PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Cyberhelden

De podcast van Ronald Prins waarin de grootste cybersecurity helden van Nederland centraal staan.

Afleveringen

 • Cyberhelden 52 - Pieter Jansen over het succes en de overname van Cybersprint

  Apr 14 2022

  De Cyberheld van deze week is Pieter Jansen, de oprichter en verkoper van het recent overgenomen Haagse cybersecuritybedrijf Cybersprint. Wat heeft het succes van zijn bedrijf gevormd en hoe is de overname tot stand is gekomen?

 • Cyberhelden 51 - Paul Pols over de aangekondigde tijdelijke inlichtingenwet

  Apr 07 2022

  De Cyberheld van deze week is Paul Pols, oud-lid van de TIB. Ik praat met hem over zijn veelzijdige achtergrond, zijn werk bij de TIB en de afgelopen vrijdag aangekondigde tijdelijk wet voor de inlichtingendiensten.

 • Cyberhelden 50 - Lisa van Ginneken over haar ICT-portefeuille in de Tweede Kamer

  Mar 31 2022

  De Cyberheld van deze week is Lisa van Ginneken: een Tweede Kamerlid met ICT in haar portefeuille en keiharde assembly coding skills. Waar is ze zoal tegenaan gelopen in haar eerste jaar als volksvertegenwoordiger?

 • Cyberhelden 49 - Robert van der Noordaa over trollenlegers

  Mar 24 2022

  Mijn gast van deze week is Robert van der Noordaa. Hij is oprichter van Trollrensincs, waarmee hij onderzoek doet naar online beïnvloedingscampagnes. We praten over trollenlegers en hun rol in de oorlog in Oekraïne.

 • Cybertopic 6 - Oekraïne deel 2

  Mar 01 2022

  De oorlog in Oekraïne is nu bijna een week gaande. In deze aflevering van Cybertopics bespreken we de huidige stand van zaken en in welke mate cyber tot nu toe een rol heeft gespeeld. Waarom heeft Putin zijn cyberwapens nog niet echt uit de kast getrokken? En we bespreken enkele opmerkelijke nieuwtjes rondom de bekende Russische ransomware groep Conti.

 • Cyberhelden 48 - Jaap van Tuyll over afluisteren in het pre-internet tijdperk

  Feb 24 2022

  De Cyberheld van deze week is Jaap van Tuyll. Hij was 24 jaar lang het hoofd van de afdeling cryptoanalyse van de Militaire Inlichtingendienst. We spreken over hoe het was om in een tijd zonder internet toch aan de juiste inlichtingen te geraken.

 • Cybertopic 5 - (Cyber)conflict in Oekraïne. Hoe kunnen we ons het beste weren?

  Feb 17 2022

  De spanningen lopen op tussen Oekraïne en Rusland. Gaat er ook een digitaal slagveld komen en wat betekent dat voor het Nederlandse bedrijfsleven met vestigingen in Oekraïne? Welke maatregelen kunnen ze nu nog nemen of is het allemaal te laat. Ik praat er over met Geocyber expert Hugo Vijver, en met twee collega's van Hunt & Hackett die hier dagelijks mee bezig zijn.

 • Cyberhelden 47 - Maarten Oosterink over industriële systemen

  Feb 17 2022

  De Cyberheld van deze week is Maarten Oosterink. Hij leidt een team van PCD-specialisten bij Shell en we onderzoeken in hoeverre de beveiliging van industriële systemen anders is dan die van normale IT-systemen.

 • Cyberhelden 46 - Nico Dekens (@dutch_osintguy) over open bronnen onderzoek

  Feb 10 2022

  In deze aflevering van Cyberhelden zoomen we in op de wereld van Open Source Intelligence. Ik ben altijd erg gefascineerd door wat open bronnen onderzoekers met veel geduld en doorzettingsvermogen naar boven weten te halen. Ik spreek met Nederlands beste onderzoeker op dit gebied Nico Dekens aka @dutch_osintguy.

 • Cyberhelden 45 - Diemer Kransen

  Feb 03 2022

  Hoe is het om als Veiligheidsregio digitaal gegijzeld te worden? Functioneert de brandweer dan niet meer of valt dat wel mee? En kunnen we als cybergemeenschap nog wat leren van mensen die al sinds jaar en dag aan crisisbestrijding doen? Ik praat er over met Diemer Kransen. Evaluatie van de crisisrespons: https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20210518-IFV-Evaluatie-gijzelsoftware-VNOG.pdf Vanaf nu hebben we ook een Telegram kanaal: t.me/cyberhelden

 • Cyberhelden 44 - Hugo Vijver

  Jan 27 2022

  De Cyberheld van de week is Hugo Vijver. Als 25 jarige legde hij namens de AIVD aan Balkenende uit hoeveel dreiging ons Koninkrijk van Chavez mocht verwachten. Hoeveel waarde heeft HUMINT naast CYBERINT, hoe is de WIV een gedrocht van een wet geworden en zetten we onze cybermiddelen voldoende in?

 • Cyberhelden 43 - Team Criminele Inlichtingen

  Dec 30 2021

  De politie loopt soms in onderzoeken compleet vast. Maar dan komt opeens een stukje informatie binnen via het Team Criminele Inlichtingen. Hoe werken de spionnen van de politie en met wat voor soort mensen praten ze? Marc en Arie leggen het allemaal uit in deze aflevering van Cyberhelden.

 • Cyberhelden 42 - Aart Jochem - CISO Rijksoverheid

  Dec 23 2021

  Cyberheld 42 is Aart Jochem geworden. De man die 10 jaar geleden voor het Rijk de DigiNotar Crisis managede. Door adequaat optreden van hem en zijn team is Nederland een ramp bespaard gebleven. Sinds kort is hij Rijks CISO en is hij keihard bezig met het Log4J probleem.

 • Cyberhelden 41 - Jeroen Dijsselbloem

  Dec 16 2021

  De Cyberheld van deze week is Jeroen Dijsselbloem. De onderzoeksraad voor veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de CITRIX ‘crisis’ van afgelopen jaar. Wat zijn de belangrijkste conclusies en wat gaan we nu anders doen in Nederland.

 • Cybertopic 4 - Log4j

  Dec 15 2021

  In deze uitzending van Cybertopics hebben we het natuurlijk over de log4j kwetsbaarheid. We praten met Jordi, Krijn en Joost over het bredere plaatje en wat je nu het beste kan doen, maar pikken er ook nog wat interessante details in mee.

 • Cyberhelden 40 - Floor Terra

  Dec 02 2021

  De Cyberheld van deze week is Floor Terra, de technische privacy guru van Nederland. We praten over zijn tijd bij de Autoriteit Persoonsgegevens en of ze nu wel zo effectief werken als een paar jaar geleden. En voor wie moeten we meer angst hebben, onze inlichtingendiensten of facebook?

 • Cyberhelden 39 - Floor Jansen

  Nov 25 2021

  De Cyberheldin van vandaag is Floor Jansen. Met 3 masters maar zonder wapen op zak probeert ze Cyberboefjes weer op het rechte pad te krijgen. Haar aanpak is zo bijzonder en succesvol dat ze zelfs de Wall Street Journal gehaald heeft. Daarnaast hebben we het over de rellen in Rotterdam en hoe een digitale wijkagent daarbij een preventieve rol zou kunnen spelen.

 • Cyberhelden 38 - Jilles Groenendijk

  Nov 11 2021

  De Cyberheld van vandaag is Jilles Groenendijk – de hardware-hacker die nergens meer garantie op heeft. Hij trekt al zijn hardware uit elkaar om te zien hoe het werkt en hoe het gemanipuleerd kan worden. We spreken onder meer over de kwetsbaarheden van onze hardware anno 2021.

 • Cyberhelden 37 - Wieteke Koorn & Esther Baars

  Nov 04 2021

  2.000 BTC à ~60K per stuk, oftewel $120.000.000, is geïnd door de ransomware groep die recent door de politie en het OM ontmanteld is. 2,5 jaar internationaal onderzoek leverde 12 verdachten op. Ik praat erover met Wieteke Koorn & Esther Baars, beiden OVJ bij het Landelijk Parket.

 • Cyberhelden 36 - Paul Ducheine

  Oct 21 2021

  Wat doet Defensie precies in Cyberspace? Zijn we klaar om digitaal online op te treden als er ooit een digitale oorlog uitbreekt, of zitten we al in een digitale oorlog zoals voormalig minister van Defensie, Ank Bijleveld ooit zei? Ik praat er over met Cyberheld Generaal Paul Ducheine.

 • Cyberhelden 35 - Peter Koop (deel 2)

  Oct 14 2021

  8 jaar na de onthullingen van Edward Snowden kijken we in 2 delen nog eens terug wat die nu precies inhielden. Luistert de NSA nou alles af of viel dat best mee? En wat is er nu precies veranderd na de onthullingen? Dat doe ik met niemand minder dan Cyberheld Peter Koops, die minitieus alle data die gelekt is onderzocht heeft.

 • Cyberhelden 34 - Peter Koop (deel 1)

  Oct 06 2021

  8 jaar na de onthullingen van Edward Snowden kijken we in 2 delen nog eens terug wat die nu precies inhielden. Luistert de NSA nou alles af of viel dat best mee? En wat is er nu precies veranderd na de onthullingen? Dat doe ik met niemand minder dan Cyberheld Peter Koops, die minitieus alle data die gelekt is onderzocht heeft.

 • Cybertopic 3 - 1 jaar Hunt & Hackett

  Oct 05 2021

  In dit Cybertopic blik ik met een aantal experts uit het Hunt & Hackett team terug op hoe ze hun eerste jaar als jong security-bedrijf ervaren hebben. Hoe was het om een weg te vinden in een wereld vol serieuze dreigingen zoals ransomware? Hoe vind je de juiste mensen in de huidige 'war on talent'? En wat voor spannende dingen hebben ze al meegemaakt?

 • Cyberhelden 33 - ONE Conference 2021

  Sep 30 2021

  Deze bijzondere aflevering van Cyberhelden is opgenomen tijdens de ONE Conference in Den Haag. Een aantal sprekers heb ik voor mijn microfoon weten te krijgen. Luister naar onder andere de hackers van Zoom, de CISO van de Gemeente Den Haag die zich liet hacken, en de man die alle bitcoin-transacties in de gaten houdt!

 • Cyberhelden 32 - Rickey Gevers

  Sep 22 2021

  Van hacker tot cybersecurity guru. De Cyberheld van deze week laat zien dat het kan. Rickey Gevers is incident responder. Hij helpt bedrijven nadat ze gehackt zijn en dat gaat meestal over ransomware. Hoe werkt dat onderhandelen in de praktijk en hoe regel je als bedrijf voor 500.000 euro aan bitcoins?

 • Cyberhelden 31 - Ingrid Romijn & Boris Škorić

  Sep 16 2021

  Wat voor impact gaan quantum computers hebben op onze digitale samenleving? Kunnen quantum computers straks alle cryptografie kraken of loopt het niet zo'n vaart? En zou het kunnen dat een Chinese geheime dienst nu al een quantum computer in de kelder heeft staan? Ik praat er over met twee Cyberhelden: Ingrid Romijn van QuTech Delft en Boris Škorić van de TU Eindhoven.

 • Cyberhelden 30 - Oscar Koeroo

  Sep 09 2021

  We zijn weer terug! Deze keer met een Cyberheld die verantwoordelijk is voor de digitale veiligheid van alles dat onder het ministerie van VWS valt, Oscar Koeroo. Hoe werkt dat met overheid en IT in tijden van crisis? Heeft de ontwikkeling van de coronamelder app ons wijze lessen voor de toekomst gebracht? Hiervoor werkte Oscar voor de CISO office van KPN. Hoe zorg je er voor dat je Chinese leveranciers niet stiekem telefoongesprekken meeluisteren?

 • Cyberhelden 29 - Hans van Loon

  Jul 22 2021

  De kamer zet veel druk op banken om allerlei fraudes te vergoeden. Deze maand kwam een motie voorbij om zelfs WhatsApp-fraude door banken te laten vergoeden. Omdat ik dat niet helemaal kan volgen, heb ik Hans van Loon van de Nederlandse Vereniging van Banken uitgenodigd in deze aflevering van Cyberhelden om één en ander toe te lichten.

 • Cyberhelden 28 - Ronald van der Knijff

  Jul 15 2021

  Sommige Cyberhelden zijn minder zichtbaar maar wel ontzettend goed. Eén daarvan is Ronald van der Knijff van het NFI. Vanuit de hele wereld komen politiediensten naar Nederland om hulp te krijgen bij bijvoorbeeld het ontsleutelen van telefoons. Daarnaast breken ze EncroChat telefoons open, en weten ze meer gegevens uit een Tesla te halen dan Elon Musk zelf.

 • Cyberhelden 27 - Kaseya

  Jul 08 2021

  Afgelopen weekend werden we opgeschrikt door wat mogelijk de grootste ransomware aanval ooit had kunnen worden. De Russische groep REvil misbruikte een kwetsbaarheid in Kaseya VSA beheersoftware die door duizenden ICT beheerders gebruikt wordt om hun klanten te beheren. Ik praat met cyberhelden Wietse Boonstra en Frank Breedijk van DIVD die uitvoerig vertellen over hun rol in het stoppen van de aanval.

 • Cyberhelden 26 - Fleur van Leusden

  Jul 01 2021

  De Cyberheldin van deze week is @queen_fennec ook wel bekend als Fleur van Leusden. Tien jaar geleden leerde zij al aan de FBI al hoe je onderzoek doet op het Darkweb. Op dit moment past ze als CISO op de (gevoelige)informatie van de ACM. Daarnaast houdt ze ook in de gaten of de responsible hackers van @DIVDnl netjes binnen de lijntjes kleuren.

 • Cyberhelden 25 - Hester Somsen

  Jun 28 2021

  Vandaag is het Cybersecuritybeeld Nederland 2021 uitgekomen. Elk jaar wordt de dreiging en impact groter. De risico's van economische spionage en ransomware staan aan kop. Maar wat gaan we er nu aan doen? Is het al tijd om vitale bedrijven te dwingen bepaalde security maatregelen te nemen en op wat manier kan de overheid een rol spelen bij het tegengaan van economische spionage? Ik praat daarover over met P-NCTV, Hester Somsen.

 • Cyberhelden 24 - Koen Gijsbers

  Jun 17 2021

  De Cyberheld van deze week is Koen Gijsbers. Behalve CIO van Defensie was hij ook de baas van NATO's communication and information agency. Met hem bespreek ik wanneer en hoe NATO een rol heeft in het cyberdomein. Daarnaast heeft Koen interessante ideeën over hoe we innovatie op het gebied van cybersecurity kunnen organiseren.

 • Cyberhelden 23 - Martijn Dekker

  Jun 10 2021

  De Cyberheld van deze week is Martijn Dekker, de CISO van ABN AMRO. Met zijn team van 450 man zorgt hij ervoor dat hackers geen kans krijgen om aan ons geld te komen. Wat komt er allemaal op een bank af aan aanvallen en waar zitten de grootste risico's? Kunnen we ooit bankieren met alleen onze telefoon, of blijven we werken met de e.dentifiers? En hoe zit het met de crypto-algoritmes die banken gebruiken, zijn die al quantum-proof?

 • Cyberhelden 22 - Team High Tech Crime

  Jun 03 2021

  Afgelopen januari heeft het team High Tech Crime van de politie een groot botnet onschadelijk gemaakt. Wat maakt dit botnet bijzonder en hoe maak je zo'n botnet onschadelijk. En hoe is de samenwerking met Rusland? Kunnen we verwachten dat de daders ooit veroordeeld worden?

 • Cybertopic 2 - Ransomware

  Jun 01 2021

  Dit keer zoomen we in op de wereld van Ransomware. President Biden heeft het publiek toegesproken naar aanleiding van een aanval op een pijplijn bedrijf en een verzekeraar heeft 40 miljoen dollar aan losgeld betaald om weer online komen. Aan tafel heb ik Lisa Luijkx en Krijn de Mik van Hunt & Hackett.

 • Cyberhelden 21 - Chris van 't Hof

  May 27 2021

  In deze podcast praat ik met Chris van 't Hof: De internetsocioloog die de goede hackers van de kwade wil scheiden en in het zonnetje wil zetten. Binnen DIVD zijn ze verzameld en gaan ze op zoek naar kwetsbare plekken op het internet. We gaan ook in op zijn laatste boek: Cyberellende was nog nooit zo leuk!

 • Cyberhelden 20 - Bas Dunnebier

  May 20 2021

  Hoe worden onze Staatsgeheimen beschermd? Met wat voor soort producten doen we dat, en welke algoritmes zitten daarin? En waarom gebruiken onze ministers niet eigenlijk gewoon Signal om mee te communiceren? Daarover ga ik in gesprek met Bas Dunnebier, het hoofd van het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging, dat een onderdeel van de AIVD is.

 • Cyberhelden 19 - MIVD

  May 13 2021

  De Cyberheld van deze week is anoniem. Hij werkt voor de MIVD en legt uitgebreid uit hoe de MIVD vier Russische inlichtingenofficieren wisten te betrappen toen deze bij de OPCW via het WiFi-netwerk probeerden in te breken.

 • Cyberhelden 18 - Erik Akerboom

  May 06 2021

  Hoe goed kan de AIVD hacken en wat is de digitale dreiging waar zij ons tegen beschermen? Kan je met de nieuwe Wiv en al dat toezicht nog wel fatsoenlijk je werk doen? En wanneer gaat die kabeltap nou eindelijk eens wat opleveren? Ik praat daarover met Erik Akerboom, het Hoofd van de AIVD.

 • Cyberhelden 17 - Mariette Moussault

  Apr 30 2021

  Willen onze inlichtingendiensten hun eigen Solarwinds operatie opzetten, en geeft de wet daar de ruimte voor? In deze Cyberhelden ga ik in gesprek met de voorzitter van de toetsingscommissie, Mariette Moussault.

 • Cyberhelden 16 - Hans de Vries

  Apr 24 2021

  Wat doet het Nationaal Cyber Security Centrum nou precies? Op welke manier houden ze Nederland veilig? En wat is het verhaal over lijsten met gecompromitteerde servers die niet met de slachtoffers gedeeld worden? Ik bespreek het met de directeur van het NCSC, Hans de Vries

 • Cyberhelden 15 - Lokke Moerel

  Apr 15 2021

  Deze aflevering staat in het teken van de nieuwe plannen van de Cyber Security Raad. Die hebben voorgesteld om de aankomende kabinetsperiode 833 miljoen euro te investeren in cybersecurity. Maar waar gaat dat geld nou precies heen? Daarnaast stelt de raad voor om de regie op cybersecurity te verhuizen van de NCTV naar de minister president. Waarom dat beter is, legt advocaat en hoogleraar Global ICT Law, Lokke Moerel, uit.

 • Cyberhelden 14 - Gina Doekhie

  Apr 08 2021

  De Cyberheld van deze week is een echte heldin. Gina Doekhie is na 7 jaar als forensisch onderzoeker bij Fox-IT overgestapt als cybercrime specialist bij de politie. Door haar onderzoek zijn Gulen aanhangers weer vrijgelaten in Turkije. Ze vertelt passioneel hoe ze nu op cybercriminelen jaagt en dat ze nog heel wat collega's kan gebruiken.

 • Cybertopic 1 - SilverFish

  Apr 02 2021

  In deze Cybertopic bespreken we het hackerscollectief SilverFish. Tot vorige week hadden we nog nooit over ze gehoord, maar het Turks/Zwitserse bedrijf Prodaft heeft mee kunnen kijken over de schouders van de hackers. In Nederland hebben ze 250 slachtoffers gemaakt, die als het goed is inmiddels allemaal geinformeerd zijn. Maar wat doe je als je een belletje krijgt van het NCSC? Ik bespreek het met Krijn de Mik en Francisco Dominguez van Hunt & Hackett.

 • Cyberhelden 13 - Ronald Craenen

  Apr 01 2021

  Hoe staat het met de digitale opsporing in Nederland? Dit keer ga ik in gesprek met Ronald Craenen, cybercrime officier van justitie. Hij legt uit waarom hij vindt dat iemand 4 jaar mag zitten, die 1200 euro heeft afgeperst met DDoSsen. En zijn cybercriminelen uit een ander hout gesneden dan 'traditionele' criminelen?

 • Cyberhelden 12 - Frank Groenewegen

  Mar 25 2021

  Je hebt cyberhelden en je hebt Cyberhelden! Frank Groenewegen staat al meer dan 15 jaar in de digitale frontlinies. Hij stond vooraan bij de onderzoeken bij DigiNotar, KPN en Belgacom. Sinds begin dit jaar is Frank partner Cyber Risk van Deloitte.

 • Cyberhelden 11 - Ot Van Daalen

  Mar 18 2021

  Ondanks dat de politie achter elkaar versleutelde berichten services weet te kraken, is het blijkbaar nog niet gelukt om WhatsApp gesprekken mee te lezen. Minister Grapperhaus is druk bezig met een plan om daar ook toegang toe te krijgen. Wat dat betekent voor de digitale veiligheid van ons allemaal? Ik bespreek het met Ot van Daalen. Ooit de grote man achter Bits of Freedom, maar nu precies op dit thema aan het promoveren.

 • Cyberhelden 10 - Benjamin Broersma

  Mar 11 2021

  Volgende week zijn de tweede kamerverkiezingen. En ondanks dat we niet elektronisch stemmen wordt er wel degelijk gebruik gemaakt van computers om de uitslag vast te stellen. Hoe zit dat dan met de veiligheid daarvan en hoe weten we zeker dat hackers niet onze uitslag manipuleren. Ik praat er over met Cyberheld Benjamin Broersma van de Kiesraad.

 • Cyberhelden 9 - Elsine Van Os

  Mar 04 2021

  In deze podcast praat ik met Elsine van Os. Zij is specialist op het gebied van interne datalekken. Iets minder cyber, maar volgens mij niet minder relevant. Voor spionnen immers maakt het niet veel uit hoe ze aan gegevens komen, en als de digitale deur dicht zit, dan zijn er altijd medewerkers te vinden die interne geheimen graag mee naar buiten nemen.

 • Cyberhelden 8 - Jan-Jaap Oerlemans

  Feb 25 2021

  Hoe groot is de datahonger van de AIVD en waarom hoef je niet je wachtwoord van je telefoon af te geven aan de politie, maar kunnen ze je wel dwingen om ‘m met je vingerafdruk te openen? Professor Jan-Jaap Oerlemans weet daarop alle antwoorden. We bespreken ook uitgebreid de evaluatie van de Wiv en Jan-Jaap legt uit dat er nog wel meer toezicht op de politie gehouden mag worden.

 • Cyberhelden 7 - Kees Verhoeven

  Feb 18 2021

  In deze aflevering van Cyberhelden praat ik met het meest digitale tweede kamerlid van de afgelopen 10 jaar: Kees Verhoeven. Als D66 woordvoerder was hij eerst tegen de sleepwet maar eenmaal in het kabinet stemde D66 toch in met de nieuwe wet. Openhartig legt hij deze draai uit. Daarnaast komt natuurlijk de hackwet aanbod en vindt hij het nu wel bespreekbaar dat de politie in het buitenland hackt om bijvoorbeeld grote ransomware aanvallen te stoppen.

 • Cyberhelden 6 - Aart Rupert

  Feb 11 2021

  In deze aflevering laat ik Aart Rupert, de CIO van Damen Shipyards aan het woord. Aart geeft een blik van binnenuit over hoe dit prachtige Nederlandse familiebedrijf de grote boze buitenwereld buiten de deur probeert te houden. En ondertussen wel in landen als Rusland en China opereert. En hoe werkt het dan als de MIVD een oogje in het zeil houdt als je voor Nederland marine schepen bouwt?

 • Cyberhelden 5 - Bart Groothuis

  Feb 04 2021

  "Forward defense of persistent engagement is de beste manier om ons te verdedigen tegen digitale aanvallen van Rusland of China", aldus mijn 5e gast Bart Groothuis. Nu europarlementariër voor de VVD maar daarvoor was hij hoofd van het bureau Cyber Security bij Defensie. Hij deelt zijn inzichten over statelijke spionage en sabotage richting Nederland. Hoe weten andere landen Rusland en China buiten hun netwerk te houden en wat zouden we in Nederland op cyber gebied moeten doen. Bart is ook net aa...more

 • Cyberhelden 4 - Sico van der Meer

  Jan 28 2021

  Er zijn meerdere manieren om te werken aan onze digitale veiligheid. Mijn 4e gast in de podcast reeks CyberHelden is onderzoeker bij het Instituut Clingendael en roept om meer via cybernormen en verdragen te proberen om escalatie te voorkomen.

 • Cyberhelden 3 - Victor Gevers

  Jan 21 2021

  Victor Gevers (0xdude) scant continu het internet af op zoek naar kwetsbare servers om de eigenaren daarvan te waarschuwen. Hij doet dit als vrijwilliger en ongemerkt behoedt hij daarmee jaarlijks talloze organisaties van grote incidenten. Daarnaast heeft hij het Twitter-account van Donald Trump tot twee maal toe weten te hacken, en heeft hij gevoelige databases gevonden zoals bijvoorbeeld met Chinese dames die klaar zijn om een kind te baren, maar ook door de politie afgetapt chatverkeer.

 • Cyberhelden 2 - Bert Hubert

  Jan 15 2021

  In deze tweede podcast heb ik internet pioneer Bert Hubert in de uitzending. 75 procent van de Nederlandse huishoudens kan internetten dankzij zijn software. Bert kan je vragen stellen als: "Hoe zou Noord Korea nou het internet platleggen?" en daar ook een goed antwoord op kan geven. We gaan in op het risico van achterdeurtjes van Chinese chips en dat dat een goede reden is om China niet boos te maken.

 • Cyberhelden 1 - Inge Bryan

  Jan 07 2021

  Inbrekers uit auto's trekken, de AIVD ongezien op het internet krijgen, en zorgen dat de politie de hackbevoegdheid krijgt. Allemaal gedaan door mijn eerste gast in de podcast serie CyberHelden: Inge Bryan. Begin deze maand is ze begonnen als managing director van Fox-IT dus een mooi moment om met haar een extra lange eerste uitzending te maken.