door waarin journalistiek Nederland zich verveelde en veel tijd had om persberichten van fertiliteitsklinieken over te schrijven. Van daaruit komen we als vanzelf bij de homorechten versus kinder/mensenrechten discussie. We geven databank-ondertiteling voor mensen die er even helemaal uit zijn geweest. Familiebreuken komen aan bod, hoe kwamen ze tot stand en hoe lijm je ze weer aan elkaar. Heimelijke donorkindhobby's worden zonder schroom besproken, terwijl andere a...more

 • Episode 11: Seizoensafsluiter met Monique zonder kritiek

  Jul 07 2021

  Donor Detective Monique sluit aan om kritisch het seizoen af te sluiten maar dat mislukt op epische wijze. Ester heeft wéér vaders gevonden. We praten over hoe een donorkindpodcast maken, is als therapie; heftig en fantastisch tegelijk. En hoeveel ruimte nemen ouders eigenlijk in (in je hart) en is daar nog ruimte voor een donorvader? We vergeten de bekende donorkinderenlijn te bellen, waarachter dus een bekend donorkind de hele middag voor niets heeft zitten wachten. Dat en meer in deze laatste...more

 • Episode 10: Als je het altijd al wist

  Jun 23 2021

  Romy (22) is een tevreden donorkind. Ze heeft altijd geweten dat ze donorkind is, heeft zelf niet met misstanden te maken gehad en de ontmoeting met haar donorvader kan in een sprookjesboek. Daarnaast doet Romy voor haar master onderzoek naar de ervaringen van andere donorkinderen. Over dit alles vragen we haar natuurlijk de hemd van het lijf, we bellen met de bekende donorkinderenlijn en hebben een DNA-kit weggeefactie!

 • Episode 1: Donorkindterminologie

  Jun 16 2021

  Eefje en Ester zijn 'volwassen donorkinderen'. In deze podcast delen ze hun ervaringen. Over familiegeheimen, nieuwe familie, het zoeken van je biologische vader, hoe je hem moet noemen en nog veel meer!

 • Bonusaflevering bij episode 9: Emi Stikkelman doet haar verhaal

  Jun 16 2021

  Emi is hèt voorbeeld voor (in ieder geval) alle Nederlandse en Belgische donorkinderen die hun donorvader willen vinden, want door Emi weten we dat dit kan en hoe je dat voor elkaar krijgt. Hoe dan? Vraag je je misschien af. Dat vertelt Emi in geuren en kleuren in deze bonusaflevering, dus oortjes in en genieten van haar verhaal.

 • Episode 9: Misstanden en het boze donorkind

  Jun 09 2021

  We bespreken de misstanden in de wereld van de donorconceptie. Misstanden van vroeger, waar donorkinderen nog steeds de gevolgen van dragen, maar ook misstanden die nu nog steeds plaatsvinden. Niemand beter om dit mee te bespreken dan Emi Stikkelman, oprichter van de Donor Detectives en eerste Europese donorkind dat haar biologische vader vond door middel van dna en stamboomonderzoek. Geen aflevering voor tere zieltjes want het boze donorkind komt lossssss!

 • Episode 8: Halfbroers en halfzussen

  May 29 2021

  Ivo en Martijn zijn broers en hebben samen meer dan 150 halfbroers en -zussen, maar de broers en zussen van Martijn zijn niet die van Ivo en andersom. Ingewikkeld hè? We praten met de broers over hun bijzondere familie en bespreken ook hoe je contact legt en onderhoud met zoveel nieuwe familieleden.

 • Episode 7: Dilemma's

  May 13 2021

  Powervrouw Maria is te gast. Zij vertelt over de rechtszaak tegen ziekenhuis Rijnstate, die de gegevens van haar B-donorvader niet verstrekt omdat de beste man zijn status van bekend naar anoniem heeft gewijzigd. Verder bespreken we dilemma's als; vertel je een onwetend donorkind als buitenstaander de waarheid over zijn herkomst. Dat en meer kwesties komen aan bod en natuurlijk bellen we met de bekende donorkinderenlijn.

 • Episode 6: Familiegeheim

  Apr 27 2021

  Lisette houdt voor haar familie geheim dat ze een donorkind is. We praten met haar over waarom zij dat doet en hoe dat voor haar is. Verder bespreken we het Gijs-effect, schaamte en het hebben van meerdere vaders.

 • Episode 5: Het oudste donorkind kwaakt

  Apr 14 2021

  Ester en Eefje bellen met het oudste donorkind (dat zij tot nu toe kennen) Els Hendriks. Els is in '54 verwekt in de kliniek van Leo Swaab in Amsterdam. Zij vertelt hoe zij op haar 64e ontdekte dat ze donorkind is en over de zoektocht naar haar donorvader. Daarnaast bespreken E & E hoe je je (overleden) donorvader een plekje geeft in je huis en leven en bellen ze weer met de bekende donorkinderenlijn. Neemt er dan nu eindelijk een keer iemand op? Je hoort het in deze 5e episode.

 • Bonusaflevering bij episode 4: Het verhaal van donorkind Ties van der Meer

  Apr 10 2021

  Wanneer je de voorzitter van Stichting Donorkind spreekt wil je natuurlijk ook zijn persoonlijke verhaal als donorkind horen. Wanneer ontdekte Ties dat hij donorkind was? En wanneer besloot hij op zoek te gaan naar zijn biologische vader? Dat hoor je allemaal in deze extra aflevering.

 • Episode 4: De geschiedenis van (Stichting) Donorkind

  Apr 10 2021

  Ties van der Meer (42), voorzitter van Stichting Donorkind, vertelt over de geschiedenis van het donorkind, het ontstaan van de stichting en hoever we al gekomen zijn, maar ook; welke zaken zijn voor donorkinderen nog niet goed geregeld en willen we nog bereiken. We bellen natuurlijk ook met de bekende donorkinderenlijn.

 • Episode 3: Familie zoeken met je eigen DNA

  Mar 23 2021

  Hoe vind je biologische familie met je eigen DNA? Dat bespreken Eefje en Ester samen met familie detective Els Leijs. En ze bellen natuurlijk met de beroemde donorkinderenlijn. Wie zouden ze aan de telefoon krijgen? Dat alles in deze 3e episode van De Kwak Kwaakt.

 • Episode 2: Zaad van Karbaat

  Mar 18 2021

  Volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets praten onder andere met familiedetective Els Leijs over documentaire Het Zaad van Karbaat.