PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Bestemming Witte Huis

Elke week bespreekt RTL-correspondent Erik Mouthaan samen met VS-verslaggever Sophie van der Meer de Amerikaanse politiek onder president Joe Biden.

Afleveringen

 • 149 – Aan welke kant van de geschiedenis wil je staan?

  Jan 13 2022

  “We moeten nu sterk zijn zodat 6 januari niet het einde, maar de renaissance van de democratie betekent.” President Biden gebruikte grote woorden bij zijn speech in Georgia over zijn voorstellen om toegang tot de stembus gemakkelijker te maken. Hij wil daarvoor de Filibuster afschaffen. Maar wat is dat nu eigenlijk? En we kiezen weer een Amerikaan van de week. Wordt het een progressieve groep jonge Amerikanen of een oude bekende?

 • 148 – Een jaar na Capitoolbestorming

  Jan 07 2022

  Een speciale podcast, opgenomen in Washington waar we verslag deden van de herdenking van de Capitoolbestorming. Een jaar later ligt het Capitool er rustig bij, maar veel Amerikanen denken dat er weer geweld kan uitbreken. Sterker nog, 1 op de 3 Amerikanen vindt het soms gerechtvaardigd dat er geweld tegen de overheid wordt gebruikt. We spraken met de moeder van Ashli Babbitt, een Trumpaanhanger die vorig jaar omkwam toen zij het Capitool binnendrong.

 • 147 - Wat heeft 2022 in petto?

  Dec 30 2021

  In de laatste podcast van 2021 blikken we even terug op het afgelopen jaar, maar we kijken vooral vooruit: wat gaat 2022 allemaal brengen? Het is een verkiezingsjaar en Biden moet kiezen welke plannen hij er nog doorheen wil krijgen voor de tussentijdse verkiezingen. Het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat wordt herkozen in november. Hoe liggen de kaarten geschud en wat betekent dat?

 • 146 - Geen geld voor medicijnen

  Dec 24 2021

  Deze week een kersteditie van de podcast! We hebben het over Joe Manchin, de man die mogelijk de grootse plannen van president Biden om zeep heeft geholpen. Tipje van de sluier: het gaat over geld en ego's. En we hebben het over insuline, dat medicijn kan in de VS wel 1000 USD per maand kosten. Dat kan lang niet iedereen betalen. Wij spraken iemand die het daarom minder gebruikte, met grote gevolgen.

 • 145 - Het stormt in Amerika

  Dec 17 2021

  Tornado's lieten een spoor van vernieling achter in zes Amerikaanse staten, waaronder het zwaargetroffen Kentucky. Erik reisde naar het stadje Mayfield, wat totaal van de kaart geveegd is, en vertelt wat hij heeft gezien. Hij sprak een stel dat het maar ternauwernood de storm heeft; eerst kwam de tornado, daarna het water. Ook bespreken we het onderzoek naar de Capitoolbestorming; in de dagen voor 6 januari circuleerde er een powerpoint met een plan om president Trump aan de macht te houden. En....more

 • 144 - Is Biden hypocriet?

  Dec 09 2021

  President Biden organiseert een Democratie-top waar zo'n 100 landen aan meedoen. Maar ondertussen is er ook van alles aan te merken op situatie van de Amerikaanse democratie, dus is het wel aan de VS om een lans te breken voor de democratie? Dit is hypocriet, de VS moet eerst haar eigen zaakjes maar eens regelen, zeggen critici. Biden had ook een stevig gesprek met president Putin en Amerika neemt een standpunt in tegenover China door geen vertegenwoordiging naar de Olympische Spelen in Beijing ...more

 • 143 – Omicron in de VS

  Dec 03 2021

  Terwijl Nederland in een avondlockdown zit, is in New York alles open voor mensen met een vaccinatiebewijs. Maar voor hoe lang nog? Ook hier is de Omicronvariant geconstateerd en de besmettingen lopen op. President Biden heeft een covidplan voor de winter gepresenteerd en dr. Fauci kissebist met de Republikeinen. En we introduceren een nieuwe rubriek: de Amerikaan van de week!

 • 142 - Kamala aan de macht!

  Nov 24 2021

  Een historisch moment: vorige week had de VS voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke president. Vice-president Kamala Harris nam voor 1 uur en 25 minuten het roer over van president Biden terwijl hij zijn medische check onderging. Harris kreeg deze week flink wat kritiek te verduren. Wij maken de balans op: hoe gaat het met deze vice-president en wat hoort er eigenlijk allemaal bij die rol?

 • 141 – Geweren en (politiek) geweld

  Nov 18 2021

  Rechtszaken over wapengeweld domineerden het Amerikaanse nieuws deze week. Maar ook in de politiek ging het over geweld. Een Republikeinse politicus werd berispt omdat hij in een animefilmpje een Democratisch Congreslid doodschoot. Taal over geweld wordt ook door politici lang niet altijd meer veroordeeld. Is dat verstandig in een land met zoveel wapens?

 • 140 - Gaat het goed met Amerika?

  Nov 11 2021

  Veel Amerikanen zijn somber gesteld en dat terwijl er best wat goed nieuws te melden was deze week. De werkloosheidscijfers zijn laag en de economische groei stevent af op bijna 6% dit jaar. Daartegenover staan inflatie en een bevoorradingscrisis. En die hebben politieke gevolgen, want Biden niet populair op het moment. Wij bespreken het goede en het slechte nieuws van deze week.

 • 139 – Republikeinen winnen terrein

  Nov 05 2021

  De eerste dinsdag van November: verkiezingsdag in de VS! Dit jaar waren het vooral burgemeestersverkiezingen en gouverneursverkiezingen. Maar die waren toonaangevend dit jaar: Republikeinen wonnen op veel plekken. De staat Virginia kleurde van blauw naar rood: de Republikeinse kandidaat Youngkin versloeg de Democratische kandidaat McAuliffe met een handige tactiek. Wordt dat het recept voor meer Republikeinse overwinningen bij de parlementsverkiezingen volgend jaar?

 • 138 - Klimaatvluchtelingen en kogels op de set

  Oct 29 2021

  Het lijkt wel een slechte film: acteur Alec Baldwin schoot een cameravrouw dood op de filmset. Hoe kon dit gebeuren? Amerika’s eerste klimaatvluchtelingen verhuizen met het hele dorp. En terwijl president Biden in Europa is voor de klimaattop, steggelt zijn partij verder over een sociaal hervormingspakket.

 • 137 - Gratis huizen en Columbus van zijn sokkel

  Oct 26 2021

  Afgelopen week reisde Erik Mouthaan naar de staat Pennsylvania. De burgemeester van het leeggelopen Monessen geeft huizen bijna gratis weg om het staalstadje nieuw leven in te blazen. In Pittsburgh zou het standbeeld van Columbus weggehaald worden, totdat de Italiaanse bevolking daartegen in opstand kwam. Waarom is Columbus belangrijk voor de Italiaans-Amerikanen? En hoe lang blijft Columbus nog op zijn voetstuk staan?

 • 136 - Trump is terug van nooit weggeweest

  Oct 16 2021

  Bijna een jaar geleden verloor hij de presidentsverkiezingen, maar nog steeds domineert Donald Trump het nieuws en de Republikeinse Partij. Een onthutsend onderzoek liet zien hoe hij de macht in handen proberen te houden in de laatste weken van zijn presidentschap. Getuigen komen niet opdagen in het onderzoek naar de bestorming van het Capitool.

 • 135 - Facebook onder vuur

  Oct 07 2021

  Een oud-medewerker van Facebook heeft informatie van het bedrijf naar buiten gebracht. Deze klokkenluider getuigde deze week in de Amerikaanse senaat en dat deed behoorlijk wat stof opwaaien. Democraten en Republikeinen lijken het eens te zijn dat er actie nodig is. Ondertussen zette een rechter de strenge nieuwe abortuswet in Texas op pauze. Wij spraken een aantal klinieken in het Zuiden van de VS.

 • 134 - De president heeft haast

  Oct 04 2021

  Biden probeert binnen een paar weken zijn belangrijkste agendapunten door het Huis en de Senaat te loodsen maar stuit op weerstand vanuit zijn eigen partij. Waarom heeft hij zo'n haast? Ondertussen worden de eerste mensen ontslagen die niet gevaccineerd willen worden. Kan dat zomaar? New York overweegt het leger in te zetten om de hierdoor ontstane personeelstekorten in verzorgingstehuizen op te vangen.

 • 134 - Biden heeft haast

  Oct 01 2021

  Hij is nog maar 7 maanden president, maar Biden heeft haast zijn belangrijkste agendapunten door te voeren. Het is vooral zijn eigen partij die dwarsligt. Ondertussen worden de eerste Amerikanen ontslagen, omdat zij weigeren zich te laten vaccineren. In New York wordt mogelijk het leger ingezet in verzorgingstehuizen om de ontslagen zorgverleners te vervangen.

 • 133 - Iedereen boos op Biden

  Sep 23 2021

  President Biden lijkt het met iedereen aan de stok te hebben: de Fransen, de Republikeinen en ook binnen zijn eigen partij rommelt het. En dat terwijl Biden de komende tijd belangrijke wetsvoorstellen goedgekeurd moet krijgen. Gaat het hem lukken op tijd de handen op elkaar te krijgen voor zwangerschapsverlof, meer gratis onderwijs en infrastructuur? En, goed nieuws, vanaf november zijn gevaccineerde Europeanen weer welkom in de VS!

 • 132 - Afscheid en welkom in New York

  Sep 15 2021

  Dit is de laatste podcast met verslaggever Ruben Leter. We blikken terug op de meest bijzondere verhalen die hij heeft gemaakt tijdens zijn afgelopen twee jaar in de VS als verslaggever voor RTL Nieuws. Daarna maken we kennis met zijn opvolger, Sophie van der Meer. Welke verhalen hoopt zij te gaan maken?

 • 131 - 20 jaar na Elf September

  Sep 09 2021

  We bespreken de 'recall'-verkiezing in Californië. De gouverneur van die staat is door een miljoen kiezers op het matje geroepen. Hij moet nu opnieuw via een referendum het volk voor zich winnen. Het zou zomaar kunnen dat de vijfde economie ter wereld straks een nieuwe Republikeinse gouverneur heeft. Later in de podcast praten we over 9/11. Het is twintig jaar geleden dat de torens werden doorboord door vliegtuigen. We blikken terug op een gesprek met de helden van die dag.