PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Binnen de muren

Hoe is het om in een gevangenis te leven? Dat vroeg verslaggever Marjolein Knol zich af. Ze liep een jaar mee in gevangenis Esserheem in het Drentse Veenhuizen. Daar sprak ze verschillende (lang)gestraften en bewaarders. Zij vertellen over de ongeschreven regels, het missen van familie en de invloed van politiek op het gevangeniswezen. Binnen de Muren is een zevendelige serie van

Afleveringen

 • Binnen de Muren #7: Naar buiten

  Apr 19 2019

  Hoe is het om na een jarenlange straf de gevangenis weer te verlaten? Wat willen de gedetineerden doen als ze 'buiten' zijn? Een van de gedetineerden streept de dagen af op een kalender, een ander raakt in paniek wanneer hij vast een dagje naar buiten mag.

 • Binnen de Muren #6: Het Thuisfront

  Apr 12 2019

  Hoe is het om in de gevangenis je familie lang te moeten missen? En wat vertel je je kinderen? Een van de vaders skypet met zijn dochter en er is een belangrijke vergadering over de komst van een slaapbank.

 • Binnen de Muren #5: Ongeschreven regels

  Apr 05 2019

  Wat zijn de ongeschreven regels in de gevangenis? En is er een hiërarchie? In de vadervleugel wordt een nieuwe gedetineerde wat geplaagd en loopt een ruzie over een toetje uit de hand.

 • Binnen de muren #4: De bewaarder

  Mar 29 2019

  Hoe is het om te werken in een politiek gestuurde organisatie? Niet makkelijk, zegt het gevangenispersoneel. Zo moet bewaarder Ebel ineens drie gevangenen herbergen op een afdeling waar ze niet thuishoren.

 • Binnen de muren #3: Wat doen gevangenen eigenlijk?

  Mar 22 2019

  Hoe komen gevangenen eigenlijk aan boodschappen om te koken? En hoe vier je een verjaardag in de gevangenis? In deze aflevering van Binnen de Muren vertellen gedetineerden hoe ze hun dagen doorkomen.

 • Binnen de Muren #2: De bewoners

  Mar 15 2019

  Wat voor mensen zitten er vast in de gevangenis? In deze aflevering stellen verschillende gedetineerden zich voor, zoals Peter en Dennis. Zij wonen op de pas geopende vaderafdeling van de gevangenis en waren al vrienden voordat ze vast zaten.

 • Binnen de Muren #1: Welkom in de bajes

  Mar 08 2019

  Hoe ziet een cel eruit? En wat maakt dat Esserheem volgens gedetineerden de beste bajes is van Nederland? Twee langgestraften vertellen over hun eerste dag in deze Drentse gevangenis.