PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Beeldbuismannen

Beeldbuismannen is een podcast over Nederlandse televisieseries en -programma’s. We praten met makers en acteurs over de series waar we ze allemaal van kennen. Over de goede herinnering, over nu en over de toekomst. Presentatie: Basz de Jonge & Bas van der Heide Productie: Alec Meijerink

Afleveringen

 • #16 Rian Gerritsen - De Luizenmoeder

  Oct 07 2021

  De Luizenmoeder is een van de grootste televisiesuccessen van de afgelopen jaren. Actrice Rian Gerritsen speelde in deze serie een van de hoofdrollen. Wat heeft ze nog meer gedaan op televisie? En hoe ziet ze televisie in verhouding met het theater? Dat ze toneelspeelster wilde worden, wist ze hoe dan ook op haar vierde al. In deze uitzending maken we een reis door haar carrière.

 • #15 Dieuwertje Blok - Sinterklaasjournaal

  Oct 07 2021

  Sinds 1980 is Dieuwertje Blok actief als televisiepresentatrice. Ze begon ooit als KRO-omroepster (was daarnaast fotoredacteur bij deze omroep), maar kreeg enkele jaren later al een programma met Johan Cruijff. Toen ging het snel. Via de VARA en de toen net nieuwe, commerciële omroep RTL Veronique werd ze het gezicht van het Sinterklaasjournaal. We praten met haar over al deze programma's en vragen haar ook wat ze van de televisie van tegenwoordig vindt.

 • #14 Hanneke Groenteman - Sterren op het Doek

  Oct 06 2021

  Presentatrice Hanneke Groenteman begon als schrijvend journalist, maar presenteerde in de jaren erna veel televisieprogramma's. Kunstprogramma De Plantage is een titel die bij velen mooie herinneringen oproept, en het recentere programma Sterren op het Doek was onder haar leiding tien jaar lang een begrip. Ze vertelt hierover vele anekdotes, maar geeft ons tussen de regels door ook nog een beetje interviewles. En dat is ook leerzaam voor de luisteraar.

 • #13 Stefan de Walle - Flodder

  Oct 06 2021

  Acteur Stefan de Walle begon zijn carrière bij het RO-Theater. In de jaren 90 nam hij op televisie de rol van Kees Flodder over van René van 't Hof, en de rest is geschiedenis. We praten uitgebreid over Flodder, maar hebben het ook over De Vloer Op, de verschillen tussen televisie en theater en de projecten die Stefan tegenwoordig als freelancer doet.

 • #12 Jack Spijkerman - Kopspijkers

  Oct 05 2021

  Wie Jack Spijkerman zegt, zegt Kopspijkers. Hij maakte jarenlang legendarisch geworden satirische programma's voor de VARA. Daarover praten we, maar we hebben het ook over de begintijd van Jack. De Steen en Been Show komt aan bod en we spreken over de controversiële Nachtshow. Ook geeft Jack zijn mening over de televisie van tegenwoordig.

 • #11 Marcel Hensema - Hollands Hoop

  Oct 05 2021

  Marcel Hensema is al jaren actief als acteur op televisie, film en in het theater. In de tv-serie Hollands Hoop speelde hij een hoofdrol, maar we hebben het ook met Marcel over zijn andere televisiewerkzaamheden. In 1985 was hij bijvoorbeeld al te zien in het klassieke Stuif es in. Hoe ging het er achter de schermen van al zijn producties aan toe? En hoe is het om acteur te zijn en je in verschillende werelden te begeven?

 • #10 Carry Tefsen - Zeg 'ns Aaa

  Nov 06 2020

  Actrice Carry Tefsen behoeft weinig introductie. Ze vertolkte in de jaren 80 en 90 de rol van Mien Dobbelsteen in de razend populaire comedyserie Zeg 'ns Aaa. Op een goed moment was ze bijna bekender dan de Koningin! We praten met haar over dit succes en over tal van andere dingen die ze gedaan heeft in haar carrière in de laatste live-uitzending tijdens de Dutch Media Week. Midden jaren 60 was ze bijvoorbeeld ook al betrokken bij televisie, dus ook over het prille begin van het medium hebben we...more

 • #9 Karin Bloemen - Creatieve Diva

  Oct 08 2020

  Karin Bloemen is een echt theaterdier, maar ze is ook veelvuldig op de televisie te zien geweest. We praten met haar over televisieseries waar ze in acteerde, over het presentatiewerk dat ze deed en over haar samenwerking met grootheden als Ischa Meijer en Piet Römer.

 • #8 Edwin Rutten - Ome Willem

  Oct 07 2020

  In de tweede live-uitzending tijdens de Dutch Media Week is Edwin Rutten onze gast. Hij is natuurlijk voor altijd bekend als Ome Willem, maar hij heeft nog veel meer gedaan. Van origine is hij bijvoorbeeld zanger. Hij vertelt hier op geheel eigen wijze over.

 • #7 Haye van der Heyden - Scenarioschrijver

  Oct 07 2020

  Haye van der Heyden is acteur, zanger, maar bovenal scenarioschrijver. Hij is verantwoordelijk voor de programma-ideeën van zeer succesvolle komedieseries als In de Vlaamsche Pot en Kinderen geen bezwaar. Voor de laatste serie schreef hij ook alle scripts. We praten hierover met hem, maar ook over zijn samenwerking met grote mensen uit het vak. Onder meer John Kraaijkamp sr. en John de Mol komen aan bod.

 • #6 Arijan van Bavel - Adje

  Oct 06 2020

  In deze eerste live-uitzending tijdens de Dutch Media Week praten we met Arijan van Bavel. Hij is wereldberoemd in Nederland als Adje, een personage uit de tv-show van Paul de Leeuw. We hebben het over deze periode en over de tijd daarvoor, want Adje is natuurlijk ooit bedacht. Ook hebben we het over het werk dat Arijan nu doet: het spelen van kluchten.

 • #5 Rik Hoogendoorn - Kees & Co

  Oct 03 2020

  In deze aflevering praten we met acteur Rik Hoogendoorn. Na de kleinkunstacademie begon hij als schrijver van de TROS-serie De Familie Oudenrijn en acteerde hij in jeugdseries van de VPRO. In de jaren 90 werd hij bekend als Neef Rik uit Sesamstraat en speelde hij drie jaar Ben in Kees & Co. We praten met hem over zijn carrière, waarin hij meer heeft gedaan dan alleen acteren en schrijven.

 • #4 Alfred van den Heuvel - Kinderen geen bezwaar

  May 04 2020

  Alfred van den Heuvel studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Hij begon zijn acteercarrière bij toneelgezelschap De Haagse Comedie en speelde bij cabaretgroep Purper. Daarna kwam hij bij de televisie terecht. Hij zat in het panel van Ook dat nog! en is bij velen bekend als Gerard uit de comedyserie Kinderen geen bezwaar. We praten met hem over zijn carrière.

 • #3 Sylvana Simons - TMF

  Apr 20 2020

  Sylvana Simons is tegenwoordig politica, maar ze begon haar carrière als vj bij muziekzender TMF. De zender was een daverend succes en werd in korte tijd een begrip. We praten met haar over die periode en over de programma’s die ze daarna gepresenteerd heeft.

 • #2 Sjoerd Pleijsier - Toen was geluk heel gewoon

  Apr 10 2020

  In deze aflevering praten we met acteur en scenarioschrijver Sjoerd Pleijsier. Hij had zijn sporen als acteur al meer dan verdiend, toen hij begon aan de succesvolle comedyserie Toen was geluk heel gewoon. We praten met hem over de tijd voor en na dit grote succes.

 • #1 Peter Lusse - Vrienden voor het leven

  Mar 23 2020

  We spreken in deze aflevering met acteur Peter Lusse. We kennen hem allemaal nog van de komedieserie Vrienden voor het leven. Maar Peter heeft veel meer gedaan dan dat. Wat doet hij tegenwoordig?