PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam

Een podcast over de oorlog, verzet, bevrijding en terugkeer van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Luister naar bijzondere verhalen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Afleveringen

 • Een Arondeus is iemand die bang is voor niemand

  Sep 07 2022

  Verzetsstrijder Willem Arondeus was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Ook was de kunstenaar open over zijn voorkeur voor mannen. Met Arondeus-kenners Meino Schraal, Marco Entrop en de familieleden Josine en Tonko Arondeus trekken we zijn sporen na. Deze podcast is een co-productie van het Amsterdamse 4 en 5 mei comite, Roze in verzet en de Provincie Noord-Holland in het kader van de Willem Arondeuslezing. De Willem Arondeusle...more

 • Indonesië zit onder mijn huid

  Aug 15 2022

  Theatermaker Luc Boyer (1935) neemt ons mee naar zijn oorlogsherinneringen op Java. Beeldend beschrijft hij hoe hij als ‘Indo’-jongen de oorlog ingezogen werd en uiteindelijk zijn geboortegrond moest verlaten. Deze podcast werd gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein. ‘Indonesië zit onder mijn huid’ is een productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comite in het kader van de viering van de echte bevrijdingsdag van het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wer...more

 • Toevallig ben ik er nog - deel 1

  May 04 2022

  Mia Corbey - van Praag (1934) vertelt hoe haar vrolijke vrije leven in Joods Amsterdam langzaam overschaduwd werd de Duitse bezetting. In deel ontsnapt ter nauwernood aan een razzia en probeert haar familie te vluchten. Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen. De muziek is van Maarten Ornstein.Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei Comite in dit geval in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier.

 • Ernst Jansz over het verzet van zijn vader Rudi

  May 03 2022

  Net als veel Indische en Indonesiers mensen in Nederland ging ook Rudi Jansz tijdens de Tweede Wereldoorlog meteen in het verzet. Muzikant en schrijver Ernst Jansz vertelt over het oorlogsverleden van zijn vader en hoe dat doorwerkte. Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein en Ernst Jansz. De podcast Bezet audiomoumnenten van de stad Amsterdam is een productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comite. 

 • Vrijwillig tegen Franco

  May 02 2022

  In december 1936 vertrekt de Joodse Amsterdammer Ies van Bergen naar Spanje om daar tegen het fascisme vechten. Samen met zijn dochter Chaja van Bergen en journaliste Yvonne Scholten trekt podcastmaker Pieter-Bas van Wiechen haar gangen na. De muziek is van Maarten Ornstein.Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite. 

 • Een stengun in je schooltas

  Apr 28 2022

  Vanuit haar antiquariaat in het centrum van Amsterdam vertelt Wilma Schuhmacher (1927) hoe ze als meisje van zeventien bij het verzet betrokken raakte. Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen met muziek van Maarten Ornstein.  Bezet, audiomonumenten van Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite i.s.m. het Joods Cultureel Kwartier. 

 • Een geweldige vader

  Apr 22 2022

  Henk van Kan (1928) raakte als tiener betrokken bij het verzet door zijn vader Jan van Kan die hem zelfs officieel benoemde tot lid van de Binnenlandse Strijdkranten en Verzetsgroep Reintje de Vos.Deze podcast werd gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen. De muziek is van Maarten Ornstein en Anna Boogaard is de redacteur.Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite.  

 • Alleen op een station

  Apr 16 2022

  Max Arpels Lezer (1936) zat als kind ondergedoken in Friesland. Na een fijne oorlogstijd op het platteland staat na de oorlog ineens zijn vader voor zijn neus. Een moeizame terugkeer naar Amsterdam volgde.Alleen op een station is een podcast gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen en de muziek is van Maarten Ornstein. Redactie: Anna Boogaard. Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam in een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comite i.s.m. het Joods Cultureel Kwartier.

 • Apart gezet in Indië

  Aug 15 2021

  Anne-Ruth Wertheim (1934) werd geboren in Batavia en had een onbezorgde jeugd tot de Japanners Nederlands-Indië bezetten.  Deze podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei i.s.m. het Indisch Herinneringscentrum is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen. De muziek is van Ernst Jansz en van de Indische componist Cornelis van der Wall, gespeeld door Henk Mak van Dijk.

 • Brieven uit de Hollandsche Schouwburg

  May 01 2021

  P20: Debby Petter vertelt het verhaal van haar moeder Hélène en haar ooms Daniel en Julius Egger. De jongens gingen eerder op transport en schreven de familie brieven uit de Hollandsche Schouwburg. Toen Hélène daar terecht kwam, wist ze op wonderlijke wijze te ontkomen. Kleinzoon Julius van ‘t Hek leest fragmenten uit de brieven.Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en het Joods Cultureel Kwartier. De muziek is van Maarten Ornstein.

 • De geruisloze deportatie

  Apr 30 2021

  P21: Op dinsdag 16 mei 1944 vond in het hele land een zigeunerrazzia plaats onder de Sinti- en Romagemeenschap, zo ook op het Jonas Daniël Meijerplein. Een verhaal over hoe het stigmatiserings- en etiketteringsproces van Roma en Sinti nog tot de dag van vandaag doorwerkt.Deze podcast is gemaakt door Romanee Rodriguez in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comite. De muziek is van Maarten Ornstein. De mix is van Peter van de Witte.

 • Caraïbisch swingen in oorlogstijd

  Apr 29 2021

  P25: Naast een paar Surinaamse arbeiders en studenten werkten in de jaren dertig enkele Surinaamse muzikanten in Nederland. De bezetter wist niet zo goed van ze met deze groep aan moesten, en maakte het voor hen steeds lastiger. Middenin de oorlog wist Max Woiski, een gevierd muzikant, toch zijn club ‘La Cubana’ te openen, eerst aan de Amstelstraat 43 en later aan de Leidsestraat 52. Zijn zoon Ronny Woiski en auteur Patrick van den Hanenberg vertellen.Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van ...more

 • Vergelding in West

  Apr 26 2021

  P18. In de nu verdwenen Amsterdamse boerderij Vredelust op de hoek van de Coronelstraat en de Haarlemmerweg woonde Corrie van den Boogaard-Vlug (1929) met haar familie. Op 15 december 1944 worden drie mannen uit het verzet als vergelding voor een aanslag op de spoorlijn bij Sloterdijk geëxecuteerd. Corrie mag van haar moeder niet naar buiten kijken, maar doet het toch.Deze podcast is gemaakt door Jesper Buursink. De Muziek is gecomponeerd door Maarten Ornstein en wordt gespeeld door muzikan...more

 • Een stratenmaker staakt!

  Apr 23 2021

  P19. Stratenmaker Willem Kraan uit de Orteliusstraat 283 III was een van de initiatiefnemers van de Februaristaking. Zijn achterkleinkinderen Daan en Sanne Hettinga vertellen over Willem en de weerslag die zijn heldendaad had op de familie.Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en het Joods Cultureel Kwartier.

 • De blauwe ogen van Aviola Viruly

  Apr 21 2021

  P23. Hans Aussen (1926-2019) zat ondergedoken op de Michelangelostraat 36-3 en gaat in gesprek met Lucas Viruly, kleinzoon van de bewoonster van toen. Over verliefdheden, geallieerde vliegers, en andere herinneringen.Deze podcast werd in 2017 gemaakt door Maarten Westerveen in het kader van Open Joodse Huizen- Huizen van Verzet in opdracht van het Joods Cultureel Kwartier, het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Vrij Nederland. De muziek is van Maarten Ornstein.

 • Matzes, Mierik, Mouwes!

  Apr 16 2021

  P15. Nazaat Ben Mouwes en huidige bewoner van Zwanenburgwal 274 Rob de Spa vertellen over de joodse geschiedenis van de straat en over de familie Mouwes van de kosjere winkel die voor de oorlog aan de Jodenbreestraat 73 gevestigd was. Na de oorlog verwierf Mouwes' nieuwe winkel aan de Utrechtsestraat grote bekendheid in Amsterdam.Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen in opdracht van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité. De muziek is van Maarten Ornstein....more

 • 'Je ne peux pas parler maintenant'

  Apr 14 2021

  P22. De familie van Myriam Mater-van Hulst (1925) woonde voor de oorlog op Harmoniehof 35. Haar niet-Joodse vader wist vele Joden te redden, tot op de dag de Duitsers op de stoep stonden.Deze podcast werd in 2017 gemaakt door Maarten Westerveen als onderdeel van Open Joodse Huizen-huizen van Verzet. Opdrachtgevers waren het Joods Cultureel Kwartier, het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Vrij Nederland. De muziek is van Maarten Ornstein.

 • Door trots gered

  Apr 10 2021

  P24. Elf jaar was Floris 'Floor' Haak (1932 - 2019) toen hij getuige was van het oppakken van zijn ouders Jur en Jet Haak vanwege het verzetswerk van hun overige kinderen.Deze podcast werd in 2017 gemaakt door Maarten Westerveen als onderdeel van Open Joodse Huizen-huizen van Verzet. Opdrachtgevers waren het Joods Cultureel Kwartier, het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Vrij Nederland. 

 • Praten en zwijgen

  Apr 05 2021

  P13. Sylvia Veffer-Polak is al jaren als spreker en vrijwilliger betrokken bij Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet. In deze podcast vertelt ze over haar familie van zowel vaders als moeders kant. Beiden groeide op in Amsterdam-Oost maar hadden een totaal andere oorlogsgeschiedenis en verwerking. Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen in opdracht van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comite. 

 • Kade van aankomst

  Apr 03 2021

  P14. Direct na het einde de Tweede Wereldoorlog, op 15 augustus 1945, kwam op de Javakade in Amsterdam een groot aantal migranten vanuit Nederlands-Indië aan. Eerst waren het de overlevenden van de kampen, daarna mensen op de vlucht voor het geweld van Indonesische revolutionairen en weer later voor de koloniale oorlog die Nederland in ‘de Oost’ begon. Lucia Renes (1942), Peter Pinchetti (1939) en Henk Schoonderwal (1931) vertellen hun verhaal van de komst naar Nederland. Deze podcast is ee...more

 • Verzet en collaboratie in één familie

  Mar 24 2021

  P17: Joch Kuiken (1929) vertelt het verhaal van haar familie tijdens de oorlog. Terwijl haar ouders Joodse collega’s hielpen onder te duiken, was haar opa lid van de NSB.

 • Berichten uit Moskou

  Mar 20 2021

  P12. Ben Portegies Zwart werkte als marconist vanuit diverse adressen in Amsterdam-West voor het communistisch verzet. Zijn dochter Annemieke Kamoschinski-Portegies Zwart vertelt het verhaal van haar vader en welke gevolgen de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende Koude Oorlog op het gezin had.Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen voor het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité. 

 • De zoon en het hulpje van de verzetsstrijder

  Mar 12 2021

  P11. Op 15 augustus 1944 werd verzetsstrijder Frits Israel in de Distelvoorstraat 24 in Amsterdam-Noord vermoord door een bankier. Samen met zijn zoon Arnold Israel (1932) en durfal Frits Neijts (1928) gaat Pieter-Bas van Wiechen op zoek naar het hoe en waarom van deze geschiedenis.Dit verhaal is eerder verteld tijdens Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet in Amsterdam.De zoon en het hulpje van de verzetsstrijder is een podcast van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comit...more

 • Het heroïsche theater van de weigeraars

  Mar 04 2021

  P10. Vijf dagen na de bevrijding bezette Toneelgroep 5 mei 1945 de Amsterdamse Stadsschouwburg. De groep theatermakers had niet getekend voor de Cultuurkamer, een voorwaarde om tijdens de Tweede Wereldoorlog door te mogen werken. Samen met journalist Henk van Gelder en acteur Edwin de Vries neemt Pieter-Bas van Wiechen de geschiedenis van dit bijzondere gezelschap en zijn speciale voorstellingen onder de loep.Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 m...more

 • De echte Indische Buurt van Amsterdam

  Aug 15 2020

  P9. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en was de Tweede Wereldoorlog voorbij voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. De gevolgen van die oorlog en de hevige onafhankelijkheidsstrijd daarna maakten dat er in totaal 350.000 mensen vanuit Indië en Indonesië naar Nederland kwamen, ook naar Amsterdam. 

 • Ena Breukelaar, kind in de oorlog

  May 03 2020

  P3. Ena Breukelaar is de dochter van verzetstrijder Adriaan Breukelaar. Ze was zes toen de oorlog uitbrak. In deze podcast vertelt ze wat zij in de jaren 1940-1945 meemaakte.Dit verhaal zou oorspronkelijk verteld zijn tijdens Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Amsterdam. Dat programma is een co-productie tussen het Amsterdams 4 en 5 mei Comite en het Joods Cultureel Kwartier

 • Het laatste adres

  May 02 2020

  P7. Abraham en Theophile Ptasznik waren tegen de tachtig toen ze, alleen achtergebleven in Amsterdam, gedwongen werden te verhuizen naar het Merwedeplein 17. Vanaf dat adres zijn ze een paar maanden later gedeporteerd. Toen Hella en Sandra Rottenberg, achterkleindochters van de Ptaszniks, onderzoek deden voor hun boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg stuitten ze op brieven uit de oorlog. Uit de brieven komen hun overgrootouders tevoorschijn als mensen die ondanks alles de moed niet opg...more

 • De Soldaat van Zandvoort

  May 01 2020

  Soldaat El Achir ben Bouali spoelt in 1940 aan op het strand van Zandvoort. Hij is één van de duizenden Marokkaanse soldaten die in Franse dienst vechten tegen de Duitse invasie. Hoe is deze soldaat uit Marokko aan het front terecht gekomen? Hoe kwam deze boerenjongen als ruiter in de cavalerie-brigade oog in oog te staan met de Duitse tanks? Wat is zijn aandeel in de strijd om vrijheid in Europa?In deze podcast brengen schrijver Abdelkader Benali en geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart het verhaal v...more

 • Herman is terug

  Apr 29 2020

  P7. Herman Polak (1937) was een van de onderduikkinderen van Tine Boeke-Kramer. Hij werd achttien keer naar een ander, veiliger adres in Amsterdam gebracht. In deze podcast praat hij openhartig over de oorlog en wat het met hem gedaan heeft.Herman Polak zou oorspronkelijk gesproken hebben tijdens Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Amsterdam. Een co-productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comite en het Joods Cultureel Kwartier.

 • De zoektocht van Merav

  Apr 28 2020

  P1. Merav Pront had nooit echt over het leven van haar joodse betovergrootmoeder nagedacht voordat ze stage ging lopen bij Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet. Geconfronteerd met de rijke joodse geschiedenis van Amsterdam besloot ze samen met radiomaker Pieter-Bas van Wiechen op onderzoek uit te gaan.Deze aflevering werd gemaakt in samenwerking met het Joods Cultuur Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.